ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ - Έκαναν τεστ dna στη σορό για επιβεβαίωση

MakThes Team17 Οκτωβρίου 2024

Νεκρός είναι ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν στα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12.

Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός, τόνισαν επίσης δύο άλλοι αξιωματούχοι.

Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός ανακοίνωσε σήμερα νωρίς το βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ , ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή και τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες», ανακοίνωσε ο Κατς.

Η ανακοίνωση του στρατού

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την Τετάρτη.

«Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης της σορού, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Γιαχία Σινουάρ εξοντώθηκε», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών.

Η αντίδραση του γ.γ. του ΝΑΤΟ

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε σε δημοσιογράφους ότι «εάν πέθανε (ο Σινουάρ), εμένα προσωπικά δεν θα μου λείψει». Ο Ρούτε έδινε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωνε τον θάνατο του Σινουάρ.

Ο Κατς εκτίμησε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι «μια ευκαιρία» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και ανοίγει τον δρόμο για μια εκ βάθρων αλλαγή στη Γάζα, «χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τον έλεγχο του Ιράν».

Η αντίδραση των Αμερικανών

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή ελπίδας».

«Ο θάνατός του είναι πηγή ελπίδας για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανακούφιση για τους Ισραηλινούς που επιδίωκε να καταπιέσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το Γιοάβ Γκάλαντ.

Τεστ dna για επιβεβαίωση

Το κτίριο στο οποίο εντοπίστηκε ο Σινουάρ, ήταν περικυκλωμένο από Ισραηλινούς στρατιώτες και το drone που έστειλαν για να επιθεωρήσει την περιοχή, έστειλε το στίγμα πως πιθανότατα εκεί βρισκόταν νεκρός ο επικεφαλής της Χαμάς.

Αμέσως, εκλήθησαν στο σημείο άτομα που είχαν ανακρίνει τον Σινουάρ όταν ήταν φυλακισμένος (επί 23 χρόνια) στο Ισραήλ και είχαν στη διάθεσή τους δείγμα από το DNA του.

Στρατιώτες το συνέκριναν με γεννετικό υλικό από το σώμα και τα δόντια της σορού και δύο ώρες αργότερα είχαν θετικό αποτέλεσμα: Ο νεκρός είναι ο ηγέτης της Χαμάς.

Όπως φαίνεται σε φωτογραφία που κοινοποίησαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ενώ έχει βρεθεί η σορός του Σινουάρ, στρατιώτης κρατά μπουκάλι με το οποίο πήρε δείγμα γενετικού υλικού.


Νεκροί στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ο αδελφός και διάδοχός του Σινουάρ, Μοχάμεντ Σινουάρ.

Πηγές της Χαμάς δηλώνουν ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν σήμερα αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι επιχειρεί να εξακριβώσει τον θάνατό του.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο.



Η ανάρτηση του Γκάλαντ

Ενόσω τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πλήθαιναν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε»

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο "Χ", μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με "Χ", σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Ο Σινουάρ ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.


«Κατά τη διάρκεια επιχείρησης μαχητών του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Η IDF και η Shin Bet ερευνούν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να είναι ο Yahya Sinwar.



Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», έγραψε νωρίτερα σε ανάρτηση ο ισραηλινός στρατός που ανακοίνωσε σήμερα ότι επιχειρεί να «εξακριβώσει» αν ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε πρόσφατες μάχες στη Γάζα.


Το Ισραήλ βομβάρδισε σημείο της Γάζας στο οποίο υπήρχε συγκέντρωση μελών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έχοντας πληροφορίες πως υπήρχαν πολλές πιθανότητες να βρίσκεται εκεί ο Σινουάρ.

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: Ξεκαθαρίζουμε τους λογαριασμούς μας με τον Σινουάρ

Το Ισραήλ "ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του" με τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που θεωρείται ο υπ' αριθμόν ένα εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 και του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε σήμερα, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί.

Ωστόσο ο πόλεμος "δεν θα σταματήσει" προτού συλληφθούν όλοι οι δράστες της αιματηρής αυτής επίθεσης που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ και επιστρέψουν "όλοι οι όμηροι" που κρατούνται στη Γάζα, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση ο Χαλεβί μετά την επίσκεψη στο μέρος όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το Ισραήλ ενημέρωσε το Πεντάγωνο για τον πιθανό θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Το Ισραήλ ενημέρωσε Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους για τον πιθανό θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, δίνοντας τους φωτογραφίες από αυτό που φέρεται ότι είναι το πτώμα του, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Περιμένουμε ενημερώσεις από τους Ισραηλινούς», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος βρίσκεται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε και έλαβε σημείωμα σχετικά με την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με υπουργούς συμμαχικών κρατών στις Βρυξέλλες.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.