Με τον ταχύτερο ρυθμό από την ενεργειακή κρίση, αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή τιμή ανακάμπτει σημαντικά παρακολουθώντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, γράφει το ertnews.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, ο όγκος του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες έχει μειωθεί περίπου 19% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και τελειώνει η περίοδος αναπλήρωσης στις αγορές φυσικού αερίου. Έτσι τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται στο 75%, οριακά πάνω από το μέσο όρο των προηγούμενων 10 ετών.
Η τελευταία φορά που οι αποθήκες άδειασαν τόσο γρήγορα ήταν το 2021, όταν η Ρωσία άρχισε να μειώνει τις προμήθειες στους αγωγούς.
ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
(ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Επίπεδα αποθήκευσης στο 75%
-19% από τα τέλη Σεπτεμβρίου
Πηγή: Gas Infrastructure Europe
Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κινούνται στην περιοχή των 50 ευρώ καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 40% σε ετήσια βάση.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΙΜΗ Φ.Α.
50 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ
Ετήσια Μεταβολή: + 40%
Τέσσερις είναι οι αιτίες που επηρεάζουν αποθέματα και τιμές:
Πρώτον η γρήγορη μείωση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να καταστήσει την αναπλήρωση δυσκολότερη και ακριβότερη
Δεύτερον η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για εισαγωγές LNG, που οδηγεί σε επιβράδυνση των εισαγωγών και άντληση από τα αποθέματα.
Τρίτον το φαινόμενο Dunkelflaute – μέρες δηλαδή που ούτε οι ηλιακοί συλλέκτες ούτε οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Και τέλος το ρωσικό αέριο που διαμετακομίζεται μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη αναμένεται να σταματήσει καθώς λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης. Η διαδρομή αντιπροσωπεύει το 5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
ΑΙΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ Φ.Α
–Χαμηλά αποθέματα φ.α. στην ΕΕ
–Υψηλός ανταγωνισμός για LNG
–Dunkelflaute: Παύση των προμηθειών από ΑΠΕ
–Ρωσο – ουκρανική κρίση
Έτος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αλλά και νέων “εστιών” ακρίβειας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2024. Η κλιματική κρίση δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά, ειδικά με το ράλι ανόδου που ακολούθησε το ελαιόλαδο, με εκπρόσωπους της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα τον κινδύνου για τέσσερα προϊόντα που θα βαρύνουν το καλάθι των νοικοκυριών τη νέα χρονιά. Πάντως, αν και η τάση σταθεροποίησης εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2025, στελέχη των σούπερ μάρκετ επισημαίνουν ότι οι τιμές δε θα επιστρέψουν στα προ τριετίας επίπεδα. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Γωγώς Κατσέλη.
Το 2025 όπως φαίνεται θα είναι έτος σημαντικής ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε ευρώ. Ήδη η ΕΚΤ προχώρησε σε 4 μειώσεις επιτοκίων το 2024. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το νέο έτος οι μειώσεις θα συνεχιστούν με τις αγορές να αναμένουν τουλάχιστον 4 μειώσεις στα επιτόκια έως τον Ιούνιο του 2025.