ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανάπλαση ΔΕΘ: Το χρονοδιάγραμμα, ο ιδιώτης και ο γρίφος της χρηματοδότησης

Στέφανος Μαχτσίρας05 Δεκεμβρίου 2024

Η ανάπλαση της ΔΕΘ φαίνεται να προχωρά βάσει σχεδιασμού και να πατάει γκάζι, με τα θολά αλλά κρίσιμα σημεία του project που έχουν να κάνουν κυρίως με την κατανομή των χρηματοδοτικών βαρών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών, να μένει να ξεκαθαριστούν τον επόμενο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, διαγωνισμό μέσα στο 2025 για να προκύψει ο ανάδοχος που θα τρέξει το έργο και έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μέσα στο 2026, προβλέπει το πλάνο για να μπει στις ράγες το εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την εικόνα της ΔΕΘ, βάσει όσων ανέφεραν χθες ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ – ΗΕLEXPO και ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, στο «2ο Growthfund Summit» του Υπερταμείου.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της ανάπλασης αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Το έργο θα ανατεθεί σε ιδιώτη, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, με σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 35 ετών. Το έργο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Έως το 2031 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ…

Τεχνικός σύμβουλος

Δύο σχήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν φακέλους στον διαγωνισμό της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, για το project management (τεχνικός σύμβουλος) του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ.

Το έργο του PMO έχει προϋπολογισμό 2,430 εκατ. ευρώ και ο σύμβουλος που θα επιλεγεί -σύμφωνα με τα τεχνικά και χρηματοοικονομικά προαπαιτούμενα- θα πρέπει να παρακολουθεί το έργο και την πορεία υλοποίησής του, να συντάσσει σχετικές αναφορές και να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης των τυχόν προβλημάτων που θα ανακύψουν, με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση του αντικειμένου, φυσικού και οικονομικού.

Βάσει του σχεδίου που έχει προκριθεί, θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο χωροθετημένο στην περιοχή προς τη Λεωφόρο Στρατού και την 3ης Σεπτεμβρίου και ξενοδοχείο εμβληματικής μορφής, περίπου 150 δωματίων, προς την πλευρά της οδού Αγγελάκη.

Σχεδόν το 6ο% θα είναι κοινόχρηστος χώρος, αστικό πάρκο με έντονο το υδάτινο στοιχείο. Το νέο εκθεσιακό, θα έχει τέσσερα εκθεσιακά περίπτερα, μαζί με το συνεδριακό, συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ. και 1.100 θέσεις πάρκινγκ, business center και ξενοδοχείο boutique. Τα δύο τελευταία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτη για 35 χρόνια.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό

Και εδώ αρχίζουν τα αδιευκρίνιστα, για την ώρα, σημεία. Η ανάπλαση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Το δημόσιο θα εισφέρει 120 εκατ. (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας) ενώ από ιδιώτες και τραπεζικό δανεισμό θα προέλθουν τα υπόλοιπα 180 εκατ. ευρώ.

Βέβαια δεν διευκρινίζεται το ακριβές ποσό που θα βάλει ο ιδιώτης, συνεπώς με δεδομένο πως θα δανειστεί η ΔΕΘ – Ηelexpo (ο η δημόσια συμμετοχή δύναται να να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ με ένα ερώτημα που εύλογα ανακύπτει είναι για το ποσό που τελικά θα κληθεί να καλύψει ο επενδυτής ή το επενδυτικό σχήμα που θα επικρατήσει.

Οι όροι του δανεισμού της ΔΕΘ - HELEXPO και το επιτόκιο θα κριθούν και από το πόσο θα «πιστέψουν» οι δανειστές στην βιωσιμότητα του project. Η ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υποψήφιων για να χρηματοδοτήσει δανειοδοτικά το εγχείρημα ενώ ενδιαφέρον έχει και το αν θα ανοίξουν τις κάνουλες και ελληνικές τράπεζες.

Ο ιδιώτης και τα ανταλλάγματα

Σε κάθε περίπτωση η πορεία του project, δεδομένου και του βεβαρημένου ιστορικού της Θεσσαλονίκης όταν εξαγγέλεται πομπωδώς ένα μεγάλο έργο υποδομών, μόνο ανέφελη δεν προμηνύεται καθώς όποιος βάλει λεφτά (ήδη εκφράζεται ενδιαφέρον σε θεωρητικό ακόμα επίπεδο από μεγάλες εταιρείες Real Estate που έχουν παρουσία στη Θεσσαλονίκη) θα απαιτήσει και κάποια ανταλλάγματα τα οποία δεν είναι σίγουρο πως «καλύπτει» το σχέδιο που ανακοινώθηκε το οποίο προβλέπει μετά την ανάπλαση, τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου να την έχει η ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ ο ανάδοχος θα μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά τους χώρους για την οργάνωση γεγονότων. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανάπλασης ενδεχομένως να είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, μετά την λειτουργία του μετρό.

Κρίσιμος παράγοντας ελκυστικότητας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επενδυτές θα αποτελέσουν οι λεπτομερείς όροι του διαγωνισμού οι οποίοι θα πρέπει να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του εγχειρήματος και για το δημόσιο αλλά και για τον ιδιώτη επενδυτή που θα διαθέσει και τους περισσότερους πόρους, όπως φαίνεται.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.