Για δέκατη συνεχή χρονιά, ο διακεκριμένος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, περιλαμβάνεται στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Πρόκειται για τον κατάλογο με τίτλο «Highly Cited Researchers» που συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό «Clarivate Analytics» και στηρίζεται στα στοιχεία της πιο αξιόπιστης βάσης ερευνητικών δεδομένων, Web of Science.
Για το 2024 η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 6.886 επιστήμονες, από τους περίπου 10.000.000 ερευνητές που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη επιρροή με βάση την απήχηση του έργου τους κατά τα τελευταία 11 έτη. Το ερευνητικό έργο της ερευνητικής ομάδας του κ. Καραγιαννίδη, με τίτλο Wireless Communications & Information Processing (WCIP) έχει αναφερθεί σχεδόν 40.000 φορές στη δημοσιευμένη έρευνα άλλων επιστημόνων σε παγκόσμια κλίμακα.
«Όταν αναφερόμαστε σε επιρροή ενός επιστήμονα μιλάμε για τις αναφορές άλλων επιστημόνων στο έργο αυτού του επιστήμονα. Η ερευνητική μου ομάδα ασχολείται με ασύρματες επικοινωνίες, επεξεργασία σήματος, ασύρματη μεταφορά ενέργειας και εφαρμογές των ασύρματων επικοινωνιών στη βιοιατρική. Η διάκριση αυτή οφείλεται σε μία ομαδική δουλειά από καθηγητές, διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, αλλά και φοιτητές που εκπονούν τη διπλωματική τους διατριβή. Το έργο μας λοιπόν, σε βάθος 11 ετών, έχει χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή του έργου άλλων επιστημόνων», περιγράφει ο κ. Καραγιαννίδης στη «ΜτΚ». Συμπληρώνει πως η διάκριση αυτή αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση για τον ίδιο και τα μέλη της ερευνητικής του ομάδας. Αξίζει να επισημανθεί ότι το ΑΠΘ, στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών είναι ανάμεσα στα πρώτα 100 πανεπιστήμια, παγκοσμίως. «Μαζί με την Κτηνιατρική είναι τα μοναδικά ερευνητικά αντικείμενα του πανεπιστημίου μας που βρίσκονται μεταξύ των πρώτων 100 σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι στην πρώτη θέση και στην Ελλάδα», περιγράφει ο ίδιος.
Η ομάδα του συνεισφέρει στις τεχνικές προδιαγραφές του 6G
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο ομάδα του κ. Καραγιαννίδη ασχολείται με την εξέλιξη των ασύρματων δικτύων και τη μετάβαση από το 5G στο 6G, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2030. «Η έρευνα που εκπονούμε αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των ασύρματων δικτύων, αλλά και πώς τα ασύρματα δίκτυα μπορούν να βοηθήσουν σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε επικεντρώσει την έρευνά μας στην εξέλιξη των ασύρματων δικτύων 5G στην επόμενη γενιά 6G. Συμμετέχουμε στα forum όπου συζητιούνται οι τεχνικές προδιαγραφές που θα έχει η έκτη γενιά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, η συζήτηση που υπάρχει για τις τεχνικές προδιαγραφές θα τελειώσει το 2026 και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι δοκιμές, έτσι ώστε το νέο πρότυπο ασύρματων δικτύων να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2030».
«Από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη το Μετρό Θεσσαλονίκης»
Έχοντας ο ίδιος εμπειρία στα συστήματα ελέγχου και επικοινωνίας των τρένων υψηλής ταχύτητας και έχοντας βραβευτεί πολλές φορές για τη συμβολή του στην έρευνα για τις τηλεπικοινωνίες και τα ασύρματα δίκτυα με μεγάλα διεθνή επιστημονικά βραβεία, όπως τα 2021 IEEE Communications Society Radio Communications Committee (RCC) Technical Recognition Award, 2018 IEEE Signal Processing and Communications Electronics (SPCE) Technical Recognition Award και το σπουδαίο βραβείο Humboldt Research Award 2022 από το Alexander von Humboldt Foundation στη Γερμανία, μεταφέρει πως «το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι από τα ασφαλέστερα -αν όχι το ασφαλέστερο- στην Ευρώπη».
Ο κ. Καραγιαννίδης λέει χαρακτηριστικά πως «στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχει εγκατασταθεί η πιο σύγχρονη μορφή του συστήματος ελέγχου και επικοινωνίας CBTC (Communications - Based Train Control), και μάλιστα με τη χρησιμοποίηση κλειστού ασύρματου δικτύου 5G, με το οποίο πραγματοποιείται η επικοινωνία μεταξύ των συρμών και μεταξύ συρμών-Κέντρου Ελέγχου. Να σημειωθεί ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι από τα πρώτα στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία 5G, μαζί με τα Μετρό της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ. Εκτός από τις μεγάλες ταχύτητες το δίκτυο 5G παρέχει πολύ μικρή καθυστέρηση απόκρισης της τάξης των μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου και πολύ μεγάλη χωρητικότητα, που επιτρέπει να ανταλλάσσονται πληροφορίες θέσης και ελέγχου πολλές φορές το δευτερόλεπτο. Με τον τρόπο αυτό το σύστημα γνωρίζει με ακρίβεια μέτρου τη θέση του εμπρόσθιου και οπίσθιου μέρους κάθε συρμού και μπορεί να αυξήσει με ασφάλεια τον αριθμό των συρμών που κινούνται στο δίκτυο, ώστε να φτάνουν με μεγαλύτερη συχνότητα σε κάθε σταθμό. Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι το σύστημα CBTC παρέχει μεγάλη ασφάλεια και η πιθανότητα βλάβης και επομένως ατυχήματος -ειδικά μετά και τη χρήση του 5G- είναι σχεδόν μηδενική».
Και συγγραφέας
Ο κ. Καραγιαννίδης εκτός από επιστήμονας με παγκόσμια ακτινοβολία είναι και συγγραφέας. Έχει ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Η καρδιά μου το όπλο σου», από τις εκδόσεις Αρμός, και τώρα γράφει το δεύτερο βιβλίο, το οποίο θα είναι ξανά ιστορικό μυθιστόρημα, με την ιστορία να διαδραματίζεται στον Μεσοπόλεμο και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.11-01.12.2024