ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ 88η ΔΕΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

88η ΔΕΘ: Η στέβια ως αναπτυσσόμενο εναλλακτικό προϊόν καπνού - Διπλασιάστηκε η παραγωγή στην Ελλάδα (φωτ.)

Αλκίνοος Βλαχόπουλος14 Σεπτεμβρίου 2024

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και στην ανάπτυξη καλλιεργήσιμων εκτάσεων στέβιας στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν τα διοικητικά στελέχη της εταιρίας «Παπαστράτος» στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος “Stevia” που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Stevia Hellas και Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.


Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα, από το 2021 μέχρι σήμερα η παραγωγή στέβιας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί από τα 100 στα 200 στρέμματα. Την ίδια ώρα στις περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής περίπου 60 με 70 οικογένειες μουσουλμανικής μειονότητας απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Εκτός από την Θράκη και την Λαμία, αυτή την στιγμή δημιουργούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις του συγκεκριμένου φυτού και στην Λάρισα με τα στρέμματα να αυξάνονται κατά 30%.

Για την καλλιέργεια στέβιας δεν απαιτούνται φυτοφάρμακα γεγονός που επιφέρει ένα μεγάλο κέρδος στον παραγωγό σε συνδυασμό με τα λιγότερα ποσοστά άρδευσης και τα μειωμένα εργατικά χέρια.


Μειωμένη ζήτηση για καπνό

«Οι κοινωνίες και οι καταναλωτές στρέφονται σε διαφορετικά προϊόντα με λιγότερο ή καθόλου καπνό» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία στην ζήτηση προϊόντων καπνού.

«Ενώ είχαν δοκιμαστεί αρκετές πιλοτικές καλλιέργειες εμείς προτιμήσαμε την στέβια που απαιτεί τις ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές χωρίς μεγαλύτερες επενδύσεις σε μηχανήματα» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για προϊόντα στέβια είναι τεράστια.

«Σε άλλες καλλιέργειες έχουμε δει την μεγάλη ανάγκη μιας αγρανάπαυσης ωστόσο όπως μάθαμε από τους ειδικούς της Stevia Hellas, η στέβια δεν απαιτεί αυτή την συνθήκη» όπως ανεφερε ο Ιάκωβος Καργαρώτος.

Εναλλακτική καλλιέργεια χωρίς ρίσκο

«Ξεκινήσαμε το πρότζεκτ το 2021, εν μέσω κορονοϊού και κάναμε ότι ήταν δυνατό για να βάλουμε τις βάσεις έτσι ώστε να δώσουμε ένα αύριο στους παραγωγούς της Θράκης που είχαν σταματήσει να καλλιεργούν καπνό» ανέφερε ο Συνιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas Χρήστος Σταμάτης.

«Είναι μια εναλλακτική χωρίς μεγάλα ρίσκα» ανέφερε ο Συνιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas Χρήστος Σταμάτης. «Όταν μιλάμε για παραγωγή, η βασική παράμετρος στην εξίσωση είναι το ρίσκο το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά μειωμένο.

«Η περιοχή της Θράκης θα βγει ωφελούμενη από αυτή την μετάβαση» τόνισε ο ο Συνιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas Χρήστος Σταμάτης. Μάλιστα αυτή την στιγμή έχει δημιουργηθεί συνεταιρισμός στέβια Θράκης ο οποίος θα βοηθήσει την περιοχή ως ένα κύτταρο ανάπτυξης της καλλιέργειας στέβιας.


Πολλές δυσκολίες

«Στην αρχή οι άνθρωποι ήταν αρκετά δύσπιστοι δεδομένου οτι γνώριζαν μόνο την καλλιέργεια καπνού. Βλέποντας όμως την απορρόφηση ολοκλήρου του προϊόντος άρχισαν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον». Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας υπάρχει μια σταδιακή ανάπτυξη της παραγωγής με την ένταξη ακόμα περισσότερων καλλιεργητών.

Αναγεννητική Γεωργία

«Το συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας έχει ως βασικό σκοπό να βοηθήσει την φύση να κάνει την δουλειά της και έτσι ώστε να μην διαταράξουμε την λειτουργία της φύσης» ανέφερε ο Project Leader, Innovation & Impact HUB, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Ηλίας Κάλφας.

«Δοκιμάσαμε μειωμένη κατεργασία εδάφους έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί και δείξαμε στους καλλιεργητές πώς να φτιάχνουν κομπόστ από υλικά που υπάρχουν στην περιοχή. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο αισθητήρων έτσι ώστε οι καλλιεργητές να μπορούν να εποπτεύουν τα χωράφια τους ακόμα κι αν δεν βρίσκονται στο σημείο».


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.