ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Α. Χαρίτσης από Θεσσαλονίκη: «Η Νέα Αριστερά είναι η Αριστερά της εποχής μας- Θα κερδίσουμε τη μάχη ψήφο-ψήφο»

Βαγγέλης Στολάκης04 Ιουνίου 2024

«Η Νέα Αριστερά ήρθε εδώ για να μείνει. Για να πρωταγωνιστήσει, για να καθορίσει τις εξελίξεις» τόνισε με νόημα από την πλατεία Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος του.

«Στην τελική εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας θα έπρεπε να συζητάμε για την ακρίβεια, τα διαλυμένα νοσοκομεία, την κλιματική κρίση, τη γενοκτονία στη Γάζα και το μέλλον της Ευρώπης. Δεν συζητάμε όμως για αυτά. Συζητάμε για τα εκατομμύρια των κυρίων Μητσοτάκη και Κασσελάκη, συζητάμε για εταιρίες του εξωτερικού, πανάκριβα ακίνητα και υπέρογκα δάνεια» σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Χαρίτσης.


Και συνέχισε: «Την ώρα που οι πολίτες ζορίζονται να βγάλουν τον μήνα, παρακολουθούν εμβρόντητοι τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σέρνουν ένα γαϊτανάκι εκατομμύριων. Είναι μια εικόνα προσβλητική για τους πολίτες! Μια εικόνα προσβλητική για την κοινωνία που αγωνιά για το παρόν και το μέλλον της».

Αυτό δεν είναι αυτό η πολιτική, είπε με νόημα. «Η πολιτική έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η Αριστερά είναι αντίσταση στην αδικία και αγώνας για το δίκαιο. Η πολιτική για την Αριστερά είναι η λαϊκή συμμετοχή και όχι το power game των πανάκριβων επικοινωνιακών μηχανισμών. Για την Αριστερά η πολιτική δεν είναι το χόμπι των πλούσιων, αλλά η πράξη για να ακουστεί δυνατά το δίκιο των πολλών. Για να γίνει η ανάγκη Ιστορία. Για να γίνει το δίκιο Ιστορία». Και συνέχισε «Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά! Η Αριστερά δεν είναι για μας σημαία ευκαιρίας. Είναι η σημαία του δίκιου που καθοδηγεί τις ζωές μας. Είναι η σημαία αυτού που πρέπει να γίνει, αυτού που πρέπει εμείς να κάνουμε».


Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και τις πολιτικές που ασκούνται. «Πέντε χρόνια τώρα τα σκήπτρα της εξουσίας τα κρατά η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Ποιο ήταν λοιπόν το πραγματικό επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης; Η βίαιη αναδιανομή εισοδήματος από κάτω προς τα πάνω. Την ώρα που 7 στα 10 νοικοκυριά δεν τα φέρνουν βόλτα, οι εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο σημειώνουν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας. Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη κυκλοφορεί χρήμα. Αλλά ευημερεί μόνο μια κοινωνική μειοψηφία» τόνισε.


Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών είπε ότι η Ευρώπη σήμερα έχει ανάγκη από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις όπως την επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, την καθιέρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως ενός μόνιμου μηχανισμού που θα χρηματοδοτεί την πράσινη μετάβαση, την καινοτομία και το κοινωνικό κράτος, την τροποποίηση, στην κατεύθυνση της χαλάρωσης, του Συμφώνου Σταθερότητας. «Αλλαγές που είναι ώριμες να γίνουν. Αλλαγές όμως που δεν προχωράνε γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί καθιστούν την Ευρώπη δέσμια των νεοφιλελεύθερων και των υπερσυντηρητικών ελίτ που προετοιμάζονται για την μεγάλη συμμαχία τους με την ακροδεξιά και τους υμνητές του Μουσολίνι, όπως η κυρία Μελόνι» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Και συνέχισε: «Η Ευρώπη σήμερα αντί να χρησιμοποιήσει το ειδικό της βάρος για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, να σταματήσει την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, κάθεται και κοιτάει με απάθεια».


Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «πρωθυπουργό της ακρίβειας και των παραβιάσεων του κράτους δικαίου». «Έχει διαδώσει το ψέμα ότι είναι μονόδρομος η αναπαραγωγή αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου-ζόμπι, που δίνει έμφαση στις κατασκευές, στον τουρισμό, στο real estate, και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αυτού του μοντέλου ανάπτυξης που οδήγησε στην χρεοκοπία. Η οικονομία όμως δεν επιστρέφει απλά στο παρελθόν. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας αλλάζει και αλλάζει προς το χειρότερο. Στην ενέργεια, στις τράπεζες, στα καύσιμα, στο λιανεμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, στον κατασκευαστικό κλάδο, η οικονομία «καρτελοποιείται». Με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. Μίλησε επίσης για συγκάλυψη, παρακολούθηση, περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και καταστολή. «Το μπάζωμα στο τόπο του εγκλήματος στα Τέμπη για να κουκουλωθούν οι ευθύνες του κράτους και της κυβέρνησης. Η ελληνική καταδίκη από το ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Οι παρακολουθήσεις των πολιτικών αντιπάλων, των επιχειρηματιών, της στρατιωτικής ηγεσίας ακόμα και των δικών του Υπουργών. Η επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του Λιμενικού στην ανείπωτη τραγωδία της Πύλου» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.


Σημείωσε πως απάντηση στις ασκούμενες πολιτικές είναι η αριστερές πολιτικές. «Οι απαντήσεις στη Δεξιά μπορούν να έρθουν μόνο από την Αριστερά. Στην ηγεμονία της δεξιάς και στον κίνδυνο της άκρας δεξιάς δεν θα αντιπαρατεθούμε με την υιοθέτηση υπερδεξιών και νεοφιλελεύθερων θέσεων γιατί υποτίθεται ότι «αυτά θέλει ο κόσμος», εξήγησε.

Άσκησε δριμεία κριτική και στον Στέφανο Κασσελάκη με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της περιουσιακής του κατάστασης.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια σοβαρή «ιδεολογική» απάντηση της αριστεράς στο σχέδιο της δεξιάς! Χρειαζόμαστε ένα αριστερό πολιτικό σχέδιο για το πώς να πορευτεί η χώρα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα το κόμμα. «Τα τελευταία χρόνια η Αριστερά έδωσε μεγάλες μάχες. Άλλες τις κέρδισε και άλλες τις έχασε. Κατάφερε να αλλάξει την κοινωνική συνείδηση. Κατάφερε επίσης να δείξει ότι η αριστερή πρόταση μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής των συσχετισμών. Να γίνει πρωταγωνιστική δύναμη στα πολιτικά πράγματα του τόπου και να προωθήσει σημαντικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτήν την παρακαταθήκη δεν την εκχωρούμε. Την υπερασπιζόμαστε» τόνισε.


«Η Νέα Αριστερά είναι η Αριστερά της εποχής μας. Η Αριστερά που έχει ανάγκη η κοινωνία» υπογράμμισε. Και συνέχισε: «Η Νέα Αριστερά δημιουργήθηκε για να συνενώσει τα όνειρα, το δίκιο και τις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων, χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών της αριστεράς, των κινημάτων και της δημοκρατίας».

Κάλεσε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτο μέχρι τις κάλπες ούτε ένα λεπτό. «Θα κερδίσουμε τη μάχη ψήφο την ψήφο. Κάθε μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα δώσουμε τη μάχη με τη δύναμη των επιχειρημάτων και με το ήθος της παράταξής μας. Της Αριστεράς. Και την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε νικητές» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.