ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

50 εκατ. ευρώ στους δήμους για τον κορονοϊό

Φανή Σοβιτσλή03 Δεκεμβρίου 2020

«Ενέσεις» ρευστότητας για τα ταμεία των δήμων, που άδειασαν λόγω της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης, ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες που έχουν ανακύψει και να στηριχθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για τέσσερα μέτρα στήριξης των ΟΤΑ που γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις υβριδικές τηλε-διασκέψεις της ΚΕΔΕ με τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, με κύριο την τρίτη έκτακτη κατανομή 50 εκατ. ευρώ στους δήμους, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, λόγω της μείωσης των εσόδων τους, ως απόρροια των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την εμφάνιση του κορονοϊού και για τον περιορισμό της διασποράς του.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός είναι να καλυφθούν έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες των δήμων που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του COVID-19, ενώ διευκρίνισε ότι η κατανομή του συνολικού ποσού ανά δήμο γίνεται σε χρέωση του τηρούμενου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμού του ΥΠΕΣ.

Επίσης, το υπουργείο αποφάσισε:

* Να δοθεί επιπλέον τρίμηνη παράταση της καταβολής δόσεων των δήμων προς τις υποχρεώσεις τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

* Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» έργων προς άμεση υλοποίησή τους, με τη συμβολή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

* Τη δυνατότητα στους δήμους, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, να αξιοποιηθούν διοικητικοί υπάλληλοι για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

«Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα, ώστε να μπορέσουν και το επόμενο διάστημα οι δήμοι να συνεχίσουν να παρέχουν μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών το πολύτιμο έργο τους, προς όφελος των πολιτών» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να ενταθεί η προσπάθεια για τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό θέμα των διασκέψεων με τις ΠΕΔ της χώρας είναι η επικαιροποίηση των θέσεων της Αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση, οικονομική αυτοτέλεια, αρμοδιότητες και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ενόψει του διαλόγου που αναμένεται με το υπουργείο Εσωτερικών και επικείμενης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ωστόσο, το θέμα της πανδημίας και η συμβολή των δήμων στην αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, στη στήριξη των τοπικών κοινωνικών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, αλλά και των επιχειρήσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των αιρετών, όπως και οι οικονομικές συνέπειες που έχει επιφέρει αυτή η υγειονομική κρίση στη λειτουργία των ίδιων των δήμων και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Μέτρα για την οικονομική διευκόλυνση των δήμων

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας υπέρ των πολιτών, η ΚΕΔΕ συμφώνησε με τους δημάρχους να ζητήσει την έναρξη νέου προγράμματος 120 δόσεων στην περίπτωση των οφειλών των ιδιωτών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις οφειλές της Τ.Α προς τον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, θα ζητήσει την αυτονόητη εξαίρεση από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για τα κτίρια που παραχωρούνται σε Κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων για κοινωφελείς σκοπούς

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε, με τις δικές σας προτάσεις, να στηρίξουμε την ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στην τελευταία συνεδριακή διάσκεψη με τις ΠΕΔ.

Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι μετά την παρέμβαση και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ ψηφίστηκε ο νόμος που ρυθμίζει την καταβολή των δόσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το 2022, γεγονός που θα ανακουφίσει τα επιβαρυμένα λόγω της πανδημίας, οικονομικά των Δήμων.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αυτοτελούς ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το νόμο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και τα εργαλεία που θα της δοθούν αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης και ολοκλήρωσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Πόσα χρήματα αναλογούν στους δήμους της Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΣ ΠΟΣΟ

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ 198.776,89

ΒΟΛΒΗΣ: 99.216,01

ΔΕΛΤΑ 193.294,45

ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 169.710,85

ΘΕΡΜΗΣ 222.793,61

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1.366.632,65

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 339.073,39

ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ 342.177,56

ΛΑΓΚΑΔΑ 170.705,54

ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ 360.940,18

ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 389.329,63

ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ 223.230,41

ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 138.933,61

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 133.139,41

Επιστολή - παρέμβαση στον Κ. Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο των υβριδικών διασκέψεων της ΚΕΔΕ με τις κατά τόπους ΠΕΔ, οι δήμαρχοι δεν παρέλειψαν να… εκμεταλλευτούν την παρουσία των υπουργού Εσωτερικών και σύσσωμης της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το ότι κάποια υπουργεία δεν λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα μίλησαν για νομοσχέδια που περνούν από τη Βουλή, αλλά το περιεχόμενο τους διαμορφώνεται χωρίς να λαμβάνονται οι απόψεις της αυτοδιοίκησης. Το δ.σ. της ΚΕΔΕ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ενώ με το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτυχθεί διαρκής και εποικοδομητικός διάλογος για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τις νέες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζονται νομοσχέδια άλλων υπουργείων που δείχνουν να αγνοούν το ρόλο των δήμων.

Πρόσφατο παράδειγμα για τους αιρετούς αποτελεί το νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις» που επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε βάρος της αυτοδιοίκησης και του ρόλου των τοπικών αρχών, εν αγνοία της. Πιο συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις» έχει αμεληθεί κάθε σύμφωνη γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου στη διάταξη για τη διαδικασία παραχώρησης, χρήσης, αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζωής κ.λπ.

Για το λόγο αυτό το δ.σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να σταλεί επιστολή προς τον πρωθυπουργό και να ζητηθεί συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες διαμορφώνουν οι Συνεδριακές Διασκέψεις της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για κάποιες αρρυθμίες που παρουσιάζονται στη συνεργασία με κάποια υπουργεία

Δ. Παπαστεργίου: «Δεν θα δεχθούμε από κανέναν να… κοντύνει την αυτοδιοίκηση»

Αιχμηρός, αναφορικά με το γεγονός ότι κάποιο αγνοούν την ΤΑ σε νομοσχέδια που είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των δήμων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να ‘κοντύνει’ η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ώρα που έχουμε μία καλή συνεργασία για το ξεκαθάρισμα και τον προσδιορισμό των νέων αρμοδιοτήτων της ΤΑ με το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να έρχονται διατάξεις σε σχέδια νόμου άλλων υπουργείων που να αφαιρούν αρμοδιότητες και να μην υπολογίζουν την αυτοδιοίκηση» σχολίασε χαρακτηριστικά. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι μετά τις επιστολές της ΚΕΔΕ προς τα αρμόδια υπουργεία και τον πρωθυπουργό και μόλις κοπάσει λίγο το μεγάλο θέμα της πανδημίας, θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

Λ. Κυρίζογλου: Να κωδικοποιηθούν οι διατάξεις για την ΤΑ

Την ανάγκη της κωδικοποίησης όλων των διατάξεων, που αφορούν την αυτοδιοίκηση, καθώς και τη δημιουργία διαρκούς επιτροπής ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ, στην οποία θα συζητούνται τα προς διαμόρφωση νομοθετήματα, ανέδειξε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την τελευταία συνεδριακή τηλεδιάσκεψη της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Κωδικοποιώντας τα ζητήματα που έθεσε, επεσήμανε:

*Πολυνομία: Πρέπει να γίνει κωδικοποίηση, σε ένα ενιαίο κείμενο, όλων των διατάξεων που αφορούν την αυτοδιοίκηση. Να υπάρχει μία διαρκής επιτροπή μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, έτσι ώστε αυτά που αφορούν την ΤΑ να μη νομοθετούνται για εκείνη, χωρίς τη συμμετοχή της. Να γίνεται ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδα διαμόρφωσης των σχετικών κειμένων.

*Διοίκηση και διαχείριση απορριμμάτων: Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση (βρίσκεται σε διαβούλευση) στο κεφάλαιο ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων, λέει ότι, ορίζεται πως το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει την αρμοδιότητα υλοποίησης των Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης. «Η σχετική διάταξη πρέπει να απαλειφθεί. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα των απορριμμάτων. Πρέπει να είναι στον α’ βαθμό, δηλαδή στους δήμους» ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

*Για την καταστατική θέση αιρετών: Όσον αφορά στο πολιτικό προσωπικό της κεντρικής εξουσίας που είναι αιρετό με άμεση μυστική και καθολική ψηφοφορία από το λαό, θα πρέπει να είναι ίδιο ή η αντιμετώπισή μας να είναι ανάλογη. Τα ασφαλιστικά, τα οικονομικά τα συνταξιοδοτικά, τα δικονομικά ζητήματα. «Πρέπει να κωδικοποιηθεί επίσης σε ενιαίο κείμενο, η νομοθεσία που αφορά τα πολυδαίδαλα, πάσης φύσεως προβλήματα, της καταστατικής θέσης των αιρετών, όπως το μισθολογικό καθεστώς οι ειδικές άδειες για την άσκηση αρμοδιοτήτων, η θωράκιση των αιρετών έναντι υπηρεσιακών μεταβολών για πολιτικούς λόγους, τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, χορηγίες» επισήμανε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Συμμαχούν» για την προστασία των αστέγων

Κοινή πρωτοβουλία ανέλαβαν η ΚΕΔΕ με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας για την προώθηση της χάρτας για τα δικαιώματα των αστέγων σε όλους τους δήμους της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δράση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των οργανώσεων που ασχολούνται με την καταπολέμηση της αστεγίας και την προώθηση του δικαιώματος της στέγης στις χώρες της Ευρώπης.

Η υπογραφή της χάρτας που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αστέγων, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την υποστήριξη των αστέγων στην Ελλάδα. Αν και η πρόσβαση στη στέγαση είναι βασικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων, οι άστεγοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω της κατάστασης τους, αλλά και στιγματισμό.

Η ΚΕ∆Ε ως αρμόδιος θεσμικός φορέας για την τοπική αυτοδιοίκηση, υιοθέτησε τη «Χάρτα των ∆ικαιωμάτων των Αστέγων», αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τόσο στην πρόληψη της αστεγίας, όσο και στην κοινωνική ένταξη των αστέγων. Στην κατεύθυνση θα συμβάλει και η Επιτροπή από τη Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, για την αντιμετώπιση και διαρκή παρακολούθηση του φαινομένου της αστεγίας σε όλα τα στάδια: πρόληψη, παρέμβαση, μεταπαρακολούθηση των αστέγων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Νοεμβρίου 2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.