Με πυξίδα τις έξτρα εισπράξεις από την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και τον περιορισμό του κενού στο ΦΠΑ η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες μόνιμες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα εισοδήματα των νοικοκυριών που θα ξεδιπλώνονται σταδιακά έως το 2027.
Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να φθάσουν τα 2,5 δις. ευρώ το 2027 και θα αποτελέσουν το μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση φορολογικών ελαφρύνσεων υπογραμμίζοντας ότι με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.
Αν και το είδος και η έκταση των παρεμβάσεων θα εξαρτηθούν από την εισπρακτική απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται:
- «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργηση τους σε βάθος χρόνου με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς. Στόχος είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημα τους καθώς η εφορία υπολογίζει το φόρο με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματα τους έως το 2027. Επισημαίνεται ότι το μνημονιακό χαράτσι αποτελεί παρελθόν από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις καθώς και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι».
- Νέα μείωση κατά των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2027. Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν ακόμα κατά μία μονάδα και συνολικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έως το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά 6 μονάδες.
- Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα. Με το ισχύον καθεστώς τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 44% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.