Τα απλά και καθημερινά δείχνουν να ταλαιπωρούν τη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο εγκληματικότητας, ενώ το τελευταίο διάστημα η αύξηση της αστυνομικής παρουσίας δείχνει να αποδίδει και να λειτουργεί αποτρεπτικά. Το περασμένο έτος, ωστόσο, η Θεσσαλονίκη δοκιμάστηκε αρκετά με τέσσερα μεγάλα ζητήματα που ακόμα και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. χρειάστηκε να σκύψουν σε αυτά και να βρουν τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων.
Μετά από πολλά περιστατικά και μεγάλες υποθέσεις, τον περασμένο Απρίλιο είχε πραγματοποιηθεί μία κλειστή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία των 14 δημάρχων του πολεοδομικού, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τους παρουσίασε ένα ειδικό σχέδιο για τέσσερις βασικούς πυλώνες που απασχολούσαν ιδιαίτερα τις αρχές. Τότε, ο υπουργός ως μείζονα θέματα για τη Θεσσαλονίκη που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση, είχε θέσει τη βία μεταξύ ανηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία, τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και την οπαδική βία που εκδηλώνεται από εγκληματικές ομάδες, όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος.
Η βία ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία είναι δύο ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη τη χώρα, με τις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες και δομές να προσπαθούν να δώσουν λύσεις και μεθόδους πρόληψης. Το κουμπί πανικού, μετά τη χορήγηση σε άτομα που δέχονται βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον, χορηγείται και σε ανήλικους, για να το χρησιμοποιούν όποτε νιώθουν απειλή. Τα στατιστικά και τα καταγεγραμμένα γεγονότα, δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση αλλά, ακόμα, δεν υπάρχει μείωση στον αριθμό των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας αλλά ούτε και σημαντική πτώση στη βία μεταξύ ανηλίκων.
Αντιθέτως, οι οπαδικές και οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν περιοριστεί αρκετά στην πόλη, τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο. Υπάρχουν κάποιες λίγες εξαιρέσεις, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος έχουν αντιμετωπιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. οι μετακινήσεις φιλάθλων και η διεξαγωγή μεγάλων αγώνων, χωρίς να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην πόλη.
Όσα απασχολούν καθημερινά
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στη καθημερινότητα τα ζητήματα που απασχολούν τις αρχές στην πόλη είναι οι διαρρήξεις σε οικίες, τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες και τα οικογενειακά επεισόδια που τα περισσότερα καταλήγουν για αντιμετώπιση στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που έχουν ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη.
«Οι διαρρήξεις σε οικίες είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα στην πόλη, καθώς είναι δύσκολα να τις ελέγξεις αστυνομικά, όταν γίνονται σε οικοδομές. Συνεχίζουν, την ίδια ώρα, να χτυπούν ακόμα σε περιφερειακές περιοχές της πόλης, παρότι αυξήθηκε η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης», λέει στη «ΜτΚ» ο Χρήστος Συμεώνιδης, μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Οι κλήσεις στην Άμεση Δράση είναι πολλές ακόμη για οικογενειακά επεισόδια, με θύματα είτε άντρες είτε γυναίκες. Όσο για τις οικονομικές εξαπατήσεις, σπείρες συστήνονται ανά διαστήματα και ‘χτυπάνε’ μεθοδικά. Υπάρχουν περίοδοι που είναι σε έξαρση και άλλες σε ύφεση, ενώ πολλές σπείρες έχουν πιαστεί από την ΕΛ.ΑΣ. Πάντως, παρότι υπάρχει ενημέρωση στον κόσμο για τη δράση τους, αναδιαμορφώνονται και ξανασυνεχίζουν τη δράση τους, με θύματα, κυρίως, ηλικιωμένους», αναφέρει ο κ. Συμεωνίδης.
Οι κλασσικές οικονομικές απάτες ήταν τηλεφωνικές με το πρόσχημα ενός ατυχήματος ή ιατρικής περίθαλψης συγγενικών προσώπων των θυμάτων. Αν και η πλειοψηφία των πολιτών είναι υποψιασμένη, υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που μπρος στον βωμό του εύκολου χρήματος προσπαθούν ακόμη να εξαπατούν με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πολλές σπείρες που συναντούν διά ζώσης τα θύματα, απασχολώντας τους και παριστάνοντας τους αστυνομικούς, συντηρητές και εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες. «Υπάλληλοι της ΔΕΗ, αστυνομικοί και συντηρητές ανελκυστήρων συστήνονται οι περισσότεροι που μπαίνουν μέσα στα σπίτια, παραπλανούν τα θύματα και τους αποσπούν χρήματα και αντικείμενα αξίας. Συνήθως, οι δράστες είναι από τη Βουλγαρία και όσοι και να συλλαμβάνονται, έρχονται συνεχώς και άλλοι από τη γειτονική χώρα, για να συνεχίσουν αυτήν τη δράση», σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης.
Μειώθηκαν οι πορτοφολάδες στον ΟΑΣΘ
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, την περασμένη εβδομάδα απασχόλησε ξανά ένας «πορτοφολάς» μέσα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Μάλιστα, ήταν ένας άντρας 72 ετών που στη στάση λεωφορείων «ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», αφαίρεσε από 18χρονη πορτοφόλι που περιείχε 110 ευρώ, χρεωστική κάρτα τράπεζας και διάφορα έγγραφα. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο δράστης, το χρονικό διάστημα από 19/11/2024 έως 08/12/2024, διέπραξε συνολικά τέσσερις κλοπές πορτοφολιών εντός αστικών λεωφορείων, που περιείχαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 168 ευρώ και επτά τραπεζικές κάρτες. Μάλιστα, με τις κάρτες πραγματοποίησε ανέπαφες συναλλαγές σε καταστήματα ύψους 72,66 ευρώ, ενώ αποπειράθηκε να εκταμιεύσει χρηματικά ποσά από ΑΤΜ.
Πρόκειται για μία ξεχωριστή περίπτωση, καθώς, όπως λένε αστυνομικές πηγές και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, συνήθως το προφίλ των δραστών μέσα στα λεωφορεία είναι διαφορετικό. «Το προφίλ των δραστών στα λεωφορεία, συνήθως, είναι το ίδιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν συλληφθεί γυναίκες από τη Βουλγαρία και Ρομά. Όμως, το συνηθέστερο είναι να δρουν αλλοδαπές γυναίκες», σημειώνει στη «ΜτΚ» ο δικυκλιστής της ομάδας ΖΗΤΑ και μέλος του δ.σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Σφελενιώτης.
Όπως επισημαίνουν αστυνομικοί και οδηγοί στον ΟΑΣΘ, το φαινόμενο είναι σε ύφεση, καθώς δεν τους ευνοεί πλέον ο συνωστισμός όπως παλιότερα. «Είναι σε ύφεση οι κλοπές μέσα στα λεωφορεία. Οι περίοδοι που ήταν σε έξαρση ήταν όταν υπήρχε μεγάλος συνωστισμός στα λεωφορεία και οι δράστες δρούσαν την ώρα της επιβίβασης. Δεν ανέβαιναν καν πάνω στα λεωφορεία, αλλά έκλεβαν τους επιβάτες την ώρα που έμπαιναν μέσα χωρίς να τους καταλάβει κανείς», δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας.
Όπως τονίζει, οι οδηγοί πλέον σταματούν τα λεωφορεία μόνο σε περίπτωση που πιαστεί επ’ αυτοφώρο ο δράστης. «Στον ασύρματο που έχουμε οι οδηγοί ακούμε τα πάντα, αν συμβεί κάτι ή αν ζητηθεί συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Οι οδηγοί πλέον μπορούν να καλέσουν την αστυνομία στην περίπτωση που ακινητοποιηθεί ο δράστης. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο επιβάτης αντιληφθεί ότι λείπει το πορτοφόλι του, αλλά ο δράστης μπορεί να έχει κατέβει, δεν υπάρχει νόημα να σταματήσει το λεωφορείο για ώρες», εξηγεί ο κ. Δήμκας.
Τα διαδικτυακά εγκλήματα
Το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει διαφορετικά παρακλάδια και μορφές απατών, που αντιμετωπίζονται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με πηγές από την υποδιεύθυνση της υπηρεσίας στη Βόρεια Ελλάδα, το τελευταίο χρονικό διάστημα τους απασχολούν ιδιαίτερα στο διαδίκτυο οι συγκεκριμένες απάτες: Απάτες με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing) που στοχεύουν, είτε στην παραβίαση του λογαριασμού ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στην υποκλοπή των στοιχείων των τραπεζικών καρτών των θυμάτων, απάτες με το πρόσχημα της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Investment frauds), απάτες μέσω παραβίασης εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απάτες με το πρόσχημα της τεχνικής υποστήριξης (Technical Support Scams), απάτες σχετικές με ψηφιακά νομίσματα-κρυπτονομίσματα (Frauds related to cryptocurrencies-criminal abuse of cryptocurrencies) και οι απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι προσφορές μέσω διαδικτύου συνιστούν συχνά επικερδείς αγορές, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα περιστατικά απάτης.
Απατεώνες χρησιμοποιούν τον ΟΑΣΘ και τον δήμο Θεσσαλονίκης
Μία νέα τηλεφωνική απάτη έπεσε στην αντίληψη των αρχών και του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα πολίτες λαμβάνουν τηλεφωνήματα από δήθεν εισπρακτική εταιρεία με εντολή από το δημαρχείο. Οι επιτήδειοι προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρειών που λειτουργούν εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης, επιχειρούν να αποσπάσουν από τους πολίτες χρήματα για δήθεν οφειλές. Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία ανάθεση σε καμία εισπρακτική και ούτε σκοπεύει να το πράξει στο μέλλον.
Αν και το Μετρό μετρά δύο εβδομάδες λειτουργίας, ήδη κάποιοι απατεώνες θέλησαν να το προστάξουν, ώστε να πουλήσουν δήθεν «έξυπνες κάρτες» για τους συρμούς αλλά και για τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τον ΟΣΕΘ, οι απατεώνες προσπαθούν να «ψαρέψουν» θύματα μέσω των social media, πασύροντάς τους να πατήσουν σε κακόβουλους συνδέσμους.
Όπως τονίζει ο Οργανισμός η ανάρτηση και η δήθεν υπηρεσία είναι απάτη (scam) και οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοινοποιήσουν προσωπικά τους δεδομένα στον συγκεκριμένο λογαριασμό-ιστοσελίδα. Για την έγκυρη πληροφόρηση για τα νέα και τις εξελίξεις στη δημόσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, οι επιβάτες μπορούν να ενημερωθούν μόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΣΕΘ (oseth.com.gr) και στα social media του Οργανισμού.
Χρήστος Συμεωνίδης
Μέλος ΕΑΥΘ
Υπάρχει αίσθηση πως η Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα κινείται σε πιο ήπιους ρυθμούς με την εγκληματικότητα. Σε αυτό, σαφώς, βοηθά η πολιτική βούληση, καθώς, όταν οι κυβερνήσεις καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται ενεργή αστυνομία στους δρόμους, υπάρχει αποτέλεσμα. Έστω και με αποσπάσεις, η Θεσσαλονίκη έχει ενισχυθεί και υπάρχει αισθητή παρουσία της αστυνομίας στην πόλη, που αποτρέπει πολλά περιστατικά. Για παράδειγμα, πλέον έχουμε ομάδα ΟΠΚΕ που περιπολεί στον Λαγκαδά, στην Επανωμή, στη Χαλάστρα, στη Χαλκηδόνα, σε πολλά περιφερειακά σημεία που κάποτε περνούσαν μία φορά τον μήνα. Τώρα, βρίσκονται σε όλες αυτές τις περιοχές σε καθημερινή βάση, όπως και στον αστικό ιστό, και αυτό βοηθάει πολύ στην πρόληψη.
Αλέξανδρος Σφελενιώτης
Αναπληρωτής Υπεύθυνος Δημόσιων Σχέσεων ΕΑΥΘ
Οι μικροκλοπές και οι κλοπές πορτοφολιών έχουν περιοριστεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα στην πόλη. Επίσης, στα λεωφορεία βλέπουμε μείωση περιστατικών, δεν είναι η ένταση όπως παλιότερα, που μας απασχολούσαν αρκετά.
Συνήθως οι δράστες στα λεωφορεία ήταν αλλοδαποί και παρατηρείται ότι πλέον έχουν σταματήσει να έρχονται επιτήδειοι δράστες από τις γειτονικές χώρες στη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο, για να «χτυπούν» και να φεύγουν. Όσο για το Μετρό, υπάρχει επιφυλακή και θα γίνονται περιπολίες γύρω από τους σταθμούς.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.12.2024