Στα ανοιχτά ζητήματα του δήμου αλλά και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο αναφέρθηκε η Χρύσα Αράπογλου στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο makthes.gr. Η δήμαρχος Καλαμαριάς επισκέφθηκε το περίπτερο της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» όπου συνομίλησε με τα στελέχη του ομίλου ενώ φιλοξενήθηκε στο στούντιο που διαθέτει το portal, στις εγκαταστάσεις της 88ης ΔΕΘ.
«Η έκθεση είναι ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός οργανισμός που μπορεί να διαμορφώσει την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και γι' αυτό όλοι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτή την διοργάνωση. Είναι στο χέρι μας αν και στο μέλλον η έκθεση θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο που πρέπει σχετικά με την στρατηγική ανάπτυξη της πόλης» ανέφερε η δήμαρχος Καλαμαριάς.
Ανάπλαση χωρίς υπερδόμηση
Σχετικά με την επικείμενη ανάπλαση της ΔΕΘ η Χρύσα Αράπογλου τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κεντρικό πάρκο πρασίνου για την Θεσσαλονίκη που το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ενώ υπογράμμισε ότι το κύριο τμήμα της Έκθεσης θα πρέπει να μείνει στο κέντρο της πόλης χωρίς όμως να υπάρξει ένα σχέδιο υπερδόμησης.
Η δήμαρχος Καλαμαριάς ανέφερε ότι o χαρακτήρας των εκθέσεων στην ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει εντελώς. «Δεν είμαι σίγουρη για το αν η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να μπει σε αυτή την καινούργια εποχή για να τοποθετηθεί στον χάρτη των εκθέσεων. Βεβαίως υπάρχουν πολλά σχέδια, με τα οποία άλλοι συμφωνούμε και άλλοι διαφωνούμε ως προς τον τρόπο εξέλιξής τους».
«Σημαντικές οι εξελίξεις για το Παλατάκι»
Σχολιάζοντας την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, με σκοπό την αξιοποίηση του Κυβερνείου η δήμαρχος Καλαμαριάς υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη σχετικά με το παλατάκι το οποίο κινδύνεψε μέχρι πριν λίγους μήνες να γίνει χώρος ψυχαγωγίας και καζίνο. Περιμένουμε να δούμε τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο η εξαγγελία που αφορά στην αξιοποίηση του Κυβερνείου από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Βουλής είναι πολύ σημαντική».
Η δήμαρχος επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου σχεδιασμού για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς εκφράζοντας την απογοήτευσή της σχετικά με τις σημειακές και αποσπασματικές προσεγγίσεις του συγκεκριμένου θέματος.
Αγώνας για να διατηρηθεί καθαρό τα παραλιακό μέτωπο
Για μια αδιάβατη και βρόμικη παραλιακή ζώνη έκανε λόγο η δήμαρχος Καλαμαριάς αναφερόμενη ιδιαίτερα στο σημείο που βρίσκεται δυτικά του Κυβερνείου τονίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη για την διαχείριση του χώρου.
«Ο Δήμος Καλαμαριάς δεν έχει στην κυριότητά του ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από την παραλία ωστόσο όσο μπορούμε προσπαθούμε να κρατήσουμε το παραλιακό μέτωπο καθαρό με κίνδυνο να βρούμε τον μπελά μας. Ο αγώνας για μια αδόμητη παραλία η οποία πρέπει να είναι καθαρή και προσβάσιμη στον κόσμο είναι μεγάλος» σημείωσε.
Η Χρύσα Αράπογλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την υποβάθμιση του τμήματος της «Χαράς». «Μιλάμε για ένα κομμάτι ακτής στο οποίο υπάρχουν τα νεροφαγώματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει ένα αυτοκίνητο. Δεν ξέρω ποιος θα είναι υπεύθυνος σε περίπτωση ατυχήματος». Κάθε μέρα ο Δήμος Καλαμαριάς προσπαθεί να κάνει παρεμβάσεις στο σημείο χωρίς όμως να έχει άδεια ούτε από το λιμεναρχείο με την δήμαρχο να τονίζει ότι είναι διατεθειμένη να πάει ακόμα και στο αυτόφωρο προκειμένου να γίνει κάποια παρέμβαση στην περιοχή.
Με βομβαρδισμένο τοπίο παρομοίασε η ίδια, την περιοχή που βρίσκεται η Σχολή Δικαστών. «Πρόκειται για μια αδιάβατη έως και επικίνδυνη περιοχή. Στο ίδιο σημείο, σχεδόν κολλητά βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας και λίγο πιο δίπλα θα γίνει ο τερματικός σταθμός του μετρό και όλα αυτά σε ένα ευρύτερο περιβάλλον μιας φυσικής ακτής το οποίο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο τριτοκοσμικής χώρας».
Αναφορικά με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα της Αρετσούς η δήμαρχος τόνισε ότι «Τα σχέδια υπερδόμησης προβλέπουν 15.000 τετραγωνικά που θα βρίσκονται μέσα στην Θάλασσα. Είναι κάτι για το οποίο έχουμε αντιδράσει και έχουμε ψηφίσει αρνητικά τόσο στο δημοτικό όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο».
«Νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει αυτό που της αξίζει μετά από 150 χρόνια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όλοι με ανοικτά χαρτιά, αυτή είναι και η επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό, την ΕΤΑΔ, αλλά και προς την Περιφέρεια ώστε να γίνει ένα διαρκές φόρουμ έτσι ώστε όλοι να πούμε την γνώμη μας και να επικρατήσει η πιο βιώσιμη».