ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

«Αγκάθια» στη συμφωνία ΑΕΙ με ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας

Έλενα Αποστολίδου28 Νοεμβρίου 2018

Θέμα λίγων ημερών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των τριών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συγχώνευσης ιδρυμάτων υπάρχει ομοφωνία, γεγονός που φάνηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑ-Θ υπό τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Όπως όλα δείχνουν, το νέο πανεπιστήμιο με τις νέες σχολές θα υπάρχει στο μηχανογραφικό του Φεβρουαρίου, με τα ιδρύματα να «τρέχουν» τα νέα τμήματα του πανεπιστημίου παράλληλα με τα τμήματα του ΤΕΙ. «Δημιουργούμε ένα νέο πανεπιστήμιο μεγάλο με σχεδόν 500 καθηγητές και 50 χιλιάδες φοιτητές, που θα έχει τμήματα σε πολλές πόλεις, από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Δράμα μέχρι τις Σέρρες και την Κατερίνη» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Μπαντέκας, πρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας.

Η έδρα και οι σχολές

Η έδρα του νέου πανεπιστημίου θα είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ θα υπάρχουν δυο βασικοί πυλώνες στην Καβάλα και τις Σέρρες, όπου οι σημερινοί πρυτάνεις των ιδρυμάτων θα αποτελέσουν τους αντιπρυτάνεις της διοικούσας επιτροπής, που θα δημιουργηθεί. «Υπάρχει ένα καλό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των διοικήσεων των τμημάτων και πιστεύω ότι θα γίνει πολύ καλή δουλειά. Πρακτικά, για να λειτουργήσει το νέο πανεπιστήμιο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος διοικητικός μηχανισμός, δηλαδή πρέπει να δούμε ποια θα είναι η διάρθρωση των διευθύνσεων και πώς θα γίνει η κατανομή στους κόλπους των διοικήσεων των διευθύνσεων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά» τονίζει ο Δημήτρης Χασάπης, πρύτανης του ΤΕΙ Σερρών.

Σχολές εκτός μηχανογραφικού

Στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος θα περιλαμβάνονται και σχολές εκτός μηχανογραφικού. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Μπαντέκας, στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία δυο τμημάτων, που δεν θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό. «Εκτός από τη δημιουργία της σχολής Θετικών Επιστημών, που θα έχει τμήματα της Φυσικής, της Χημείας, της Πληροφορικής και της Γεωλογίας, δημιουργούνται δύο τμήματα εκτός μηχανογραφικού. Το ένα τμήμα είναι Μηχανικών Πετρελαίου και το δεύτερο είναι Μαθηματικών και Φιλοσοφίας (υπάρχει ένα αντίστοιχο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Το Διεθνές Πανεπιστήμιο μπορεί να δημιουργήσει σχολές και εκτός μηχανογραφικού, απλώς είναι ξενόγλωσσα και με δίδακτρα καθώς απευθύνονται κυρίως σε ξένους φοιτητές και ένα μικρό μέρος τους χωρίς δίδακτρα σε Έλληνες» τονίζει.

Όχι στη μετακίνηση των φοιτητών

«Υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση φοιτητών σε άλλη πόλη. Παράλληλα, οι φοιτητές που είναι σήμερα στο ΤΕΙ, θα είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και όποιοι από αυτούς θέλουν να προχωρήσουν, μπορούν να πάρουν επιπλέον πανεπιστημιακό δίπλωμα σε τμήματα που είναι ομοειδή», επισημαίνει ο κ. Μπαντέκας.

Τα εμπόδια

Η ένταξη των καθηγητών του ΤΕΙ στο νέο πανεπιστήμιο και το καθεστώς διοίκησης του νέου ιδρύματος φαίνεται να είναι τα δύο σοβαρά εμπόδια της συγχώνευσης του ΤΕΙ με το ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Μετά το αδιέξοδο στη σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη παρουσία του υπουργού και την προθεσμία που έδωσε στους πρυτάνεις, για να προχωρήσουν στην κατάθεση προτάσεων για επίλυση των ζητημάτων που προέκυψαν, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε μεταξύ τους συζητήσεις και να βρίσκονται κοντά στη γεφύρωση του χάσματος. «Είμαστε σε συζητήσεις μεταξύ μας και έχουν κατατεθεί προτάσεις. Στο σοβαρότερο κομμάτι της συγχώνευσης των δυο ιδρυμάτων υπάρχει ταύτιση. Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού, τις προσλήψεις καθώς και το μέγεθος του νέου ιδρύματος, που θα πρέπει να είναι όπως τα υπόλοιπα που δημιουργούνται» δηλώνει ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Γκανάτσιος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.