Διευκρινίσεις σχετικά με την συσχέτιση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τιμών λιανικής στο ρεύμα που πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις επιχείρησε να δώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο «Renewable and Storage Forum».
Παράλληλα, στάθηκε και στον κρίσιμο ρόλο του target model (ο μηχανισμός που διαμορφώνει εν πολλοίς τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ευρώπη), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
«Το target model αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών»
Ο ίδιος επιχείρησε να αποδαιμονοποιήσει το ΕΧΕ και τον ρόλο που παίζει στην διαμόρφωση των τιμών ενέργειας που πληρώνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις. «Η ενέργεια στην Ελλάδα δεν είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Η ιστορική εμπειρία τόσο από την Ελλάδα όσο και συνολικότερα στην Ελλάδα ως προς την διαμόρφωση των τιμών υπό συνθήκες target model, υπογραμμίζει ότι το εν λόγω μοντέλο αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών, επιτρέποντας και «παρακινώντας» την ροή της ενέργειας από τις φθηνότερες προς τις ακριβότερες αγορές», επεσήμανε.
Βέβαια, όπως διευκρίνισε η λειτουργικότητα και κατά συνέπεια αποτελεσματικότητα του target model συνδέεεται με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων, την ρευστότητα των αγορών καθώς και τον βαθμό ευελιξίας του συστήματος.
«Όχι» στο Renewable Pool
Ταυτόχρονα φάνηκε επιφυλακτικός στην πρόταση καθιέρωσης του μοντέλου «Renewable Pool» το οποίο εφόσον υιοθετηθεί από την χώρα μας θα παρέχει την δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων στην ελληνική αγορά μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ. «Ένα τέτοιο μοντέλο διαχωρίζει την ρευστότητα της αγοράς, στερώντας, ταυτόχρονα, το δικαίωμα έργων ΑΠΕ να λειτουργήσουν merchant στην αγορά. Μία τέτοια λύση θα καταλήξει να στέλνει λάθος επενδυτικά σήματα, όταν αυτό, υπό συνθήκες target model, εξασφαλίζεται σήμερα με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, όπως προκύπτει από την διαμόρφωση των ωριαίων τιμών στο ΕΧΕ», ανέφερε.
«Η χονδρική αγοράς ενέργειας και το target model δεν σχεδιάστηκαν για να αποτυπώνουν τις τιμές στη λιανική»
Παράλληλα, σημείωσε πως «λαθεμένα γίνεται αντανάκλαση της τιμής της χονδρεμπορικής προημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική ρεύματος καθώς δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ τους. Η χονδρική αγοράς ενέργειας και το target model δεν σχεδιάστηκαν για να αποτυπώουν τις τιμές στη λιανική».
«Διαχρονικά αυξητικές οι τιμές στην Ευρώπη, δεν απέχει πολύ η Ελλάδα»
Ο κ. Παπαγεωργίου παραθέτοντας την διακύμανση των τιμών χονδρικής σε μια σειρά χώρες, όπως αποτυπώνεται σε σχετικό διάγραμμα, συμπέρανε ότι πρώτον οι τιμές είναι διαχρονικά αυξητικές στην Ευρώπη και δεύτερον η απόκλιση της Ελλάδας σε σχέση με την ώριμη αγορά της Γερμανίας (δηλαδή το spread) περιορίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περίοδο της ενεργειακής κρίσης όπου η τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έγραφε 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στο γερμανικό 375 ευρώ ανά μεγαβατώρα.