ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Προσβάσιμα σε ΑμεΑ γίνονται τα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης

Έλενα Καραβασίλη05 Νοεμβρίου 2024

Σε νέα εποχή περνούν τα τρία Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ που έχοντας πλέον στα χέρια τους τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα αποκτήσουν επιτέλους υποδομές κατάλληλες για άτομα με οπτικές και κινητικές αναπηρίες. Επιπλέον, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ, θα ενισχυθεί ο εργαστηριακός εξοπλισμός τους, με στόχο πάντα την πρόοδο του παραγόμενου ερευνητικού έργου και ανάδειξης των υψηλών δυνατοτήτων που έχουν.

Ο πρύτανης τους Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης, ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Σταμάτης Αγγελόπουλος και ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κουσενίδης μιλούν στη «ΜτΚ» για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα ακαδημαϊκά τους ιδρύματα αλλά και πώς αυτές θα ενισχύσουν σημαντικά το κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας και κατ’ επέκταση, την καθημερινότητα φοιτητών και φοιτητριών.

ΠΑΜΑΚ

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Άλλες Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», με συνολικό προϋπολογισμό 980.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υποστηριχθούν ενέργειες όπως διασφάλιση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Φοιτητές με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ), διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για την υποστήριξη των φοιτητών με κώφωση, μετακίνηση χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων από και προς το Πανεπιστήμιο, παραγωγή προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού, κατάρτιση προσωπικού και εθελοντών ως προς την υποστήριξη των ΦμεΑ και ΕΕΑ κ.ά.

Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Πρύτανης, Στυλιανός Κατρανίδης, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της καθολικής προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου και των υπηρεσιών που παρέχει, επιδιώκεται επίσης η ένταξη στο πρόγραμμα «Φυσική προσβασιμότητα ΑμεΑ και αναβάθμιση εξοπλισμών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» του προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», το οποίο αφορά μεταξύ άλλων υποδομές για τη φυσική προσβασιμότητα, υλικό εξοπλισμό και λογισμικό υποστηρικτικών τεχνολογιών για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διαδικτυακή μάθηση και δια βίου μάθηση χωρίς αποκλεισμούς. Ο ίδιος αναφέρει ότι προς το παρόν το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη φάση καταγραφής των αναγκών και σύνταξης της σχετικής πρότασης, η οποία και θα υποβληθεί στις 15/1/25.

ΔΙΠΑΕ

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος θα λάβει συνολικά 8.500.000 ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία άρχισε ήδη να αξιοποιεί. Μέσω του προγράμματος «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ», θα καλυφτούν οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών, μέσω της εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στην ακαδημαϊκή και κοινωνική τους ζωή. Σύμφωνα με τον πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητή Σταμάτη Αγγελόπουλο, άμεσα ξεκινούν να υλοποιούνται έξι βασικές παρεμβάσεις που αφορούν τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού στην αρμοδιότητα των οποίων θα είναι και η μεταφορά και συνοδεία φοιτητών ΑμεΑ, την ψηφιακή προσβασιμότητα των υπηρεσιών καθώς και ανάπτυξη υπηρεσιών διερμηνείας, την παραγωγή συμβατών συγγραμμάτων για άτομα με αναπηρίες αλλά και υλοποίηση δράσεων και ημερίδων ευαισθητοποίησης καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις που στοχεύουν στη συμπεριληπτικότητα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος αξιοποιεί πλήρως. Με αυτόν τον τρόπο, οι δράσεις που ήδη αναπτύσσει το ΔΙΠΑΕ, στο κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας αποκτούν μία μεγαλύτερη πληρότητα. Με την πρόσληψη δέκα ατόμων που θα συγκροτήσουν τη Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης, θα υποστηριχτούν ακόμη περισσότερο οι φοιτητές και φοιτήτριές μας που αντιμετωπίζουν ζητήματα αναπηρίας, κινητικής ή οπτικής. Επιπλέον, θα ενισχυθούν οι εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούν τη συμπεριληπτικότητα και την ενίσχυση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, προς αυτήν την κατεύθυνση. Φυσικά, η Μονάδα θα δέχεται όσους φοιτητές μας χρειάζονται υποστήριξη. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα αυτής της Μονάδας και μετά το πέρας του προγράμματος, καθώς ήταν κάτι που το ζητούσαμε για την ολιστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας», επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος. Συμπλήρωσε πως: «Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην απόκτηση ψηφιακών μέσων διδασκαλίας για το σύνολο της φοιτητικής μας κοινότητας καθώς και στην αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου μας».

Το επόμενο στάδιο αφορά στη χαρτογράφηση όλων των αναγκών προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων του ΔΙΠΑΕ, σε κτίρια, εργαστήρια, εξοπλισμό και υποδομές και θα ακολουθήσουν τα τεχνικά έργα, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τον Δεκέμβριο του ’29.

ΑΠΘ

Μέσω του προγράμματος «Φυσική προσβασιμότητα ΑμεΑ και αναβάθμιση εξοπλισμών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρόκειται να λάβει 21 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τρεις δράσεις: υποδομές για ΑμεΑ που αφορά στην προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια, εκπαιδευτικό εξοπλισμός για ΑμεΑ (όπου θα τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός στη βιβλιοθήκη για άτομα με προβλήματα όρασης και θα εξοπλιστούν αίθουσες διδασκαλίας για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση) και εκπαιδευτικό εξοπλισμό που σχετίζεται με την βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή και με τομείς αιχμής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όπου παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά εργασίας.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακοινώθηκε το καλοκαίρι και η προθεσμία υποβολής των προτάσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι στα μέσα Ιανουαρίου του ’25. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των αναγκών και δημιουργούμε την πλατφόρμα όπου καθηγητές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, σχετικά με τις υπάρχουσες ανάγκες σε εξοπλισμό. Η Μονάδα Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει συγκεντρώσει τις ανάγκες σε εξοπλισμό για την υλοποίηση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και η τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου βρίσκεται στο στάδιο διενέργειας των μελετών για τις υποδομές ΑμεΑ που απαιτούνται και θα περιλαμβάνουν διαμόρφωση χώρων υγιεινής, προσβασιμότητα στα κτίρια εξωτερικά και εσωτερικά, ανελκυστήρες και αναβατόρια», περιγράφει ο Δημήτρης Κουσενίδης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών ΑΠΘ.

Έτερο πρόγραμμα της ΠΚΜ αφορά στην ενίσχυση εξοπλισμού. «Κάθε δράση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Επιπλέον το ΑΠΘ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Υποστήριξη Παρεμβάσεων Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Άλλες Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες’. Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα αναβαθμίσουν συνολικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το παραγόμενο ερευνητικό έργο. Τα Δημόσια Πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται εδώ και χρόνια. Ευτυχώς τρέχουν αυτά τα προγράμματα της ΠΚΜ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων απ’ όπου καταφέρνουμε και καλύπτουμε τις ανάγκες του Ιδρύματος, οι οποίες είναι πάρα πολλές. Το ΑΠΘ εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες τ.μ., με πολύ παλιά κτίρια τα οποία χρήζουν συντηρήσεις και σίγουρα τα υπάρχοντα κονδύλια δεν επαρκούν. Ωστόσο, μέσω αυτών των προγραμμάτων, με ορίζοντα υλοποίησης τον Δεκέμβριο του 2029, θα δημιουργήσουμε μεταξύ άλλων έναν δρόμο υποστήριξης των ΑμεΑ, όπου όλο το ΑΠΘ θα είναι πλέον εύκολα προσβάσιμο», καταλήγει ο κ. Κουσενίδης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.11.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.