ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Το να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων δεν θα επηρεάσει τα παζάρια

MakThes Team11 Νοεμβρίου 2020

«H διάταξη που φέρνουμε στο νομοσχέδιο για την δυνατότητα να λειτουργούν καταστήματα την Κυριακή αφορά μόνο σε δήμους, σε κοινότητες, σε ενότητες έως 5.000 κατοίκων και αυτό δεν επηρεάζει τα κυριακάτικα παζάρια» διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά την ακρόαση φορέων στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πως «είναι προφανές ότι κυριακάτικο παζάρι σε περιοχή έως 5.000 κατοίκων δεν υφίσταται» καθώς όπως είπε «τα παζάρια οργανώνονται σε περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό, συνεπώς εκεί που οργανώνεται αυτού του είδους το υπαίθριο εμπόριο δεν θα υπάρχουν ανοικτά καταστήματα την Κυριακή που θα ήταν πράγματι κώλυμα.

Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης ακούγοντας τις παρατηρήσεις του προέδρου της Πανελλαδικής Επαγγελματικής Ένωσης Υπαίθριων, Πλανόδιων Μικροπωλητών και Λιανεμπόρων, Πέτρου Χατζίρη πως με την προσθήκη του άρθρου 2Α στο νομοσχέδιο «θα κλείσουν παζάρια λόγω αυτής της ρυθμίσεως». Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «είναι προφανώς λανθασμένη αυτή η εκτίμηση. Η ρύθμιση αυτή είναι αδιάφορη γι' αυτούς που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις υπαίθριες αγορές καθώς δεν υπάρχουν τέτοιου είδους παζάρια σε τέτοιες περιοχές που έχουν κάτω από 5.000 κατοίκους πληθυσμό».

Στις ενστάσεις του προέδρου της ΓΕΣΕΒΕ, Γιώργου Καββαθά ότι «το υπουργείο επιλέγει να επεκτείνει το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές [...] οι τοπικές αγορές μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες, έχουν ρυθμίσει τα του οίκου τους, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις ανάγκες της κάθε περιοχής και δεν μπορεί να ανοίγουμε ένα παραθυράκι και να ορίζουμε όλη τη χώρα συλλήβδην τουριστικό προορισμό» υποστηρίζοντας πως η απόφαση του περασμένου Μαρτίου να επιτραπεί η λειτουργία τις Κυριακές στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου και στο κέντρο των Σπάτων είχε ως συνέπεια να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης του ζήτησε εάν «έχει η ΓΕΣΕΒΕ να καταθέσει κάποια σχετική μελέτη που να δείχνει πόσα καταστήματα έκλεισαν στα Σπάτα, λόγω του ότι λειτουργεί το MacArthrur Glen την Κυριακή».

Ο υπουργός είπε: «Ισχυρίζομαι, γιατί το έχω ψάξει, ότι όχι μόνο δεν έχει κλείσει κανένα κατάστημα, από το Μάρτιο και μετά λόγω του το MacArthrur Glen αλλά αντιθέτως με έχουν «πιάσει» πάρα πολλά καταστήματα εστίασης της περιοχής των Σπάτων και μου είπαν ότι αναγεννήθηκε η περιοχή τις Κυριακές από τον κόσμο που πηγαίνει και γυρνάει μετά και τρώει στις γύρω ταβέρνες και τα καταστήματα» Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «μπορώ να σας φέρω τους δείκτες των εστιατορίων, γύρω από το MacArthrur Glen, που διπλασιάστηκαν» και σημείωσε ότι «όλα τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν ότι ακόμα και το έτος 2020 έχουν ανοίξει περισσότερα καταστήματα από ότι έκλεισαν. Πλέον, υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή και οι πολίτες μπορούν να μπούνε τώρα στο ΓΕΜΗ να δουν ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα».

Στην γενικότερη συζήτηση που τέθηκε κατά πόσο τα μεγάλα πολυκαταστήματα πλήττουν τις μικρές και τις ΜμΕ του λιανεμπορίου, ο υπουργός ανέφερε πως «τίθεται ένα θέμα για το εάν θα πρέπει εν γένει, να υπάρχουν τέτοιου μεγέθους καταστήματα στην Ελλάδα. Προφανώς και θα υπάρχουν, όπως υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Εγώ είμαι εκπρόσωπος μικρής επιχείρησης από τα πολύ νεανικά μου χρόνια. Θεωρώ τελείως φοβική και λανθασμένη την αντίδραση όσων άκουσα σήμερα προφανώς να σταματήσουν την αναπόφευκτη εξέλιξη του εμπορίου παγκοσμίως. Θα υπάρχουν Mall, θα υπάρχουν McArthrur Glen, θα υπάρχουν πολυκαταστήματα, όπως υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη και οι μικρότερες επιχειρήσεις μαθαίνουν ανταγωνιστικά να επιβιώνουν, να υπάρχουν και να εξελίσσονται παράλληλα με αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν καταλαβαίνω άλλο αυτή τη νοοτροπία να μείνει η Ελλάδα το γαλατικό χωριό».

Κατά την ακρόαση των φορέων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την αναπλήρωση από το Υπουργείο Οικονομικών των χρημάτων που έχει ανάγκη η Αρχή για να καλύψει τις ανάγκες της ανέφερε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σήμερα «είναι η δραματική πτώση των εσόδων της καθώς το προβλεπόμενο μοναδικό έσοδό της είναι το Τέλος που εισπράττει από την σύσταση ανωνύμων εταιρειών ή από την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου». Τα τελευταία χρόνια είπε ο κ. Λιανός «η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει υποβαθμιστεί σημαντικά, τόσο όσον αφορά τους υλικούς της πόρους, όσο και τις δυνατότητες που έχει να προσλαμβάνει και να διατηρεί πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα με συγκεκριμένες δεξιότητες προκειμένου να μπορούν να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της». Αυτή την στιγμή τόνισε «οι πόροι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν καταρρεύσει σε επίπεδα που θέτουν, πλέον, σε κίνδυνο την ομαλή και αποτελεσματική της λειτουργία» και τόνισε πως « είναι απαραίτητο να προχωρήσει ένας ανασχεδιασμός των εσόδων της Επιτροπής» καθώς και να υπάρχει μια αύξηση του προϋπολογισμού της.

Ο διευθυντής Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Υποθέσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Μιχάλης Μητσόπουλος ανέφερε πως το νομοσχέδιο μπορεί να φαίνεται τεχνικό, αλλά έχει τη σημασία του για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αναφορικά με την ΔΙΜΕΑ, μεταξύ άλλων εξέφρασε τον προβληματισμό αν ο δημόσιος φορέας που είχε την κυρωτική αρμοδιότητα θα είναι σκόπιμο, πρακτικό και εύλογο να μπορεί, επίσης, να ασκεί αστικές αξιώσεις μέσω συλλογικών αγωγών. Για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της ΔΙΜΕΑ ζήτησε να υπάρξει μια αναδιατύπωση, ότι η εμπλοκή της έρχεται όταν υπάρχει διατάραξη στη λειτουργία της αγοράς. Καθώς και μια ρητή διατύπωση, ότι οι υπάλληλοι της ΔΙΜΕΑ θα έχουν υποχρέωση εμπιστευτικής διαχείρισης της πληροφορίας και τήρησης εχεμύθειας ως προς το χειρισμό των απόρρητων στοιχείων. Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει εντός διμήνου να προβλέπεται ότι θα εκδοθούν όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που προβλέποντας το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, Αντώνης Μακρής εστίασε στους ελέγχους της αγοράς λέγοντας πως «ο έλεγχος είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της οικονομίας», σήμερα, είπε, έχουμε δύο κατηγορίες ελέγχων. Τους ελέγχους που αφορούν την απάτη και τους ελέγχους επί των διαδικασιών. Για τους ελέγχους της απάτης πρότεινε να υπάρξει ένα άτυπο ΣΔΙΤ με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε ελεγκτές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα αμείβονται επί του αποτελέσματος, θα κάνουν δουλειά και θα συνεισφέρουν στο αποτέλεσμα ίσως λίγο καλύτερα από ό,τι έχουμε με τις διαδικασίες δημόσιου τομέα. Για τους ελέγχους επί των διαδικασιών, ζήτησε να υπάρχει ένα ορισμένο περίγραμμα στο πώς πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες, θα πρέπει να ελέγχει αν και κατά πόσον ο ελεγχόμενος τηρεί τα υπεσχημένα προς τον καταναλωτή, δηλαδή δεν λέει ψέματα και το δεύτερο είναι αν προσέχει την υγεία του καταναλωτή. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να υπάρχουν αντεγκλήσεις και διαδικασίες, που κοστολογικά και ψυχολογικά δημιουργούν φθορές. Παράλληλα ζήτησε περισσότερα μέτρα κατά του παρεμπορίου.
Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ προέτρεψε τον υπουργό πω ότι « ίσως είναι η χρυσή ευκαιρία, η χρυσή εποχή να δώσει το ένα κίνητρο στις επιχειρήσεις, που υγιώς φέρονται, να πάνε ένα βήμα παρακάτω» σημειώνοντας πως το υπουργείο κάνει δειλά βήματα με τις τουριστικές περιοχές αλλά επειδή η κρίση είναι πάρα πολύ μεγάλη, εδώ θέλει άλματα και ο υπουργός θα πρέπει να τολμήσει».

Ο διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Αντώνης Μέγγουλης ανέφερε πως επί της ουσίας δεν έχουμε αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας όπως και για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για τη διαφύλαξη των υγιών κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού. Αναφερόμενος στο άρθρο 18 που δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές σε μικρές επιχειρήσεις στις δημοτικές κοινότητες κάτω των 5.000 κατοίκων, ανέφερε πως «αναγνωρίζουμε την καλή πρόθεση του υπουργείου να δώσει μία λύση στα ζητήματα των μικρών κοινοτήτων και στις μικρές και πολύ μικρές ατομικής και οικογενειακής ιδιοκτησίας τοπικές επιχειρήσεις, απλά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα αποτελέσει κερκόπορτα για να μπορέσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις να μεταχειριστούν το μέτρο για να μπορέσουν να αυξήσουν την παρέμβασή τους και τα μερίδια του τζίρου τους στις τοπικές αγορές» Καθώς όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ από 643 κοινότητες που έχουμε στη χώρα οι 420 είναι κάτω των 5.000 κατοίκων. Για αυτό ζήτησε στην διάταξη να υπάρξει ένα τοπικό κριτήριο το οποίο ρητά θα αποκλείει τις δημοτικές κοινότητες που είναι κάτω των 5.000 κατοίκων και λειτουργούν κοντά σε αστικά κέντρα α΄ και β΄ επιπέδου. Σχετικά με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου που αφορά τροποποίηση των κανόνων λειτουργίας των λαϊκών αγορών είπε πως παρέχεται η δυνατότητα πλέον να λειτουργούν τις Κυριακές. Εμείς, είπε, «δεν θέλουμε να λειτουργούν λαϊκές αγορές τις Κυριακές γιατί απλά μετατρέπονται σε κυριακάτικα παζάρια όπως το παζάρι του Σχιστού. Θα μπορούσαμε να συναινέσουμε εάν οι λαϊκές αγορές περιορίζονταν σε προϊόντα γης και θάλασσας».

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς ανέφερε ότι «ο Κανονισμός αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ρύθμισης των υπηρεσιών διαμεσολάβησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στη συγκυρία της πανδημίας, γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη. Ως τέτοια, η πρωτοβουλία της επιτροπής, είναι χρήσιμο να στηριχθεί». Αναφορικά με την ΔΙΜΕΑ αναρωτήθηκε κατά πόσο διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό, ούτως ώστε να διενεργεί τους εξειδικευμένους ελέγχους των παρόχων επιγραμμικών υπηρεσιών. Προκαλεί εντύπωση, γιατί δεν έχουμε ανάθεση αρμοδιοτήτων και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που διαθέτει τεχνογνωσία στον έλεγχο αθέμιτων πρακτικών αναφορικά με το ύψος των προστίμων που προβλέπονται ανέφερε πως υπάρχει ένα εύρος τους που είναι πολύ μεγάλο, από 1.500 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να τίθενται κάποια ενδεικτικά ώστε να υπάρχει μια ασφάλεια δικαίου στον καθορισμό του. Την κάθετη αντίθεση του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ στα άρθρα 18 και 19 που επιτρέπουν, όπως είπε, έστω και προαιρετικά, τη λειτουργία των καταστημάτων και των λαϊκών αγορών τις Κυριακές, καταστρατηγώντας στους πάσης φύσεως εργαζόμενους και απασχολούμενους το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού, αλλά και από κοινού με την οικογένεια τους ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου παρεμβαίνοντας στη ζήτηση που αναπτύχθηκε για την λειτουργία των πολυκαταστημάτων παρατήρησε πως «είναι δεδομένο ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα λειτουργούν εις βάρος των πολύ μικρών, ακριβώς γιατί ευνοούνται όταν αυτά ανοίγουν τις Κυριακές». Επισήμανε τον κίνδυνο με αφορμή την διάταξη που θεσπίζεται να μπορεί να ανοίγουν καταστήματα σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων, αυτό να το εκμεταλλευτούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και να προσβάλλουν την απόφαση αυτή στα δικαστήρια και να κερδίσουν την υπόθεση. Ο κόσμος, είπε, «δεν έχει ανάγκη χρόνου, έχει ανάγκη χρημάτων. Δηλαδή, δεν λείπει ο χρόνος για τα ψώνια και μάλιστα σε μια εποχή που έχουμε lockdown ή που οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν» Αναφορικά με την λειτουργία της ΔΗΜΕΑ είπε πως το ΕΕΑ σε κάθε περίπτωση είναι εναντίον κάθε μορφής φοροδιαφυγής, όμως τα κριτήρια των προστίμων πρέπει να είναι δεδομένα. Σχετικά με τις υπαίθριες αγορές είπε ότι είναι άλλο οι λαϊκές για να πωλούνται αγροτικά προϊόντα ή ιχθυοκαλλιέργειας ή ψαριών γενικότερα και άλλο να δίνουμε και τις Κυριακές σε πάγκους που πουλούν προϊόντα των εμπορικών καταστημάτων και μάλιστα όταν εκείνα είναι κλειστά.

Ξεκάθαρα θετικός στην ΔΙΜΕΑ και της ομάδας που συστήνεται δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, Ελευθέριος Κιοσές σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηθούν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να γίνονται έλεγχοι σε όλους και στους μεγαλύτερους εμπόρους και τους μικρότερους προκειμένου να υπάρχει ο καλύτερος έλεγχος της αγοράς. Σχετικά με την επόπτευση του χώρου των τροφίμων σημείωσε ότι είναι πολλοί σήμερα οι φορείς και τα υπουργεία που έχουν αρμοδιότητα ελέγχου της συγκεκριμένης αγοράς. Σχετικά με το θέμα των Κυριακών είπε πως η πανδημία έδειξε ότι πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία σε σχέση με το ωράριο των καταστημάτων καθώς προκύπτουν ανάγκες τις οποίες δεν έχουμε προβλέψει τα προηγούμενα χρόνια. Οι Κυριακές κατά βάση είναι ένα εργαλείο το οποίο βοηθά τους καταναλωτές να εξυπηρετηθούν καλύτερα και τα καταστήματα να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους καταναλωτές. Αποψη, είπε, του Ινστιτούτου είναι πως ειδικά στις τουριστικές περιοχές πρέπει η πολιτεία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη και να είναι όσο τον δυνατόν πιο πολλά ανοιχτά καταστήματα είτε είναι μικρά είτε είναι μεγάλα. Χαρακτήρισε δε το πιλοτικό πρόγραμμα που υπήρξε πολύ θετικό. Σχετικά με το θέμα των Κυριακών για τις λαϊκές αγορές ανέφερε πως η μορφή τους τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και χρειάζεται να εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εάν υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Εμπορίου Αικατερίνη Φαϊδάκη ανέφερε πως όταν ο Σύνδεσμος το 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί είχε 9 μέλη και σήμερα έχουμε φτάσει τα μέλη μας να είναι περίπου 10.000 ηλεκτρονικά καταστήματα με έναν τζίρο, το 2019, πριν δηλαδή την πανδημία, να είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανάφερόμενη στο νομοσχέδιο είπε πως ο όρος «επιγραμμικές πλατφόρμες» που έχει υιοθετηθεί είναι πάρα πολύ ανοιχτός... καθώς πλέον έχουμε ηλεκτρονικά καταστήματα που ταυτόχρονα, έχουν μπει στην αγορά του market places ή σε μεγαλύτερα market places, για να μπορέσουν να διαφημιστούν. Αναφορικά με τα πρόστιμα είπε πως θα πρέπει να ξέρουμε, ποιοι είναι οι κανόνες, οι νόμοι, οποία είναι η διαδικασία με την οποία θα μπορέσει να επιβληθεί το αντίστοιχο πρόστιμο.

Στον σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο, ανέφερε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ειδικότερα σήμερα που εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης οι πολίτες έχουν στραφεί προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τόνισε μεταξύ άλλων πως για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της οικονομίας των επιγραμμικών πλατφορμών είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και αυτών των πλατφορμών διαμεσολάβησης, με τις οποίες συνάπτουν εμπορικές σχέσεις.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Γιώτα Παπαρίδου, ανέφερε πως το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επισήμανε πως το βασικό πρόβλημα στις επιγραμμικές πλατφόρμες είναι οι παράνομες πλατφόρμες ή τα on line shops κ.λπ., τα οποία δημιουργούνται εύκολα, πολλές φορές και εκτός Ελλάδας, με στόχο το εύκολο και γρήγορο κέρδος.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.