Η αυστριακή δικαιοσύνη έδωσε εντολή σήμερα στην κυβέρνηση να επαναπατρίσει μια τζιχαντίστρια και τα δύο παιδιά της που κρατούνται σε καταυλισμό στη Συρία, στο όνομα "του ύψιστου συμφέροντος του παιδιού", σύμφωνα με το δικαστήριο.
"Ο κοινός επαναπατρισμός των αιτούντων στην Αυστρία πρέπει να πραγματοποιηθεί", αποφάνθηκε το εθνικό διοικητικό δικαστήριο, καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί την "αρχή της ισότητας" και την ευημερία των παιδιών, σύμφωνα με τη δήλωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η γυναίκα αυστριακής καταγωγής, η οποία έφυγε για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε ηλικία 17 ετών το 2017, απέκτησε δυο παιδιά με δύο μαχητές της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής και συνεχίζει να ζει μαζί με αυτά σε κουρδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μετά τη διάλυση του ΙΚ το 2019.
Η γυναίκα ζητούσε να επαναπατριστεί αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δεχόταν μόνο να επιστρέψουν τα παιδιά, αναφέροντας ότι αυτή είχε πάει με τη θέλησή της σε μια περιοχή που αντενδεικνυόταν και ως εκ τούτου η γυναίκα δεν μπορούσε να διεκδικήσει προξενική βοήθεια.
Το υπουργείο επικαλείτο επίσης λόγους ασφαλείας για το προσωπικό του που βρισκόταν εκεί.
Ωστόσο, η ενάγουσα είχε αρνηθεί να αποχωριστεί τα παιδιά της. Προσέφυγε στη δικαιοσύνη και μόλις κέρδισε την υπόθεση, με το δικαστήριο να επικαλείται κυρίως την ευρωπαϊκή νομολογία σχετικά με παρόμοια υπόθεση στη Γαλλία το 2022.
Η κυβέρνηση έχει διάστημα έξι εβδομάδων για να ασκήσει έφεση. Εάν οργανώσει τον επαναπατρισμό της γυναίκας, αυτή θα πρέπει να δικαστεί μόλις φθάσει στη χώρα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστρία είναι αντιμέτωπη με την επιθυμία των μαχητών και των οικογενειών τους να επιστρέψουν, κάτι που θέτει ένα πρόβλημα ασφάλειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των αυστριακών υπηρεσιών πληροφοριών.
"Μεγάλος αριθμός τζιχαντιστριών και των παιδιών τους, ορισμένα γεννήθηκαν εκεί, παραμένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Συρία και το Ιράκ", διευκρινίζει η έκθεση, και άλλες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.
Τον Αύγουστο του 2019, η Βιέννη είχε ανακοινώσει έναν πρώτο επαναπατρισμό, που αφορούσε δυο ορφανά ηλικίας 18 μηνών και τριών ετών, που κρατούνταν στη Συρία και παραδόθηκαν στην γιαγιά τους στη Βιέννη έπειτα από ένα τεστ συγγένειας. Δύο άλλα παιδιά, των οποίων η μητέρα είχε δεχτεί να τα αποχωριστεί, επέστρεψαν το 2022.