ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγγελος Ανδριανός στη «ΜτΚ»: Ο έρωτας είναι ένα είδος μουσικής από μόνος του

Ελένη Θεοδωρίδου15 Νοεμβρίου 2023

«Ο έρωτας είναι ένα είδος μουσικής από μόνος του. Πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο μουσικός και ερμηνευτής, Άγγελος Ανδριανός, ο οποίος «ανοίγει τα χαρτιά» του στη «ΜτΚ» με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του σινγκλ «Ίχνος» από την MINOS EMI. Πρόκειται για την επανεκτέλεση του ομώνυμου τραγουδιού της Λένας Αλκαίου, που κυκλοφόρησε το 1997 σε μουσική Γιάννη Νικολάου και στίχους Γιώργου Κρητικού.

Ο Άγγελος Ανδριανός μας μιλά για τη ζωή του, την μουσική του πορεία, τις επιρροές του αλλά και τις συνεργασίες που τον καθόρισαν. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του κυρίως ερμηνευτή, αν και, όπως λέει, δε διαχωρίζει την ταυτότητα μουσικού-ερμηνευτή. «Θεωρώ ότι αυτά τα δύο έχουν παράλληλες πορείες» είπε.

Ασχολείται κυρίως με το «ποιοτικό ελληνικό ερωτικό τραγούδι», όπως λέει χαρακτηριστικά, και εξηγεί πως του αρέσουν «τα τραγούδια που λένε ‘σ’ αγαπώ’ χωρίς να το λένε».

«Ο έρωτας είναι ένα είδος μουσικής από μόνος του. Ο κόσμος πάντα θα ερωτεύεται. Ο έρωτας μπορεί να αλλάζει μορφή αλλά η ουσία είναι πάντα η ίδια. Έχουν γραφτεί τα πάντα έχουν ειπωθεί τα πάντα και πάντα θα υπάρχει και κάτι άλλο να γραφτεί. Πάντα θα υπάρχει κι άλλος τρόπος να εκφραστεί αυτό το συναίσθημα».

Who is who

Ο Άγγελος Ανδριανός γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Άργος. Μέχρι τα 6 του ζούσε στη Γερμανία όπου και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική. «Παίζω αρμόνιο από 2,5 ετών» αναφέρει στη «ΜτΚ» ενώ τονίζει ότι ήταν τυχερός καθώς πολλά μέλη της οικογένειας του ασχολούνται με τη μουσική και άρα είχε από νωρίς πολλά ερεθίσματα. «Στο σπίτι ακούγαμε Χατζιδάκι, Νταλάρα, Πάριο, Αλεξίου, Θεοδωράκη καθώς και ισπανική και ιταλική μουσική». Μάλιστα θυμάται ακόμα να τραγουδούν όλοι μαζί με την οικογένειά του όταν ταξίδευαν με το αυτοκίνητο.

«Την πρώτη μου συναυλία την έδωσα στα πέμπτα μου γενέθλια όταν έπαιξα αρμόνιο στο νηπιαγωγείο στη Γερμανία. Θυμάμαι είχα πολύ άγχος και μία γλυκιά επιθυμία να παίξω. Τραγουδούσαμε φορώντας τα τριγωνικά χάρτινα καπελάκια των γενεθλίων, ήταν μία πολύ όμορφη στιγμή. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι αυτό θέλω να κάνω, να επικοινωνώ δηλαδή μέσα από τη μουσική και κυρίως από την ερμηνεία».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Όταν μετακομίσαμε στο Άργος, άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα πιάνου, χορωδίας και θεωρίας της μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Άργους. Όσο έμεινα εκεί ασχολήθηκα με τη βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική, διοργάνωνα συναυλίες και έφτιαχνα μπάντες. Σε ηλικία 16 ετών έμαθα κιθάρα μόνος μου. Ύστερα ήρθα για να σπουδάσω στη Σχολή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία οπότε και άρχισα να ασχολούμαι πλέον επαγγελματικά με τη μουσική. Δούλευα κυρίως σε μουσικές σκηνές και ρεμπετάδικα τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και το Άργος. Τραγουδούσα, έπαιζα κιθάρα και σπανιότερα, πιάνο».

Από το «Παλιοκόριτσο» στο «Ίχνος»

«Πρώτη φορά αγάπησα το ‘Ίχνος’ όταν δούλευα σε μία μουσική σκηνή στη Θεσσαλονίκη. Από τότε το συμπεριλαμβάνω στο πρόγραμμα και ήθελα πολλά χρόνια να το κάνω επανεκτέλεση». Το 2016 έτυχε να γνωρίσει τον συνθέτη Γιάννη Νικολάου ο οποίος του έγραψε το πρώτο του τραγούδι, το «Παλιοκόριτσο». Επρόκειτο για ένα χασάπικο που ο συνθέτης υπέγραφε στίχους και μουσική. «Το πρότεινα την επανεκτέλεση του ‘Ίχνους’ και εκείνος δέχτηκε με χαρά. Φέτος καταφέραμε και το ολοκληρώσαμε. Την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Δημήτρης Σιάμπος η οποία έγινε πιο αργή και ατμοσφαιρική χωρίς όμως το τραγούδι να χάνει την λαϊκή του χροιά». Ο ίδιος δηλώνει υπέρ των επανεκτελέσεων,. «Πολλές φορές δίνουν έναν σύγχρονο ήχο και κάνουν το τραγούδι να ακούγεται ξανά. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επανεκτέλεση μάλιστα είναι καλύτερη της αρχικής εκδοχής».

Συνεργασίες και επιρροές

Ο Άγγελος Ανδριανός είναι από τους τυχερούς καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να συνεργαστούν με άτομα που τον ενέπνευσαν και τον καθόρισαν μουσικά. Οι επιρροές του προέρχονται κυρίως από το ελληνικό τραγούδι από συνθέτες όπως ο Πλέσσας, ο Μαρκόπουλος, ο Θεοδωράκης ο Κουγιουμτζής, ενώ σαφώς έχει επηρεαστεί από το Ιταλικό και ποπ τραγούδι των δεκαετιών του ’60 και του’70.

Μόλις στα 26 του χρόνια συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Κάναμε μία ημέρα πρόβα και ξεκινήσαμε» θυμάται ο κ. Ανδριανός. «Ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά το αντικείμενό του. Ήταν ένας καταπληκτικός ενορχηστρωτής» προσθέτει.

Ο ίδιος ξεχωρίζει επίσης την συνεργασία του με τον Γιάννη Σπανό. «Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, έλεγε μοναδικές ιστορίες. Ήταν εντυπωσιακή η απλότητά του. Θυμάμαι μας ‘επέβαλλε’ να του μιλάμε στον ενικό. Ήξερε ότι ο σεβασμός δεν δείχνεται με τον πληθυντικό αριθμό».

Ο Άγγελος Ανδριανός έχει κυκλοφορήσει τέσσερα σινγκλ. Μαζί με το «Ίχνος» και το «Παλιοκόριτσο» του Γιάννη Νικολάου, έχει κυκλοφορήσει επίσης τον «Πλούτο» (2020) σε στίχους και μουσική της Πέννης Μπαλτατζή, και το «Είναι κάτι βραδιές» (2021) σε μουσική δική του και στίχους Δημήτρη Τάνου.

Εκτός από τον Μαρκόπουλο και τον Σπανό, έχει συνεργαστεί και με άλλους σημαντικούς συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος ή ο Γιώργος Θεοφάνους. Αυτή την περίοδο εμφανίζεται σε διάφορες σκηνές της Αθήνας ενώ έχει «στα σκαριά» και το πρώτο του άλμπουμ.

* photo credits: Γιώργος Γερανιός.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.11.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.