Ανησυχητική είναι αύξηση που καταγράφει η νεανική εγκληματικότητα και παραβατικότητα στην Ελλάδα, καθώς οι υποθέσεις παραβατικότητας ανηλίκων έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2020 οι υποθέσεις παραβατικότητας έφταναν τις 4.229, ενώ το 2023 ανήλθαν στις 6.780. Ακόμη χειρότερα όμως είναι τα δεδομένα για το τρέχον έτος, όπου μέσα σε ένα οκτάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024, έγιναν σχεδόν 9.000 συλλήψεις ανηλίκων παραβατών, έναντι 6.150 για όλο το 2023, αύξηση που έφτασε το 50%, χωρίς να έχει κλείσει η χρονιά.
Τα στοιχεία παρουσίασε κατά την προσυνεδριακή συνάντηση που είχε η Κεντρική Ένωση Ελλάδος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εγκληματικότητας και Παραβατικότητας των Νέων της ΚΕΔΕ, Μιχαήλ Καραμαλάκης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Κρήτης, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε, μεταξύ των άλλων, στην ανησυχητική αύξηση του φαινομένου της νεανικής εγκληματικότητας και παραβατικότητας και την ανάγκη ανάληψης δράσεων απ’ όλους τους φορείς και ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπισή του.
«Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και οι υποθέσεις παραβατικότητας των νέων αυξάνουν διαρκώς, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ανάληψη δράσεων απ’ όλους τους φορείς και ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Καραμαλάκης.
Παραθέτοντας στην εισήγησή του επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «τα δεδομένα για το 2024 είναι χειρότερα σε σχέση με το 2023, καθώς μέσα σε ένα οκτάμηνο, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο, είχαμε σχεδόν 9.000 συλλήψεις ανηλίκων παραβατών, έναντι 6.150 για όλο το 2023, αύξηση 50% και ενώ ο χρόνος δεν έχει ακόμα τελειώσει».
Κατά τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η ηλικία έναρξης της παραβατικότητας έχει μειωθεί, με παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών να εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.
Τρομακτικά ποσοστά στο σχολικό bulling
Εκτός από το ανησυχητικό φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων ο κ. Καραμαλάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στο σχολικό εκφοβισμό, (bullying), λέγοντας ότι καταγράφει τρομακτικά ποσοστά.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΚΠΑ, όπως είπε, το 50-60% των εφήβων έχουν βιώσει περιστατικά εκφοβισμού στις διάφορες μορφές του (λεκτικό, σωματικό, κοινωνικό), ενώ ένας στους τρεις νέους έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό.
«Αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν τεράστιο ψυχολογικό βάρος στους νέους, με το 20% των παιδιών που έχουν δεχτεί bullying να αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Η παραβατικότητα σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι μόνο ένα νομικό ζήτημα αλλά ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα με πολυδιάστατες επιπτώσεις, τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα» υπογράμμισε ο κ. Καραμαλκάκης.
Για το λόγο αυτό επισήμανε την ανάγκη για δράση, υπογραμμίζοντας ότι οι δήμοι της χώρας, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και προώθηση νέων πρακτικών αντεγκληματικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
Αναλαμβάνει δράση η ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση, μέσω της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων, μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την αντιμετώπισή του προβλήματος, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συντονίσει και να κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές, τα σχολεία, και την κοινωνία των πολιτών για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων που μπορούν να φέρουν πραγματική βελτίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πέρα όμως από τον συντονιστικό ρόλο, η ΚΕΔΕ μπορεί να αναλάβει και η ίδια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε 4 κατευθύνσεις: έρευνα και βαθύτερη κατανόηση, προγράμματα εκπαίδευσης και πρόληψης, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
«Η εγκληματικότητα και παραβατικότητα των νέων δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα, αποτελούν συμπτώματα μιας συνολικότερης κρίσης που αγγίζει τον πυρήνα των αξιών μας, της ίδιας της κοινωνίας μας. Η αληθινή ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά κυρίως με την πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη» τόνισε ο κ. Καραμαλάκης.
Κυρίζογλου: «Οι δήμαρχοι δεν πτοούμαστε από τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες»
Από το βήμα της προσυνεδριακής εκδήλωσης στο Ηράκλειο που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ, ενόψει της διεξαγωγής του ρτήσιου τακτικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο, ο πρόεδρος της Λάζαρος Κυρίζογλου στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ΚΕΔΕ προς τους δήμους Μαλεβιζίου και Βιάννου και τους δημάρχους Μενέλαο Μποκέα και Παύλο Μπαριτάκη «για τις πρωτόγνωρες και πρωτάκουστες σε βάρος της περιουσίας των δήμων τους καταδικαστέες εγκληματικές ενέργειες».
«Οι δήμαρχοι», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «δεν πτοούμαστε από τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες. Και αλίμονο αν πιστεύουν κάποιοι πλάνοι ότι μπορούν να ανακόψουν τον ρυθμό προχωρήσεως του δημοτικού έργου ή να επιβάλλουν τις θελήσεις τους στους οικείους δήμους και δημάρχους. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Διότι τα έργα θα προχωρήσουν. Οι δήμοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να υπάρχουν. Και θα δείξουμε με κάποιον τρόπο την έμπρακτη συμπαράστασή μας προς τον δήμο Μαλεβιζίου που κατέστρεψαν σχεδόν το σύνολο του εξοπλισμού καθαριότητας που διέθετε».
Κατά την ομιλία του ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε τον ιδιαίτερο και κρίσιμο χαρακτήρα που αποκτά το φετινό ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ καθώς, όπως είπε «η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε με τους δήμους να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα και προκλήσεις. Γεγονός που απαιτεί εκ μέρους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης νέα προσέγγιση, νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων, αποφάσεις και δράσεις που θα οδηγήσουν στη δυναμική επανεκκίνησή της, πράγμα που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο του συνεδρίου».