Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν σήμερα εναντίον δύο θέσεων που χρησιμοποιούνται από ειρηνευτές του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο και εναντίον μιας τρίτης χθες, Τετάρτη, όπως ανέφερε η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς το Ισραήλ προειδοποίησε τους Λιβανέζους αμάχους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους στον νότο και συνέχισε με την επίθεσή του στη Χεζμπολάχ.
Η UNIFIL ανέφερε πως δύο ειρηνευτές της τραυματίστηκαν σε ένα από τα περιστατικά, όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης πυροβόλησε ένα παρατηρητήριο στο κύριο αρχηγείο της δύναμης στη Νακούρα, πλήττοντας τον πύργο και προκαλώντας την κατάρρευσή τους. Δεν υπήρξαν απώλειες στα άλλα δύο συμβάντα, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ.
"Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση σε ειρηνευτές είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", ανέφερε σε μια δήλωση η UNIFIL, προσθέτοντας πως είναι σε επαφή με τον ισραηλινό στρατό.
UNIFIL: Οι κυανόκρανοι κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο
Η ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο «κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο» και η επιχειρησιακή δράση της αποστολής UNIFIL έχει ουσιαστικά σταματήσει από τις 23 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο επικεφαλής της, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, μιλώντας απόψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Οι κυανόκρανοι έχουν περιοριστεί στις βάσεις τους, περνώντας σημαντικές περιόδους σε καταφύγια», είπε ο Λακρουά, τονίζοντας ότι η UNIFIL είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για μια διπλωματική λύση.
«H UNIFIL έχει εντολή να στηρίξει την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 (σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας) αλλά επιμένουμε ότι επαφίεται στις ίδιες τις πλευρές να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται σε αυτήν την απόφαση», είπε στο 15μελές Συμβούλιο.
Το ψήφισμα 1701 δίνει στη UNIFIL την εντολή να βοηθήσει τον στρατό του Λιβάνου να διατηρήσει την περιοχή της μεθορίου με το Ισραήλ χωρίς οπλικά συστήματα ή άλλους ενόπλους, πέραν των μελών του τακτικού στρατού.
Ιταλός ΥΠΕΞ: Ξεκίνησε έρευνα και αναμένουμε εξηγήσεις και συγγνώμη από το Ισραήλ
Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, στα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατά της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο.
«Ξεκίνησε έρευνα και εμείς, τώρα, αναμένουμε εξηγήσεις και την συγγνώμη του Ισραήλ. Είναι κάτι το ασύλληπτο, να εκτοξεύονται βλήματα όλμων κατά της βάσης της Unifil. Πρέπει να μην επαναληφθούν ποτέ πιά, τα όσα συνέβησαν τις περασμένες ημέρες», δήλωσε ο Ταγιάνι.
Η Ιταλία διαμαρτυρήθηκε στο Ισραήλ για τα πυρά σε θέσεις που χρησιμοποιούν στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο.
Τα πυρά σε βάσεις της UNIFIL είναι "εντελώς απαράδεκτα" και παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση ο Κροσέτο.
Στο μεταξύ, από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό ότι η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να συγκαλέσουν σύσκεψη των ευρωπαϊκών χωρών που συνεισφέρουν στην UNIFIL μετά τα πυρά στο αρχηγείο της από τα οποία τραυματίστηκαν δύο Ινδονήσιοι κυανόκρανοι.
Η βιντεοδιάσκεψη, που αποφασίστηκε στη διάρκεια επικοινωνίας του Γάλλου υπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί και του Ιταλού ομολόγου του Γκουίντο Κροσέτο, θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε ημερομηνία που μένει να προσδιοριστεί. Εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες που συνεισφέρουν στην UNIFIL.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε πως είναι σε εξέλιξη επαφές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία με σκοπό την αναβίωση μιας κατάπαυσης του πυρός, σε μια προφανή αναφορά στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας την οποία απέρριψε το Ισραήλ τον περασμένο μήνα. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι.
Η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης που σαρώνει την περιοχή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ σε μια ιρανική πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα.
Χώρες του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσινγκτον ώστε να αποτρέψει το Ισραήλ από μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς ανησυχούν πως οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να βρεθούν υπό τα πυρά πληρεξουσίων της Τεχεράνης αν η σύγκρουση κλιμακωθεί, όπως δήλωσαν τρεις πηγές χωρών του Κόλπου στο Reuters.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχχου μίλησαν χθες, Τετάρτη, για τα πιθανά ισραηλινά αντίποινα εναντίον του Ιράν, μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετική.
Η UNIFIL ανέφερε ότι ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava πυροβόλησε παρατηρητήριο στη Νακούρα, μια συνοριακή πόλη όπου έχει το αρχηγείο της.
Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν επίσης θέση του ΟΗΕ στη Ρας Νακούρα "πλήττοντας την είσοδο του οχυρού όπου προστατεύονταν οι ειρηνευτές, και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και ένα σύστημα επικοινωνιών".
"Ένα drone των IDF [του ισραηλινού στρατού] παρατηρήθηκε να ίπταται μέσα στη θέση του ΟΗΕ μέχρι την είσοδο του οχυρού", δήλωσε εκπρόσωπος της UNIFIL. Την προηγούμενη ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν "πυροβολήσει και απενεργοποιήσει τις κάμερες περιμετρικής επιτήρησης της θέσης", πρόσθεσε. Πυροβόλησαν επίσης σκόπιμα και προκάλεσαν ζημιές σε μια άλλη θέση.
Η Χεζμπολάχ δήλωσε πως επιτέθηκε σε ισραηλινές δυνάμεις σήμερα με ομοβροντία ρουκετών καθώς προσπαθούσαν να βγάλουν τις απώλειες από τη μεθοριακή περιοχή Ρας αλ Νακούρα, και πως χτυήθηκαν άμεσα.
Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL εγκαθιδρύθηκε το 1978 και επεκτάθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Το προσωπικό της αριθμεί περίπου 10.500 μέλη, με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Γκάνα περιλαμβάνονται στις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτήν, σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNIFIL.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως αεροπορικά πλήγματα χθες το βράδυ και την προηγούμενη ημέρα έθεσαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στον νότιο τομέα της Βηρυτού και στον νότιο Λίβανο, όπου όπως είπε επλήγη υποδομή της Χεζμπολάχ.
Είπε επίσης στους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου ότι "απαγορεύεται να επιστρέψουν στα σπίτια που εγκατέλειψαν στα χωριά και στις πόλεις μέχρι νεωτέρας για την ασφάλειά τους", σε ανάρτηση στο X.
Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.100 ανθρώπους στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο, τη μεγάλη πλειονότητα αυτών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Σεπτεμβρίου, Ο απολογισμός δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές.
Τα διασυνοριακά πυρά της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 53 ανθρώπους, πάνω από τους μισούς από τους οποίους ήταν άμαχοι.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε πως νυχτερινό ισραηλινό πλήγμα χτύπησε ένα κέντρο πολιτικής άμυνας στο χωριό Νερντχάιγια, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σκοτώνοντας πέντε μέλη παραϊατρικού προσωπικού και διασώστες.
Ισραηλινός στρατός: Είχαμε ζητήσει από τους κυανόκρανους να παραμείνουν σε «προστατευμένους χώρους»
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ κοντά στο γενικό επιτελείο της UNIFIL στον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι είχε ζητήσει προηγουμένως από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ να παραμείνουν «σε προστατευμένους χώρους».
«Οι δυνάμεις του στρατού επιχειρούσαν στην περιοχή της Νακούρα, δίπλα σε μια βάση της UNIFIL. Οι στρατιώτες διέταξαν τότε τις δυνάμεις του ΟΗΕ που ήταν παρούσες σε αυτή τη ζώνη να μείνουν σε προστατευμένους χώρους και μετά άνοιξαν πυρ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός.
Καναδάς: Ανησυχητικό και απαράδεκτο επεισόδιο
Ο Καναδάς, χώρα που έχει στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, χαρακτήρισε απόψε «ανησυχητικό και απαράδεκτο» το επεισόδιο κατά το οποίο Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ.
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο UNIFIL ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δύο μέλη της τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά άρματα έβαλαν εναντίον ενός παρατηρητηρίου, στο αρχηγείο της αποστολής, στο Ρας αλ Νακούρα.
«Ο Καναδάς ζητά την προστασία των κυανόκρανων και των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές αποστολές καθώς και από όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.