Συσκευές που σκανάρουν αγαλματίδια και αναπαράγουν ακριβή αντίγραφα, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, ενθάρρυνση συνεργειών με τους φορείς της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλα αυτά μαζί μέσα από την πρακτική εφαρμογή και λειτουργία τους παρουσιάζονται στο περίπτερο του ΟΔΑΠ (Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, το οποίο εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Με μια μνεία στον αείμνηστο πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που το 1977 διαβλέποντας την τεράστια σημασία του πολιτισμού στην οικονομία της Ελλάδας είχε τη «σοφία» να δημιουργήσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που σήμαινε ότι τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα εισιτήρια και τα πωλητήρια θα ανατροφοδοτούσαν την πολιτιστική κληρονομιά, άρχισε την ομιλία της η υπουργός. «Αυτό είχε τεράστια σημασία για την εποχή στην οποία έγινε», τόνισε.
Το 2020 υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεριλήφθηκε το ΥΠΠΟ στα παραγωγικά και αναπτυξιακά υπουργεία αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο του 1977 για να προσαρμοστεί αυτός ο οργανισμός στις αρχές του ιδρυτή του.
Έτσι μετονομάστηκε σε ΟΔΑΠ, που «σήμερα είναι ένας οικονομικός και αναπτυξιακός βραχίονας του ΥΠΠΟ ο οποίος πλέον έχει μπει σε μια νέα εποχή κάνοντας άλματα στην ανάπτυξη των παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες», επεσήμανε η υπουργός.
Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός με του ίδιους πόρους που έχει και συνεχώς αυξάνονται αλλά και με μια γενναία ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης (52 εκ.) έχει προχωρήσει σε ψηφιακές ξεναγήσεις, ανανέωση πωλητηρίων, ίδρυση μουσείων κ.α.
Η πρόεδρος του δσ του οργανισμού Νικολέττα Διβάρη έκανε έναν σύντομο απολογισμό των τεσσάρων αυτών χώρων αναφερόμενη στη δυναμική και, όσο γίνεται, καλή προσπάθεια «για να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την επιτέλεση των σκοπών μας στο νέο νομικό πλαίσιο και στη νέα λειτουργική δομή». Τέλος, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι όλο το έργο γίνεται με την εποπτεία του ΥΠΠΟ όπου υπάγεται ο οργανισμός.