ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτήλας: Έργα για την ανάδειξη, την προστασία και την συντήρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων»

MakThes Team19 Οκτωβρίου 2024

«Το υπουργείο Πολιτισμού, με την καθοδήγηση πάντα της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μία μεγάλη γκάμα δράσεων και προγραμμάτων. Συνεχόμενα και ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια έχουμε έργα προς την ανάδειξη, την προστασία, την αποκατάσταση και την συντήρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και προς την ανάδειξη νέων».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, μιλώντας στο 5ο OLYMPIA FORUM, το οποίο διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία και στην ενότητα με θέμα, «Πολιτιστική κληρονομιά: Πόρος αξιοποίησης και ανάπτυξης».

Όπως πρόσθεσε, «μόνο τα τελευταία χρόνια η υπουργός Πολιτισμού έχει εγκαινιάσει 24 νέα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους» και συμπλήρωσε: «Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, χρηματοδοτεί και ενισχύει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν, είτε επαγγελματίες, είτε ερασιτέχνες, αρκεί να προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό».

Παράλληλα, ο Ιάσονας Φωτήλας υπογράμμισε ότι «διανύουμε μία μεγάλη περίοδο, που καταγράφονται πολλές, καλές και θετικές συγκυρίες, διότι έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί την ανάπτυξη» και συνέχισε: «Η κυβέρνηση δεν κωλύεται από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, δηλαδή από το πού μπορεί να προέλθει αυτή η ανάπτυξη, διότι μπορεί να προέρχεται από το δημόσιο τομέα, μπορεί να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί ακόμα καλύτερα και αυτό είναι το επιθυμητό για εμάς να έρθει από τις σωστές συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία έχει καταφέρει, έχει διεκδικήσει και έχει εξασφαλίσει πάρα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκούς πόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα για ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχουμε ένα υπουργείο με συγκροτημένο σχέδιο και αποτελεσματικότητα».

Ακόμη, ο υφυπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θετικές συγκυρίες, ώστε, μέσω των συνεργασιών, να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας πόλους έλξης παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που αυτοί με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν εκείνη την δυνατότητα, ώστε να έχουμε αυτό που όλοι ζητάμε, δηλαδή την ανάπτυξη».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην Αρχαία Ολυμπία είπε ότι «βλέπουμε μία συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως είναι το διεθνές φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας» και συνέχισε: «Είναι μία από αυτές τις δράσεις, οι οποίες προσελκύουν κάθε χρόνο, τόσο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, όσο και επισκέπτες. 

Ο δήμος επενδύει στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας επισκεπτών, βάζοντας στην ουσία ένα στοίχημα, προκειμένου να αναδείξει και μέσω του φυσικού κάλλους την περιοχή και να προσελκύσει τουρισμό. Αυτό είναι μία επένδυση. Από την πλευρά της η Περιφέρεια εφαρμόζει και στηρίζει προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού και βέβαια μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων συμβάλλει στην προστασία και στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.