ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

5o Olympia Forum: Πρόταση για διαμόρφωση δύο αθλητικών χώρων με μηδενικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη

MakThes Team19 Οκτωβρίου 2024

Με την πρόταση για υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΟΑΚΑ και της ΚΕΔΕ που θα προβλέπει την διαμόρφωση συνθηκών σε δύο αθλητικές εγκαταστάσεις, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη ώστε να έχουν μηδενικό αποτύπωμα (zero waste), έκλεισε η συζήτηση στο πάνελ για την Ενέργεια και την Κυκλική Οικονομία του 5ου OLYMPIA FORUM που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Η πρόταση έγινε εκ μέρους του Μανώλη Γραφάκου, Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας προς δύο εκ των συνομιλητών του στο πάνελ, τον τέως Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και νυν πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνο Χαλιόρη. Μάλιστα ο κ. Γραφάκος ζήτησε από τον κ. Ζέρβα να του υποδείξει ποιος θα είναι ο αθλητικός χώρος της Θεσσαλονίκης που μαζί με τον ΟΑΚΑ της Αθήνας θα αποτελούν, του χρόνου τέτοια εποχή, τις zero waste αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας. Πιθανότερος χώρος στη Θεσσαλονίκη θεωρείται το Εθνικό Στάδιο Καυτατζόγλειο, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του.

Στο πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγούλης, συμμετείχε και ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διονύσης Παναγιωτάρας.

Τα βασικά θέματα της συζήτησης άπτονταν της κυκλικής οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ορθής χρήσης του νερού και της ορθής αξιοποίησης των αστικών αποβλήτων.

Ο καθηγητής κ.Παναγιωτάρας είπε μεταξύ άλλων πως «η συζήτηση για την βιώσιμη ανάπτυξη ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια αλλά στις μέρες μας έγινε αναγκαιότητα για την ίδια την επιβίωσή μας. «Αν δεν δράσουμε άμεσα υπονομεύουμε την ίδια μας τη ζωή» είπε ο ομιλητής. Αναφερόμενος στο θέμα της λειψυδρίας είπε ότι «πρέπει να μας προβληματίζει και όχι να μας φοβίζει» καθώς υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υιοθετηθούν.

Σχολίασε πως «ως χώρα κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Σημείωσε πάντως πως ενώ η Επιστημονική κοινότητα είναι alert και η Πολιτεία ακολουθεί, υπάρχει το κομμάτι της κοινωνίας που δεν ακολουθεί και αυτό πρέπει να αντιστραφεί».

Ο κ.Γραφάκος, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος ομιλητής είπε ότι «για να μπορέσουν να ακολουθήσουν οι πολίτες πρέπει να έρθει η Πολιτεία και να τους βοηθήσει». Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του νερού είπε ότι τα 9/10 της σπατάλης γίνονται στην άρδευση. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είπε ότι «πρέπει να σπάσουμε αυγά» και έτσι «να μην χρεώνεται το νερό στους αγρότες βάσει στρεμμάτων». «Πρέπει να δοθούν στους αγρότες εναλλακτικές συμβουλές για το πως θα αξιοποιούν σωστά το διαθέσιμο νερό» πρόσθεσε ο Γραφάκος.

Το 2030 να θάβουμε το 10% των αποβλήτων

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση και αναφέρθηκε στα νομοθετήματα που είναι στα σκαριά για να υπενθυμίσει πως το 2030 δεν πρέπει να θάβουμε περισσότερο από το 10% των αποβλήτων.

Αναφερόμενος και στο νέο ΕΣΠΑ που θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκών των Δήμων, όπως είναι αυτές των φορέων διαχείρισης αποβλήτων, είπε ότι πλέον θα έχουμε περί τους 14 τέτοιους φορείς στη χώρα στους οποίους θα διατεθούν 800 εκατ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ στις μονάδες και 200 εκατ. ευρώ στην ανακύκλωση). Το πόσο αυτό μάλιστα μπορεί να ξεπεράσει (με υπερδεσμεύσεις) το 1 δισεκ. ευρώ, είπε ο ίδιος.

«Χωρίς τη συνεργασία όλων δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα» είπε με τη σειρά του ο κ. Ζέρβας και τόνισε ότι «περάσαμε από την εποχή που ο Δήμαρχος πρέπει να μαζεύει τα σκουπίδια στην εποχή του πρέπει να τα μαζεύει και να τα αξιοποιεί».

«Πρέπει να ξεφύγουμε από το γραμμικό μοντέλο: παράγω, καταναλώνω απορρίπτω και να περάσουμε στο κυκλικό μοντέλο της οικονομίας. Όταν αλλού τα απορρίμματα είναι πλούτος για μας είναι βραχνάς», τόνισε ο ομιλητής.

Για να γίνει σωστά η δουλειά και να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να προκύψουν αποτελέσματα για τον πολίτη, πρέπει υπάρχουν οι υποδομές, να έχουμε τους πόρους αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό», σχολίασε ο κ. Ζέρβας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα αφορά τη διαχείριση των υδάτων, θα λύσει πολλά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα της Δημοτικές Εταιρείες Ύδρευσης και τις δύο αντίστοιχες μεγάλες εταιρείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμολόγησης του νερού και στη σχετική ΚΥΑ που βγήκε προ λίγων εβδομάδων, είπε ότι υπάρχουν ενστάσεις από πλευράς ΚΕΔΕ και ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων γύρω από το νερό που αν δεν λυθούν, όποια τιμολογιακή πολιτική και να εφαρμοστεί το πρόβλημα του νερού δεν θα λυθεί», σχολίασε ο κ. Ζέρβας.

Στα έργα που οδήγησαν στην ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Χαλιόρης και τόνισε πως «είμαστε ο πρώτος Οργανισμός στην Ελλάδα που έχει ολοκληρώσει τη μελέτη βιωσιμότητάς του. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε ένας Οργανισμός που θα έχει τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, τη σωστή χρήση των χώρων του και την ορθολογική χρήση του νερού». Το κόστος για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπολογίζεται σε περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.