ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

28η Οκτωβρίου: Ποιος θα είναι φέτος ο πιλότος του F16 ΖΕΥΣ που θα «σκίσει» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης

MakThes Team23 Οκτωβρίου 2024

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα ισχύος και αποτροπής, ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια, ένα ιδιαίτερο κομμάτι της παρέλασης, είναι η διέλευση του μαχητικού F16 της περίφημης Ομάδας Επιδείξεων «ΖΕΥΣ». 

Σήμερα Τετάρτη (23/10) το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική παρέλαση των μηχανοκίνητων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ προς τις μεσημβρινές ώρες, τοποθετείται η δοκιμαστική διέλευση πτητικών μέσων πάνω από τη Θεσσαλονίκη.

Την Πέμπτη (24/10) αναμένεται η δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας που στις εθνικές επετείους σκίζει τον ουρανό και σκορπά ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας.

Ειδικότερα, από σήμερα Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις ενώ προς τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, τοποθετείται η βασική δοκιμαστική διέλευση των πτητικών μέσων πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στα αεροσκάφη που θα πετάξουν στον ουρανό της πόλης θα είναι και το F16 της «ΖΕΥΣ». Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο ιπτάμενος χειριστής θα είναι ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου.



Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+. Ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το ύψος βάσης των νεφών που υπάρχουν στην περιοχή επίδειξης, το αεροσκάφος της ομάδα επίδειξης μπορεί να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών: Ένα Υψηλό (High), ένα Μεσαίο (Low) και ένα Χαμηλό (Flat).

Μέγιστη ταχύτητα επίδειξης τα 0.94 Mach

Για την εκτέλεση του προγράμματος επίδειξης το αεροσκάφος πετά χωρίς εξωτερικά φορτία (καθαρή διαμόρφωση) ή μπορεί να φέρει τις Σύμμορφες Δεξαμενές Καυσίμου (Conformal Fuel Tanks-CFT’s). Το ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης με διαμόρφωση CFT.

Η μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 0.94 Mach, ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3. Κάθε πτήση επίδειξης πληρεί όλα τα διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας Πτήσεων που ορίζονται από το ΝΑΤΟ, τον ICAO, τον JAA και την FAA.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.