ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Πώς θα είναι, τι θα περιλαμβάνουν και σε τι στάδιο βρίσκονται τα δύο μουσεία που θα στεγάσουν τις αρχαιότητες του μετρό

Κυριακή Τσολάκη13 Δεκεμβρίου 2024

Δίχως αμφιβολία το πλέον δύσκολο και απαιτητικό έργο το οποίο ανέλαβε και έφερε σε πέρας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με τη στήριξη των κεντρικών διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού είναι εκείνο που αφορούσε στη συνολική ανάδειξη των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες της κατασκευής του δικτύου και των σταθμών του μετρό. Έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εργασίες της διημερίδας «Το Έργο των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη κατά την τριετία 2022-2024», που ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής και διεξάγεται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του μουσείου Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

«Αυτό που έχει νόημα να καταλάβουμε είναι το πραγματικό βάρος που σήκωσε το στελεχιακό δυναμικό της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης. το βάρος που σήκωσαν οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Έτσι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης οργανώνει με την υποστήριξη του Υπουργείου ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο τέλος του άλλου μήνα. «Αυτό θα γίνει ακριβώς για να μιλήσουν τα στελέχη της υπηρεσίας στην επιστημονική κοινότητα, παρουσία συναδέλφων τους από το εξωτερικό που έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχα θέματα στην κατασκευή μετρό, όχι τόσο δύσκολα, προκειμένου αυτή η εμπειρία, αυτό το οποίο έχω ονομάσει Σχολή της Θεσσαλονίκης να μπορέσει να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλους συναδέλφους και εντός και εκτός Ελλάδας», επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο μουσεία, ο σχεδιασμός των οποίων προχώρησε παράλληλα με το έργο και προκειμένου να προστατευθούν οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν.

Όπως είναι ήδη γνωστό το πρώτο μουσείο θα εγκατασταθεί στο κτήριο Στρατωνισμού Α3 του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Στο εσωτερικό του θα φιλοξενήσει κινητές αρχαιότητες και στον αύλειο χώρο ορισμένα από τα μνημεία τα οποία αποσπάστηκαν και δεν ήταν δυνατό να επανατοποθετηθούν από διάφορες ανασκαφές, όπως τα κατάλοιπα της έπαυλης που ανασκάφηκε στην περιοχή του σταθμού της Αγίας Σοφίας. Το έργο έχει αναλάβει η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και το εκθεσιακό κομμάτι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Το μουσείο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του 2025, άρα θα αποδοθεί στη Θεσσαλονίκη το 2026.

Το δεύτερο είναι το μουσείο που δημιουργείται στο υφιστάμενο κτήριο του μετρό επί της διασταύρωσης των τροχιοδρομιών (Cross Over) στο σταθμό Σιντριβάνι εντός της Πανεπιστημιούπολης. Έχει εμβαδόν 6000τμ και μπορεί να λειτουργήσει ως σύγχρονος μουσειακός χώρος έκθεσης και αποθήκευσης για τις αποσπασθείσες αρχαιότητες και για ένα μικρό μέρος από τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών του μετρό που θα αφηγούνται την οικοδομική ιστορία και την πολεοδομική εξέλιξη 23 αιώνων της πόλης. Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης και από εκεί και πέρα «θα εξασφαλίσουμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.