ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αχτσιόγλου από Θεσσαλονίκη: Το κράτος πρέπει να ασκεί πολιτικές για την ισότητα και όχι την ομοιότητα

Θεολόγος Ηλιού04 Μαρτίου 2019

Η άσκηση εξουσίας παράγει τον φόβο υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στο συνέδριο κατά του παιδικού σχολικού εκφοβισμού - bullying που διοργανώθηκε από τον δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης στο Βασιλικό Θέατρό. Για την εξάλειψη των συγκεκριμένων φαινομένων η υπουργός επισήμανε πως πρέπει να φροντίζει το κράτος.

«Το κράτος πρέπει να ασκεί πολιτικές για την ισότητα , όχι την ομοιότητα. Έτσι χτυπάς την αίσθηση εξουσίας που έχουν κάποιοι» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου δίνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα με τα σχολικά γεύματα, «όπου τα παιδιά εκεί είναι όλα ίσα και κάθονται όλα μαζί και τρώνε».

Η υπουργός Εργασίας έκλεισε το συνεδρίου που ξεκίνησε στις 09:00 το πρωί και τελείωσε στις 10:00 το βράδυ, δίνοντας το δικό της μήνυμα για το bullying. «Υπάρχουν αρκετοί που λένε «αυτό υπήρχε πάντα, απλά τώρα τπ ονομάσαμε bullying, σιγά το πράγμα». Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, όταν το ονομάζεις μπορείς να το περιορίσεις» είπε συμπληρώνοντας ότι «το bullying δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο σχολείο, όπως είπε και η Ντορέτα Παπαδημητρίου νωρίτερα υπάρχει στους εργασιακούς χώρους, τον στρατό, στην οικογένεια. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό πιο φωνακτά και να προκαλέσουμε συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα».

Η Έφη Αχτσιόγλου έκλεισε την ομιλία της με μια φράση του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη που έφυγε πρόσφατα από την ζωή: «Αποστολή μου είναι να μην υπάρχει κανένας αύριο που θα πει δεν ήξερα. Έτσι από αύριο δεν πρέπει να υπάρχει κανείς που θα πει ότι δεν ήξερε».

Για περίπου 13 ώρες στο συνέδριο μίλησαν για το φαινόμενο εκπρόσωπο αρχών, φορέων, βουλευτές, εκπαιδευτικοί και ειδικοί  με το σύνθημα «παιδιά μιλήστε». Τις τελευταίες ώρες στην σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου ανέβηκαν πρόσωπα του θεάματος και του αθλητισμού για να μιλήσουν για τις προσωπικές τους εμπειρίες ως θύματα αλλά και ως θύτες.

Η ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή ομολόγησε πως δέχθηκε εκφοβισμό από προπονητές στην αρχή της καριέρας της, που της έλεγαν με άκομψο τρόπο να αδυνατίσει. «Δέχθηκα εκφοβισμό από προπονητές γιατί είχα παραπανίσια κιλά. Με αλλαζαμ σαν τα πουκάμισα γιατί κάνεις δεν ήθελε να με αναλάβει. Έπρεπε να χάσω 12 κιλά για το άθλημα αλλά μου το έλεγαν με το λάθος τρόπο. Είχα στεναχωρηθεί. Όμως είχα τα κότσια να το πάρω μονή μου απόφαση, να πιστέψω σε εμένα και να σεβαστώ τον εαυτό μου» ανέφερε.

«Για 6 χρόνια ήμουν ο κύριος "κουνέλης" στο δημοτικό» είπε ο Θεσσαλονικιός παρουσιαστής, Γιώργος Λέντζας συνεχίζοντας «δεν ήθελα να το συζητάω στο σπίτι γιατί πίστευα ότι θα γίνει χειρότερο αν θα επέμβει κάποιος άλλος. Στο γυμνάσιο βρήκα τις δυνάμεις μέσα μου». Ο παρουσιαστής σημείωσε πως ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι άδικος για αυτό πρότεινε «να το κάνουμε πιο υποφερτό. Πρέπει να αλλάξουμε την αντίδραση μας στο πρόβλημα».

Η Κατερίνα Ζαρίφη με τον φόβο ότι θα δεχθεί σχολικό εκφοβισμό, στην παιδική της ηλικία αποφάσισε να προλάβει κάποια πράγματα. «Ήμουν μια περίεργη περίπτωση στο σχολείο. Είχα καταλάβει ότι αν δεν ισχυροποιηθώ θα δεχθώ εκφοβισμό. Πάντα ήθελα να προλαμβάνω τις καταστάσεις. Όταν έρχονταν κάποιος να με εκφοβίσει τον προλάβαινα με κάποια ατάκα ή με εκφοβισμό. Προάσπισα το περιβάλλον μου για να μην μου το θίξουν» σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον θύτη γιατί στις περισσότερες φορές είναι και αυτός θύμα εκφοβισμού σε άλλον περιβάλλον.

«Ήμουν μια παλέτα από πράγματα για να ασχοληθείς μαζί μου εμμονικά και να νιώσεις καλύτερα» σχολίασε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος για την παιδική του ηλικία, λέγοντας πως είχε δεχθεί bullying. «Πρέπει ο καθένας να βρει το διαμαντάκι μέσα μας. Ποσά παιδιά από εμάς ήμασταν στο σχολείο και μας κορόιδευαν και μετά είδαμε τους θύτες και εμείς είχαμε ήδη διαπρέψει» ανέφερε.

Από την πλευρά της η Βίκυ Σταυροπούλου χρησιμοποίησε το χιούμορ ως άμυνα, όπως είπε. «Να μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπάνε την ζωή, τους συνανθρώπους και τον εαυτό τους» πρότεινε η γνωστή ηθοποιός. Η Ντορέττα Παπαδημητρίου στο σχολείο ήταν γνωστή ως «Σαραβάκος», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναγκάστηκε να διαχειριστεί φαινόμενα bullying και ως μητέρα. «Η διαφορετικότητα είναι ευλογία» ήταν το μήνυμα της, προτρέποντας τα παιδιά να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί στο διαδίκτυο.

Συγνώμη ζήτησε στα παιδιά που άσκησε bullying μέσα από το συνέδριο ο Άλκης Σακελλαρόπουλος. Ο ηθοποιός παραδέχθηκε πως όχι μόνο δέχθηκε, αλλά πολλές φορές άσκησε bullying. «Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου θύτη και όχι μόνο θύμα. Κάποια από τα άτομα που υπέστησαν το bullying μου προχώρησαν και είναι εξαιρετικοί αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που διογκώθηκε το τραύμα τους και δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν. Ζήτω συγνώμη για όσους πλήγωσα» είπε ο ηθοποιός.

Το λάθος της «μαγκιάς» και του εκφοβισμού παραδέχθηκε και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, λέγοντας πως μικρός είχε χτυπήσει ένα παιδί επειδή απλά του είπε ότι είναι από Αθήνα. «Όταν ήμουν 14 ήρθε ένα παιδί από Αθήνα στην Σκιάθο τον ρώτησα από που είναι και όταν μου είπε, του έδωσα μια μπουνιά» ανέφερε ο Γιώργος Αγγελόπουλος σημειώνοντας την λάθος αντίληψη και αντίδραση. «Η αδικαιολόγητη βία έγινε τελικά επιλογή. Ήμουν συνέχεια σε επιφυλακή, είχα ανάγκη να θωρακιστώ. Μόνο εφόδιο είχα τον θυμό μου. Δεν το λέγαμε bullying, το λέγαμε μαγκιά και ο εκφοβισμός στα μάτια του άλλου ήταν έπαθλο» απολογήθηκε, εξηγώντας πως «είχα πολλούς λόγους να είμαι ένα παιδί αγριεμένο. Οι γονείς είχαν χωρίσει, ο πατέρας μου άρχισε να πίνει και κάποια στιγμή πήρε τον αδελφό μου και έφυγαν χωρίς να ξέρουμε που πάνε».

Στο τέλος του συνεδρίου η υπουργός Εργασίας φωτογραφήθηκε με όλους τους ηθοποιούς, αθλητές, παρουσιαστές και παίκτες τηλεοπτικών παιχνιδιών επιβίωσης που συμμετείχαν στο συνέδριο, μαζί με τα παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.