ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αγκαλιάζει» παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες

Βαγγέλης Στολάκης12 Ιουλίου 2022

Ο Κυριάκος είναι ένας κατάκοιτος περιθαλπόμενος μόνιμα σε θέση κατάκλισης που κοιτά μόνο προς τα επάνω και φιλοξενείται σε δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Το μόνο που ήθελε είναι να βλέπει... ουρανό. Με πρωτοβουλία της προέδρου του Κέντρου, Βασιλικής Νάκου το ταβάνι του δωματίου του βάφτηκε σε χρώμα γαλάζιο τ’ ουρανού. Σήμερα ο Κυριάκος χαμογελά, καθώς απέκτησε με αυτό τον τρόπο το δικό του ουρανό.

Μπορεί να φανταστεί κανείς πως προνοιακές δομές στην Ελλάδα του 2022 στις οποίες περιθάλπονται Άτομα με Αναπηρία λειτουργούν χωρίς... ασανσέρ με τους εργαζόμενους σ’ αυτές να κουβαλούν στα χέρια τους τους περιθαλπόμενους ή οι εγκαταστάσεις αυτών κάθε άλλο παρά σύγχρονος είναι; Και όμως, η εικόνα των δομών του Κέντρου ήταν όπως περιγράφεται παραπάνω: απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, αφιλόξενοι και απρόσωποι χώροι με πολλά προβλήματα, βρώμικοι, με τους σοβάδες να πέφτουν από το ταβάνι. Σήμερα, οι δομές δεν θυμίζουν σε τίποτα το χθες.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του Κέντρου, Βασιλική Νάκου βάζει θετικό πρόσημο στον μέχρι σήμερα απολογισμό της διοίκησης, μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η ίδια και οι συνεργάτες της, την δύσκολη περίοδο της πανδημίας και αναφέρεται στους στόχους της.

Το Κέντρο σε αριθμούς

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από έξι παραρτήματα: Το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμων», το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων με Αναπηρία «Ο Άγιος Δημήτριος», το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης - πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, το Παράρτημα χρονίων παθήσεων - Οίκος Ευγηρίας Κιλκίς, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με Αναπηρία Σερρών, το παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με Αναπηρία Σιδηροκάστρου καθώς επίσης το Κέντρο Εκπαίδευσης και Λειτουργικής Αποκατάστασης «Αριστοτέλης», το Κέντρο υποστήριξης παιδιού και εφήβου «Θέτις», το Κέντρο Νεότητας, Συμβουλευτικό Σταθμό, την Μονάδα Αυτόνομης Διαβίωσης με υποστήριξη στο δήμο Καλαμαριάς. Επίσης εντός αυτού λειτουργούν: πρόγραμμα Κέντρου Ημέρας και Φιλοξενείου, πρόγραμμα εθελοντών και κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Οι περιθαλπόμενοι είναι 520 άτομα στα παραρτήματα και οι ωφελούμενοι προγραμμάτων και κατοικιών είναι σχεδόν 1.000. Οι εργαζόμενοι αριθμούν τους 500, ενώ υπάρχουν επίσης πολλοί εξωτερικοί συνεργάτες και προμηθευτές.

«Και δεν είναι αριθμοί, είναι οι άνθρωποι μας που τα 2,5 δύσκολα χρόνια της πανδημίας έγιναν με αυταπάρνηση πολλές φορές, η ασπίδα προστασίας και προσφοράς προς τους περιθαλπόμενους, κατατάσσοντας το κέντρο μας ένα από τα πιο ασφαλή στην Ευρώπη» λέει η κ. Νάκου στη «ΜτΚ» κάνοντας τον προσωπικό της απολογισμό.

Στα χρόνια της πανδημίας

«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ‘καλά τα καταφέραμε’. Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας, έγινε εξαιρετική δουλειά σε όλα τα επίπεδα» αναφέρει. «Προχωρήσαμε στην οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής υπηρεσίας του Κέντρου, αφού πρώτα ζητήσαμε διαχειριστικό γενικό έλεγχο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από ορκωτούς ελεγκτές για πρώτη φόρα και συντάχθηκε ο ισολογισμός κάτι το οποίο δεν γινόταν. Δημιουργήσαμε νέες υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου και Προσωπικών δεδομένων και το πιο σημαντικό, τακτοποιήσαμε τόσο στην Εφορία όσο και στο Κτηματολόγιο όλη την ακίνητη περιουσία του Κέντρου. Παράλληλα ολοκληρώσαμε και τρέξαμε τον Οργανισμό Λειτουργίας του Κέντρου και αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λίγο πριν την τελική υπογραφή από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ανακαινίσαμε κτίρια, διαμορφώσαμε χώρους σε όλα τα παραρτήματα μας, λειτουργήσαμε την κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς με απόλυτη ασφάλεια σε συνθήκες πανδημίας, φιλοξενώντας εκτός των περιθαλπόμενων μας, παιδιά και ενήλικες από Κέντρα Πρόνοιας πολλών περιοχών της χώρας, φιλοξενήσαμε εφήβους Ρομά διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο καλής συνύπαρξης ατόμων με τυπική ανάπτυξη, ατόμων με αναπηρία αλλά και παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα. Ολοκληρώνουμε στο επόμενο διάστημα τις νέες εγκαταστάσεις για το παράρτημα Χρονίων Παθήσεων - Οίκος Ευγηρίας Κιλκίς, ένα έργο, που ήταν βαλτωμένο για πολλά χρόνια. Δημιουργήσαμε το πρώτο πρότυπο Κέντρο Νεότητας στην περιοχή του δήμου Παύλου Μελά με στόχο να ενισχύσουμε τις φτωχές οικογένειες και ν’ αποτρέψουμε την παραβατικότητα των νέων της περιοχής δίνοντας τους ένα industrial urban περιβάλλον για να αναπτύξουν ομαδικότητα, να διαβάσουν, να διασκεδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν αλλά και να υποστηρίξουμε τις οικογένειές τους με ψυχολόγους κι άλλους επιστήμονες. Μια δομή που είχαμε την χαρά και την τιμή να την επιλέξει και να την επισκεφθεί η εξοχότητα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζοντας ενθουσιασμό για την υλοποίηση και τη λειτουργία του Κέντρου Νεότητας» λέει.

«Εχθρός του καλού το καλύτερο...»

«Αλλάξαμε πλήρως τους χώρους της κουζίνας του ιδρύματος χρονίων παθήσεων Θεσσαλονίκης ‘Ο Άγιος Παντελεήμων’, όπου ετοιμάζονται καθημερινώς 2.000 μερίδες. Μετά από 50 χρόνια, εξοπλίστηκε με σύγχρονα μέσα, ώστε να παρέχουμε άριστη ποιότητα φαγητού στους περιθαλπόμενους αλλά και ωφελούμενους μας. Στο παράρτημα του Σιδηροκάστρου που περιθάλπει παιδιά και άτομα με πολλαπλές αναπηρίες δεν λειτουργούσε τα τελευταία 15-20 χρόνια το ασανσέρ. Οι εργαζόμενοι κουβαλούσαν με τα χέρια τους καρότσια και ανθρώπους. Εμείς το βάλαμε σε προτεραιότητα και τώρα λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο ασανσέρ. Το ίδιο τα μπάνια στο παράρτημα των Σερρών τα οποία κατέρρευσαν και έχουν από πέρυσι ανακαινιστεί και λειτουργούν υπό νέες συνθήκες. Δεν έχει τέλος ο κατάλογος» τονίζει και συμπληρώνει η κ. Νάκου: «Όμως λένε ότι ‘ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο’. Με αυτό το σύνθημα βαδίζουμε και κάθε μέρα υλοποιούμε τους στόχους μας».

Για την ίδια και τους συνεργάτες της η δυσκολία της πανδημίας μετατράπηκε σε... ευκαιρία. «Ευκαιρία να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο της πλήρους εγκατάλειψης των δομών και των παραρτημάτων του Κέντρου από τις προηγούμενες διοικήσεις, θέτοντας ξανά τον περιθαλπόμενο στο επίκεντρο της πολιτικής του ΚΚΠΚΜ. Η εγκατάλειψη των κτιρίων και η αδιαφορία για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων ήταν εμφανέστατη από την αρχή που αναλάβαμε ως διοίκηση και μάλιστα ακόμη και σήμερα προκύπτουν τεχνικά προβλήματα».

«Το προσωπικό μου όραμα αλλά και η προσπάθεια όλου του διοικητικού συμβουλίου είναι τα ‘ανοικτά’ και εξωστρεφή ιδρύματα με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και με δράσεις που θ’ ακουμπούν στην σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, αλλά και στην συμπερίληψη όλων των ατόμων που περιθάλπουμε στην κοινωνική καθημερινότητα» ισχυρίζεται. «Η αίσθηση της εγκατάλειψης των ιδρυμάτων αλλάζει με ανοικτές πύλες και εξωστρέφεια και τα μελανά χρώματα που έρχονταν στη σκέψη πολλών μελών της κοινωνίας μας για να χαρακτηρίσουν τα Κέντρα Πρόνοιας, αντικαθίστανται με φως. Στα δυο χρόνια της διοίκησής μας, είναι ομολογώ συγκινητικό το ενδιαφέρον των φορέων, θεσμικών προσώπων, εθελοντών και ευεργετών προς την προνοιακό χώρο και η συμπαράσταση που δεχθήκαμε ενίσχυσε την ορμή μας, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας. Η επιστημονική διεύθυνση του Κέντρου και οι αρμόδιες ομάδες εργάζονται στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης, με την μορφή της ένταξης στην κοινωνία ή της επιστροφής στην οικογένεια. Είναι ένα βήμα μπροστά οι αρκετές επανενώσεις παιδιών με την οικογένειά τους που έγιναν στη διάρκεια της θητείας μας, καθώς και η ενίσχυση των νέων που διαμένουν σε δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης του Κέντρου» τονίζει η κ. Νάκου.

«Προτεραιότητα μας είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των περιθαλπόμενων μας. Γι’ αυτούς σηκώσαμε τα μανίκια και δεν πρόκειται να μας λυγίσει τίποτα όσο βλέπουμε ξανά τα χαμόγελα στα χείλη τους» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του Κέντρου.

Μεταξύ άλλων πρόσφατα με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΚΚΠΚΜ δημιουργήθηκε η πλατφόρμα «Κανείς μόνος του» e-point, ένα ψηφιακό κέντρο με σκοπό την φροντίδα και την υποστήριξη του συνόλου των πολιτών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.