Σε δύο μήνες εκτιμάται ότι θα αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης της γέφυρας Δενδροποτάμου, τμήμα της οποίας κατέρρευσε πριν από δέκα μέρες, μετά έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν με την κακοκαιρία Bora.
Το έργο πρόκειται να αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιήσει μέχρι σήμερα σαφές χρονοδιάγραμμα, ως προς το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του τοιχίου που έπεσε, ώστε να αποδοθεί και πάλι στην κυκλοφορία η γέφυρα.
Πάντως μέχρις ότου αρχίσουν οι πρώτες εργασίες θα παραμείνουν σε ισχύ οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην γύρω περιοχή, ενώ προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Μοναστηρίου, καθώς η συγκεκριμένη γέφυρα εξυπηρετούσε καθημερινά εκατοντάδες οδηγούς, από και προς διάφορες περιοχές των δυτικών συνοικιών, στη ΒΙΠΕ Σίνδου και σε άλλα βιομηχανικά συγκροτήματα.
Μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, τόνισε ότι μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Ταχιάος μετέβη στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης όπου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το έργο το αναλαμβάνει με γρήγορες διαδικασίες το υπουργείο, ώστε να κατασκευαστεί το τοιχίο που κατέρρευσε και να δοθεί άμεσα η γέφυρα στην κυκλοφορία.
«Αυτό θα γίνει σε πρώτο χρόνο, δηλαδή τους επόμενους δυο με τρεις μήνες, όπως εκτιμήθηκε, ενώ σε δεύτερο χρόνο μέσα στο 2025 το υπουργείο θα αναλάβει και εξ΄ ολοκλήρου τη συντήρηση της γέφυρας Δενδροποτάμου» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.
Στο ΣτΕ για την παράνομη μεταβίβαση της γέφυρας
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης αναφερόμενος στη γέφυρα και στο κατά πόσο έχει ο δήμος την ευθύνη για τη συντήρησή της, είπε ότι «η γέφυρα του Δενδροποτάμου κατασκευάστηκε το 1985 από το κράτος και το 2007 μεταφέρθηκε παρανόμως, στον πρώην δήμο Μενεμένης και στον πρώην δήμο Ευόσμου και μετέπειτα στους Καλλικρατικούς δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Κορδελιού Ευόσμου. Και λέω ότι έγινε μη νομίμως, επειδή δεν μεταφέρθηκε ποτέ εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε και οι ανάλογοι πόροι, όπως έπρεπε να γίνει».
Όλες οι γέφυρες κατά μήκος της οδού Μοναστηρίου, συνέχισε ο κ. Κυρίζογλου, ανήκουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι οδοί Μοναστηρίου, Δενδροποτάμου και Λαγκαδά είναι υπερτοπικής σημασίας δρόμοι. «Μέσω αυτών διέρχονται λεωφορεία από τα ΚΤΕΛ, οχήματα από την τσιμεντοβιομηχανία, από τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και του Καλοχωρίου. Συνεπώς μια τέτοια γέφυρα θα έπρεπε να ανήκει στην περιφέρεια» υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Γνωστοποίησε μάλιστα ότι ο δήμος έχει ήδη αποφασίσει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να ανασταλεί η μεταβίβαση της γέφυρας Δενδροποτάμου από τους δυο δήμους και να μεταφερθεί στο κράτος ή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, να αποδεχόμαστε δυο δήμοι ένα έργο που μεταβιβάστηκε μη νομίμως, χωρίς να γίνει η μεταφορά του ειδικού προσωπικού για γέφυρες, ούτε τα χρήματα για τη συντήρηση, αλλά ούτε και τα μέσα» επισήμανε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης.
Η γέφυρα δεν ήταν ποτέ ευθύνη μας
Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, γνωστοποιώντας στο σώμα ότι η γέφυρα θα κατασκευάσει εξ΄ ολοκλήρου από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. «Εμείς ως δήμος κατά την αυτοψία ζητήσαμε να ελεγχθεί το κομμάτι το οποίο είναι στη δική μας πλευρά, αν μπορεί δηλ. να λειτουργήσει, αν στατικά είναι ασφαλές γιατί το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος είναι τεράστιο».
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πάντως ότι «η γέφυρα δεν ήταν ποτέ ευθύνη δική μας, εμείς συνδράμουμε όπου χρειάζεται και με όποια μέσα έχουμε ως δήμος και θα βοηθήσουμε όσο χρειαστεί τον όμορο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης για να μπορέσει το έργο της επανακατασκευής της γέφυρας να προχωρήσει γρήγορα και να εξυπηρετήσει τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Εκτιμώ ότι αυτό το έχει καταλάβει το υπουργείο και περιμένουμε να αντιδράσει γρήγορα».