ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τεράστια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα

Νίκος Οικονόμου31 Μαΐου 2020

Τεράστια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Άδωνης Γεωργιάδης. «Οι συνολικοί πόροι από την Ευρώπη δημιουργούν συνθήκες ρευστότητας τέτοιες που μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας από την αρχή. Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να μην αφήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη και θα εργαστούμε σκληρά για αυτό», τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνέντευξή του στην «ΜτΚ» και χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως έναν από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της διαπραγμάτευσης κάτι που «το οφείλει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Για την Ευρώπη τονίζει ότι έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την ομοσπονδιοποίησή της και επισημαίνει ότι με την Ευρώπη των κυριών φον ντερ Λάϊεν και Λαγκάρντ τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.

Για την επανεκκίνηση της εστίασης χαρακτηρίζει τονίζει πως ήταν θετικό το ότι άνοιξαν πολύ περισσότερα καταστήματα απ’ όσα είχαμε υπολογίσει και ότι τα μέτρα τηρούνται. «Δυστυχώς, δεν είχαν την κίνηση που θα θέλαμε», παραδέχεται, ενώ δεν αποκλείει αλλαγές για τα καταστήματα που δεν έχουν επαφή με εξωτερικούς χώρους. «Δεν θα τους αφήσουμε κλειστούς. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους», απαντά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αποκαλύπτει ότι στον τομέα του τουρισμού η αρχική ιδέα της κυβέρνησης ήταν πριν μπει κάποιος στο αεροπλάνο να έχει κάνει τουλάχιστον 72 ώρες πριν ένα τεστ. «Επειδή αντιδρούσαν πολλά άλλα κράτη, έπρεπε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα», τονίζει, ενώ θεωρεί ως βέβαιο ότι όταν ξεκινήσει ο τουρισμός θα υπάρξουν κάποια εισαγόμενα κρούσματα. «Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με ψυχραιμία και με λογική», σημειώνει.

Για το Ελληνικό πιστεύει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε επιτέλους τις περίφημες μπουλντόζες, ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη επισημαίνει ότι «αποτελούν το επίκεντρο των επενδυτικών μας σχεδίων. Το «Thess INTEC», το νέο λιμάνι, το μετρό, η επένδυση της Pfizer που ήδη ξεκίνησε, η Cisco προχωρούν».

Για τις εντάσεις στον Έβρο προτρέπει «να αφήσουμε την εξωτερική μας πολιτική έξω από την πολιτική μας αντιπαράθεση. Ως προς τους Τούρκους πρέπει να είμαστε απολύτως μια γροθιά». Και προσθέτει: «Ουδέποτε η παρούσα ελληνική κυβέρνηση, η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση και οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν να πατήσουν οι Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος χωρίς να αντιδράσει».

Τέλος για το «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» σχολιάζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο πρόσωπα. Αυτό του Ανδρέα Ξανθού και αυτό του Παύλου Πολάκη. Διαλέγεις και παίρνεις. Το ένα είναι το πρόσωπο υπευθυνότητας και το άλλο η γνωστή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, της εξαλλοσύνης, των κατηγοριών κατά του κυρίου Τσιόδρα και των άσχημων εκφράσεων. Κάποια στιγμή θα πρέπει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει ποιον ΣΥΡΙΖΑ θέλει». Ως προς το πακέτο των μέτρων που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας λέει αφοπλιστικά: «Δεν το μελέτησα σε βάθος. Αν κάποια πράγματα δεν τα έχουμε σκεφτεί, δεν θα διστάσω και να τα υιοθετήσω και να το πω και δημόσια».

Κύριε Γεωργιάδη, να ξεκινήσουμε από το σχέδιο μέτρων που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Κομισιόν, συνολικού ύψους 750 δις. Πως το κρίνετε; Τι λέτε για το μερίδιο της Ελλάδας που υπολογίζεται στα 32 δις; Και που και πως θα κατευθυνθούν αυτά τα κονδύλια, να εγκριθεί η σχετική πρόταση;

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ακόμα τα νούμερα προτού γίνουν οριστικά και η οριστικοποίησή τους θα έρθει μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Άρα, πριν τα μοιράσουμε, ας δούμε ακριβώς πόσα θα είναι. Σε κάθε όμως περίπτωση, μπορούμε να σχολιάζουμε σήμερα δύο πράγματα.

Το πρώτο, ότι η Ελλάδα έχει μια τεράστια επιτυχία. Διότι το ποσό που τελικά θα πάρουμε, ακόμα και αν μειωθούν όλα τα ποσά, θα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο είχαμε υπολογίσει.

Η Ελλάδα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της διαπραγμάτευσης και σίγουρα αυτό οφείλεται στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που από την αρχή συνετάγη με τους 9 που ζήτησαν την έκδοση ευρωομολόγου.

Το δεύτερο, ότι η Ευρώπη έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την ομοσπονδιοποίησή της. Αυτό που ζητάγαμε από το ’10, δηλαδή τα ευρωομόλογα, στην πραγματικότητα γίνεται τώρα πράξη με τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για πρώτη φορά στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές είναι δύο πραγματικότητες που ξεπερνάνε ως ιστορικά γεγονότα τη συνήθη νεοελληνική γκρίνια. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έχουμε τα τελικά νούμερα.

Πως πήγε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης; Ποια είναι τα συν; Ποια τα πλην;

Η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης είχε ως θετικό ότι άνοιξαν πολύ περισσότερα καταστήματα απ’ όσα είχαμε υπολογίσει. Άρα, υπό την έννοια της προσαρμογής της αγοράς είμαστε ευχαριστημένοι. Τα μέτρα τηρούντο και γενικά η εικόνα ήταν καλή.

Δυστυχώς, δεν είχαν την κίνηση που θα θέλαμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι κυρίως λόγω του άσχημου καιρού που κράτησε όλη την εβδομάδα.

Θα το μετρήσουμε πάλι την επόμενη εβδομάδα και θα είμαι πιο συγκεκριμένος. Εγώ δεν θέλω να ωραιοποιώ τις καταστάσεις. Θέλω από εμένα να μαθαίνετε πάντα την πραγματικότητα.

Συνολικά πως αξιολογείτε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού; Υπάρχει μια καλόπιστη κριτική που λέει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα έγινε με βιαστικά βήματα και ότι αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα καλά επιδημιολογικά νούμερα που καταγράψαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Συμφωνείτε;

Είναι τελείως μικρόψυχη αυτή η κριτική. Δεν ανοίξαμε κανέναν επαγγελματικό χώρο χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσουμε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Ειδικών.

Άρα ο υγειονομικός κίνδυνος πάντα σταθμίστηκε και σταθμίστηκε με ακρίβεια. Αυτό άλλωστε το αποδεικνύουν και τα κρούσματα που παρά το άνοιγμα της οικονομίας, εξακολουθούν να ακολουθούν εντελώς καθοδική πορεία.

Δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος της οικονομίας. Γιατί όλα έχουν γίνει με προσοχή και με τάξη.

Τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα τον βαθμολογούσατε για τη στάση του την περίοδο της πανδημίας; Και πως κρίνετε το πακέτο μέτρων του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», συνολικού ύψους 13,4 δις που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο πρόσωπα στην περίοδο της πανδημίας. Το πρόσωπο του Ανδρέα Ξανθού και το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη. Διαλέγεις και παίρνεις.

Το πρώτο πρόσωπο ήταν πρόσωπο υπευθυνότητας. Ένα πρόσωπο πατριωτισμού και ένα πρόσωπο μετριοπάθειας, που το είχε ανάγκη η Ελλάδα και με αυτήν την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορείς παρά να πεις, ότι σου δίνει την ευκαιρία να τη σέβεσαι.

Το δεύτερο πρόσωπο ήταν η γνωστή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, της εξαλλοσύνης, των κατηγοριών κατά του κυρίου Τσιόδρα και των άσχημων εκφράσεων. Με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείς παρά να έχεις μέτωπο.

Κάποια στιγμή θα πρέπει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει ποιον ΣΥΡΙΖΑ θέλει. Δικό του θέμα είναι φυσικά, αλλά για την Ελλάδα θα ήταν μεγάλο κέρδος η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει το πρώτο και όχι το δεύτερο πρόσωπο.

Ως προς το μέτρο των 14 δισεκατομμυρίων θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Δεν το μελέτησα σε βάθος. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να μου κάνουν μια αναλυτική εκτίμηση των προτάσεων του κυρίου Τσίπρα και την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσω να απαντήσω στο καθένα ξεχωριστά. Αν κάποια πράγματα δεν τα έχουμε σκεφτεί, δεν θα διστάσω και να τα υιοθετήσω και να το πω και δημόσια.

Σκέφτεστε να υπάρξουν κάποιες ανατροπές για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους; Και τι μπορεί να περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές;

Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή των Ειδικών, ακριβώς για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν και τα καταστήματα που δεν έχουν επαφή με εξωτερικούς χώρους. Δεν θα τους αφήσουμε κλειστούς. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα φτιάξουμε τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Θεωρείτε ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας και σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων το κράτος έκανε ό,τι μπορούσε ή υπήρχαν και άλλα περιθώρια;

Το πακέτο μέτρων που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση είναι γιγαντιαίο. Το μεγαλύτερο στην ελληνική ιστορία. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος και η κρίση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ελληνική ιστορία. Άρα, αυτό ήταν αυτονόητο και υποχρέωσή μας.

Μέχρι στιγμής, η αγορά δείχνει να ανταποκρίνεται. Όταν θα ξέρουμε περίπου πως θα πάει ο τουρισμός, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Εδώ είμαστε για να παρέμβουμε περαιτέρω, αν αυτό χρειαστεί.

Πόσο μεγάλη προβλέπετε τελικά να είναι η ύφεση για την ελληνική οικονομία; Γιατί οι προβλέψεις διαφέρουν. Και τι αναμένετε για το 2021;

Μέχρι την ανακοίνωση της Κομισιόν, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ την ίδια μέρα το πρωί είχε πει, ότι προβλέπει τελικά για την ευρωζώνη το χειρότερο σενάριο και όχι το καλύτερο για την ύφεση. Δηλαδή, διψήφια ύφεση σχεδόν στο σύνολο της ευρωζώνης.

Μετά την ανακοίνωση του πακέτου της προτάσεως της Κομισιόν, οι αγορές γύρισαν όλες προς το θετικό και οι προσδοκίες βελτιώθηκαν.

Πιστεύω ότι με την Ευρώπη των κυριών φον ντερ Λάϊεν και Λαγκάρντ, τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα και θέλω να συγχαρώ από το βήμα αυτό την Επιτροπή και την Πρόεδρό της, για τη γενναία στάση που κράτησε αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κερδίζοντας και την καρδιά των λαών της Ευρώπης. Με αυτές τις πολιτικές θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ύφεση.

Πολλές συζητήσεις και για τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση του τουρισμού. Κυρίως σε ότι αφορά στην απόφαση να μη γίνονται υποχρεωτικά τεστ στα σύνορα για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά να πραγματοποιούνται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Δεν ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία αυτό;

Η αρχική ιδέα της Ελληνικής Κυβερνήσεως ήταν πριν μπει κάποιος στο αεροπλάνο να έχει κάνει τουλάχιστον 72 ώρες πριν ένα τεστ. Επειδή αντιδρούσαν πολλά άλλα κράτη, έπρεπε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Τεστ στα αεροδρόμια είναι αδύνατο να συμβούν. Θα προϋπέθεταν προβλήματα χρόνου, χώρου, ουρές χιλιάδων ανθρώπων που θα εκτείνονταν σε μήκος χιλιομέτρων αλλά και πρακτικά προβλήματα.

Τι θα κάναμε, παραδείγματος χάριν, εάν σε μία οικογένεια με δύο γονείς και τρία παιδιά, ένας έβγαινε θετικός στον κορωνοϊό; Θα τους έστελνες όλους πίσω στην πατρίδα τους; Θα έβαζες σε καραντίνα τον έναν και οι άλλοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους; Άρα, θα ήταν ανεύθυνο να κάνεις αυτού του είδους τα μαζικά τεστ στα αεροδρόμια. Τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται για να έχεις εικόνα του τι συμβαίνει επιδημιολογικά και να είσαι προετοιμασμένος.

Είναι βέβαιο ότι όταν ξεκινήσει ο τουρισμός κάποια εισαγόμενα κρούσματα θα έχουμε. Να είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι για αυτό. Δεν θα είναι η καταστροφή. Είναι κάτι που θα συμβεί.

Όμως από την άλλη έχουμε φτιάξει μηχανισμούς, έχει βοηθήσει και το Υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτό με χρηματοδότηση των μονάδων του ΕΟΔΥ, για να πηγαίνουν επιτόπου και να κάνουν τις σχετικές έρευνες και την ιχνηλάτηση. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με ψυχραιμία και με λογική.

Συνολικά ποια είναι η πρόβλεψή σας για την πορεία του φετινού τουρισμού στην Ελλάδα;

Πάσα πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι επισφαλής. Όμως το μπαράζ των θετικών δημοσιευμάτων στις εφημερίδες του εξωτερικού, ακόμα και στην Bild αλλά και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας εν γένει, πιστεύω ότι θα φέρει αρκετούς τουρίστες στην Ελλάδα.

Βέβαια, δεδομένου ότι η περίοδος θα είναι μικρότερη χρονικά, αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί την εικόνα μίας μικρότερης τουριστικής κίνησης. Αλλά δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο πίστευαν κάποιοι στην αρχή.

Να πάμε λίγο στο κεφάλαιο των επενδύσεων, που ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα της ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Ένα χρόνο μετά ποιος είναι ο απολογισμός σας; Υπάρχει φως στο τούνελ;

Όλες οι μεγάλες επενδύσεις ξεκινάνε. Προ ολίγου βγάλαμε στη δημοσιότητα την επένδυση στη Μύκονο που ενεκρίθη με διαδικασίες fast track, είναι η ταχύτερη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για επένδυση στην ιστορία του ελληνικού κράτος.

Το Ελληνικό προχωράει και πιστεύουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε επιτέλους τις περίφημες μπουλντόζες.

Η Κασσιόπη στη Βόρεια Κέρκυρα υπεγράφη και ξεκινάμε ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες να κάνουμε και εκεί τα εγκαίνια.

Τα μεγάλα ενεργειακά project εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Όλες οι μεγάλες επενδύσεις προχωράνε.

Το Ελληνικό σε τι φάση βρίσκεται;

Όπως προείπα, μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει. Θα ήμουν πιο συγκεκριμένος, εάν μπορούσα να εκτιμήσω τους δικαστικούς χρόνους.

Στην τελική αγωγή της εταιρείας Hard Rock για το διαγωνισμό για το καζίνο μπήκε δικάσιμος αρχές Ιουλίου. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λογικά θα βγει κάπου μέσα στον Ιούλιο.

Αυτό μας δημιουργεί ένα πρόβλημα στην έναρξη του έργου αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και θέλω όλες οι επιχειρήσεις να ξέρουν ότι μπορούν να αναζητήσουν το δίκιο τους, εάν θεωρούν ότι αδικούνται. Το θεωρώ καλό μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει κάτι νεότερο για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη στον επενδυτικό τομέα; Ποια είναι τα δεδομένα για το πρότζεκτ του Τεχνολογικού Πάρκου της Θεσσαλονίκης, που ανακοινώθηκε πέρσι από την κυβέρνηση;

Η Βόρεια Ελλάδα εν γένει και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα έχουν αποτελέσει το επίκεντρο των επενδυτικών μας σχεδίων. Το «Thess INTEC», το νέο λιμάνι, το μετρό, η επένδυση της Pfizer που ήδη ξεκίνησε, η Cisco.

Πάρα πολλά πράγματα γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Και βεβαίως, μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη Χαλκιδική, τα οποία προχωράνε γρήγορα.

Γιατί τόση σκόνη για το αν πάτησαν ελληνικό έδαφος οι Τούρκοι;

Πρώτα από όλα, εάν είχαν πατήσει ελληνικό έδαφος οι Τούρκοι, θα ήταν πραγματικά πάρα πολύ σοβαρό θέμα και θα έπρεπε να σηκωθεί όση σκόνη χρειάζεται. Εγώ δεν δέχομαι να πατήσουν οι Τούρκοι ούτε ένα εκατοστό ελληνικού εδάφους.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν πάτησαν ελληνικό έδαφος οι Τούρκοι. Απλώς κάποιες ακροδεξιές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ξεκίνησαν μία εκστρατεία fake news μετά από ένα ατυχές δημοσίευμα της εφημερίδας SUN και αυτό δυστυχώς υιοθετήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και από δύο πρώην υπουργούς εξωτερικών, τον κύριο Κοτζιά και τον κύριο Κατρούγκαλο.

Είναι ίσως η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων μηνών. Είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα, που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε έστω και για λίγες ημέρες αυτή την προπαγάνδα.

Ευτυχώς λογικεύτηκαν οι άνθρωποι και κατάλαβαν ότι μόνο ζημιά θα μπορούσε να πάθει η Ελλάδα από την υιοθέτηση τέτοιου μεγέθους fake news.

Ουδέποτε η παρούσα ελληνική κυβέρνηση, η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση και οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν να πατήσουν οι Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος χωρίς να αντιδράσει.

Ποιο είναι το πολιτικό σας σχόλιο για όλη αυτήν την ιστορία; Και προς τη μεριά της Τουρκίας αλλά και προς το εσωτερικό της Ελλάδας;

Το πολιτικό σχόλιο είναι μόνο ένα: να αφήσουμε την εξωτερική μας πολιτική έξω από την πολιτική μας αντιπαράθεση. Μεταξύ μας μπορούμε να ασχοληθούμε όσο θέλουμε και να διαφωνούμε όσο θέλουμε, αλλά ως προς τους Τούρκους πρέπει να είμαστε απολύτως μια γροθιά.

Λοιπόν, κατά συνέπεια, δεν είναι εκεί το πεδίο για τη μεταξύ μας κομματική σύγκρουση. Ως προς τους Τούρκους έχω να πω μόνο ένα πράγμα. Τους θέλουμε καλούς φίλους και καλούς γείτονες. Εάν το θέλουν και αυτοί, θα είμαστε. Εάν όχι, θα κάνουμε αυτό που επιτάσσει το καθήκον.

Μεγάλη συζήτηση εσχάτως έγινε και για το σενάριο των πρόωρων εκλογών αλλά και για το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού. Το πρώτο έχει απομακρυνθεί, το άλλο συζητιέται παρασκηνιακά. Η γνώμη σας;

Ως προς το πρώτο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση δεν σκέφτεται τις πρόωρες εκλογές. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας εάν κάναμε καλά ή όχι τη δουλειά μας και να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Ως προς το δεύτερο, πάντα είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού όταν εκείνος το κρίνει να κάνει ανασχηματισμό. Στην πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του. Μένω σε αυτό.

Με βάση όλα αυτά η φετινή άνοδος του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι σημαντική, καθώς τότε αναμένεται να δώσει και το στίγμα της κυβέρνησης μετά την πανδημία. Που κρίνετε ότι πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει το βάρος για το επόμενο διάστημα;

Νομίζω ότι μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφού μέχρι τότε θα έχουμε και την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλη η συζήτηση πια στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα έτσι ώστε να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα στη χώρα που πάντα ονειρευόμασταν.

Είναι τεράστια η ιστορική ευκαιρία που μας δίνει αυτή η απόφαση της Ευρώπης. Οι συνολικοί πόροι του νέου πακέτου COVID, του πακέτου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μαζί με το νέο ΕΣΠΑ αλλά και την ευνοϊκή δανειοδότηση, δημιουργεί συνθήκες ρευστότητας τέτοιες που μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας από την αρχή.

Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να μην αφήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη και θα εργαστούμε σκληρά για αυτό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαΐου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.