Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, το παρελθόν και οι προοπτικές της πόλης στο μέλλον τέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» με τίτλο: «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη» με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Επίκεντρο του βιβλίου
«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης 1974-2024» που περιλαμβάνει τα πρακτικά του ομότιτλου συνεδρίου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιδρυτής του «Κύκλου Ιδεών», πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεο για τον οποίο είπε πως έχει φέρει νέο αέρα στην πόλη και αξιολόγησε θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής του ενός χρόνου παρουσίας του στην πόλη. «Είναι σημαντικό για την βυζαντινή Θεσσαλονίκη να μιλήσει με όρους του μέλλοντος» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Χαρακτήρισε επίσης εμπνευσμένη την ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που προηγήθηκε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του μίλησε για την αξία των Πανεπιστημίων στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης.
«Τα Πανεπιστήμια είναι το μεγάλο συντριπτικό πλεονέκτημα της πόλης. Με αυτά ως μοχλό πρέπει να πορευτούμε. Αυτά τα συντριπτικά πλεονεκτήματα πρέπει να τα φέρουμε στην επιφάνεια» σχολίασε.
Χαρακτήρισε επίσης «πλεονέκτημα» της πόλης το πολιτιστικό προϊόν της. «Ειμαι ευγνώμων γιατί ήμουν υπουργός τότε και είχα την ευκαιρία να συνδεθώ με δομές και φορείς» είπε ο κ. Βενιζέλος. Επίσης αναφέρθηκε στο αθλητικό αποτύπωμα της πόλης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπήρξε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την οικονομική πορεία της Θεσσαλονίκης του σήμερα. «Μας λείπει η Θεσσαλονίκη της πραγματικής οικονομίας που μπορεί να σωρεύει κεφάλαια. Είναι μόνο δύο οι εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη» σχολίασε. Και συμπλήρωσε: «Το κράτος είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της οικονομίας και καθορίζει τα πάντα.
Και η απόσταση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι μεγάλη και συνεχώς μεγαλώνει θεσμικά, τότε και η Θεσσαλονίκη γίνεται μια περιφερειακή πόλη που συνεχώς αγωνίζεται» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Στη συνέχεια ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της ερευνας που πραγματοποίησε ο «Κύκλος Ιδεών» και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που έγινε τον Μάιο στην Αθήνα. «Η μεταπολίτευση έχει θετική αποτίμηση σε γενικές γραμμές, ήταν η καλύτερη πενηντακονταετία των 200 ετών από την σύσταση του ελληνικού κράτους» σημείωσε.
Σχολιάζοντας γενικότερα την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως είπε η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει. «Μήπως όλα αυτά που συζητάμε, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η έκταση των χωρικών υδάτων, τα ζητήματα που αφορούν τον εναέριο χώρο, όλα αυτά που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την περιφερειακή κατάσταση στην Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη μεγάλη παρευξείνια περιοχή, δεν μας φέρνουν πολύ κοντά στα μεγάλα ζητούμενα της έλαμψης της επανάστασης (σ.σ. του 1821), ότι ένα μικρό, δυναμικό, ολοζώντανο κράτος θα ανακόψει την κάθοδο της Ρωσίας. Μήπως αυτό δεν ήταν το σκεπτικό της από κοινού ένταξης της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952; Μήπως αυτό δεν είναι τώρα το μεγάλο διακύβευμα της Δύσης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη και σε σχέση με την οξεία κρίση στη Μέση Ανατολή; Μήπως αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή δεν συνδέονται με την τόσο σημαντική για μας Συνθήκη της Λωζάνης που νομίζουμε ότι αφορά στην ελληνοτουρκικές σχέσεις στενά, ενώ αφορά οτιδήποτε σχετίζεται με τη Συρία, με το Ιράκ, με τις περιβόητες κουρδικές περιοχές, με τη Λιβύη και με οτιδήποτε μπορεί να τεθεί στο τραπέζι μιας σύγχρονης συζήτησης ενόψει και των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, που είναι μία καθοριστική στιγμή για τη στρατηγική υπόσταση της Δύσης».
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο Χρήστος Δερβένης, αντιπρόεδρος του «Κύκλου Ιδεών».
Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία του φορέα και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της πόλης από την μεταπολίτευση. Ο κ. Πελτεκης εξήρε το έργο του κ. Βενιζέλου λέγοντας ότι «είναι σημαντικός όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη την Ελλάδα».
«Η συζήτηση που ανοίγει ο Κύκλος Ιδεών για την Καμπύλη της Μεταπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσίασητων πρακτικών του ομότιτλου Συνεδρίου οφείλει να γίνει με ενάργεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα αλλά και αυστηρότητα» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. «πρέπει με καθαρή ματιά και κριτική σκέψη να διαβάσουμε ξανά την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε, επικεντρώνοντας στις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη στο διάβα των πέντε αυτών δεκαετιών» είπε, ενώ μιλώντας για το βιβλίο τόνισε ότι πρόκειται για «έναν πολύτιμο οδηγό στα δαιδαλώδη μονοπάτια της νεοελληνικής πραγματικότητας». Και συνέχισε: «Κρατώ ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τα 50 αυτά χρόνια της μεγαλύτερης περιόδου πολιτικής ομαλότητας στην Ιστορία του ελληνικού κράτους την εντολή του Διονύση Σαββόπουλου 30 χρόνια πριν, σε ένα από τα πλέον αγαπημένα μου άλμπουμ: «Μην πετάξεις τίποτα». Και μη ξεχάσεις τίποτα θα τολμούσα να προσθέσω. Δεν είναι κακό να συμβιβαζόμαστε με το παρελθόν. Χειρότερο είναι να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά το μέλλον χωρίς να προσπαθούμε να το αλλάξουμε.
Αυτή την αλλαγή προσπαθούμε να κάνουμε πράξη στη Θεσσαλονίκηεδώ και έντεκα πλέον μήνες». «Τολμώντας την αυτοκριτική μας,πρέπει να ομονοήσουμε στο ότι μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τοότι στα μεταπολιτευτικά χρόνια η Θεσσαλονίκη εγκλωβίστηκε στην εσωστρέφεια και στην υπανάπτυξη, υποβαθμίστηκε σε μια περίκλειστη πόλη, είναι το κόψιμο του νήματος που την ένωνε με το κορυφαίο συγκριτικό της πλεονέκτημα, την πλούσια, κοσμοπολίτικη, πολυσυλλεκτική και πολύχρωμη ιστορία της. Ασφαλώς υπήρξαν φωτεινές αναλαμπές στην κατεύθυνση της ανάδειξης της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, όπως ηανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 1997 ή η ίδρυση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Τα κέρδη της περιόδου εκείνης παραμένουν μέχρι καισήμερα αποτυπωμένα στο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό πρόσωπο της πόλης. Αυτό το νήμα θέλουμε να πιάσουμε και πάλι από την αρχή» είπε ο κ. Αγγελούδης φέρνοντας ως παράδειγμα ότι το τελευταίο μεγάλο έργο της πόλης ήταν η κατασκευή της περιφερειακής οδού που ολοκληρώθηκε το 1993, με τη μελέτη να έχει ξεκινήσει το 1973. «Η Θεσσαλονίκη είναι εδώ, πιο ενήμερη και πιο απαιτητική από ποτέ, διεκδικώντας από εμάς να μετατρέψουμε «τις δύσμορφες καταστάσεις σε καλλίμορφες» όπως έλεγε η Κική Δημουλά» κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
Ακολούθησε συζήτηση. Για το ιστορικό πλαίσιο μίλησε ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Διευθυντής του ΜΙΕΤ, για τις εκλογικές αναμετρήσεις 1974-2024 στη Θεσσαλονίκη η Γεωργία Παναγιωτίδου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, για την ατμόσφαιρα και τον πολιτισμό της Μεταπολίτευσης στη Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας και για την καμπύλη της πραγματικής οικονομίας την περίοδο αυτή στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Καρατζόγλου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης – Συγγραφέας. Συντόνισε ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ. Φιλόθεος, η σύζυγος του κ. Βενιζέλου Λίλα Μπακατσέλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και πρώην υπουργος Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ Άννα Ευθυμίου, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Δημήτρης Καιρίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Πάνας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καιτεζίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, το μέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, ο Σταύρος Ανδρεάδης, οι γραμματείς ΠΑΣΟΚ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Ευριβιάδης Ελευθεριάδης και Κωνσταντίνος Κοκκολακης, αντίστοιχα, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Γερανιδης, ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο Γιώργος Τανιμανίδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, οι πρυτάνεις του ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Διεθνούς Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Φείδας, Στέλιος Κατρανίδης, και Σταμάτης Αγγελόπουλος, αντίστοιχα, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαρρηγιάννης, η αντιπεριφερειάρχης Βίκυ Χατζηβασιλείου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργος Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας κ.ά.