ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Νέο κύμα φοροελέγχων για αποδείξεις, POS, ταμειακές και IRIS - Πρόστιμα «φωτιά» έως και 100.000 ευρώ

MakThes Team05 Σεπτεμβρίου 2024

Στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις συναλλαγές στην αγορά ρίχνει το βάρος η ΑΑΔΕ και ετοιμάζει εκτεταμένους ελέγχους για τον εντοπισμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο.

Το πεδίο δράσης περιλαμβάνει την διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, την εγκατάσταση τερματικών μηχανημάτων σε 35 κλάδους, τη χρήση των νέου τύπου ταμειακών μηχανών στον χώρο της Εστίασης και την ενεργοποίηση του νέου συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που με βάση το νέο καθεστώς θα πρέπει να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές με τα POS καθώς υπάρχουν υπόνοιες για κρούσματα παραβίασης του νόμου και για πειραγμένα λογισμικά που «εξαφανίζουν» από την εφορία αποδείξεις με τη μη διαβίβαση των στοιχείων στο myDATA.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει δεδομένα από το σύστημα e-send για να διαπιστωθεί εάν οι υπόχρεοι αποστέλλουν αποδείξεις και στοιχεία πωλήσεων με κάρτες με επίκεντρο τις επιχειρήσεις στις καταγράφεται περιορισμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις λαϊκές αγορές και τα ταξί, καθώς ενώ από τον Ιούλιο είναι υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με κάρτα, επιτήδειοι με διάφορες δικαιολογίες «αδρανοποιούν» τα τερματικά για να πληρωθούν με μετρητά.

Στα ταξί θα ελεγχθεί η εφαρμογή της διάταξης για τοποθέτηση ειδικής σήμανσης (ταμπέλα) στα ελληνικά και στα αγγλικά με την οποία ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Επίσης θα στόχαστρο θα βρεθούν και όσοι δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και οι οποίοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στις επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί όλες αντικαθιστώντας τις παλαιούς τύπου ταμειακές μηχανές με νέους έξυπνους μηχανισμούς, που βάζουν φρένο στη φοροδιαφυγή, καθώς δεν μπορούν να παραποιηθούν.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτές που εμφάνισαν αρνητικό μικτό κέρδος ή είχαν μεγάλες διακυμάνσεις στο μικτό κέρδος η ζημιές τα τελευταία χρόνια. Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Στο μεταξύ με τη νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και λουκέτα έως 2 χρόνια στους παραβάτες Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να συμπεριλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται είναι:

  • 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας
  • 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλόλητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλόλητας Φ.Η.Μ.
  • Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.