ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αγώνας… διαρκείας για τη σωτηρία δομών αντιμετώπισης της φτώχειας

Φανή Σοβιτσλή01 Ιανουαρίου 2019

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν και το 2019 οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, προκειμένου να στηρίξουν τις 4.560 κοινωνικές δομές, που δημιούργησαν με την έναρξη της κρίσης, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των προβλημάτων των αδύναμων πολιτών. 

Για ακόμα μία χρονιά η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης της απέναντι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, διεκδικώντας κονδύλια από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους για τη συνέχιση των υφιστάμενων και την κατασκευή σύγχρονων τοπικών κοινωνικών υποδομών, όπως παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) κ.ά., καθώς οι ανάγκες συνεχώς αυξάνουν.

Η κραυγή αγωνίας των δημάρχων για τη διατήρηση και συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικοπρονοιακών δομών αποτυπώθηκε και στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του οργάνου, δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, να υποστηρίζει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε υποχώρηση, δεχόμενη επιθέσεις θεσμικής υποβάθμισης και δημοσιονομικών περιορισμών.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι δήμαρχοι κατηγόρησαν ανοιχτά την κυβέρνηση ότι ταυτόχρονα με τις δημοσιονομικές της πολιτικές, τραβώντας τη φτώχεια των δήμων, περικόπτει επιπλέον πόρους, εξαφανίζει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οδηγώντας τους δήμους σε οικονομικό τέλμα.

«Βιώνουμε αδιάλειπτα περιορισμούς και υποβάθμιση»

Μιλώντας για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στους ΟΤΑ, περίπου δέκα χρόνια από την έναρξη της κρίσης, ο κ. Δανιηλίδης δήλωσε στη «ΜτΚ» ότι «σήμερα δεν είμαστε απλώς στο μηδέν συγκριτικά με πέρυσι. Είμαστε στο μείον. Δεν υπήρξε κανένα μέτρο ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, βιώνουμε αδιάλειπτα περιορισμούς και υποβάθμιση». Και αυτό, όπως είπε, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, της υγείας και της απασχόλησης.

«Η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα ανέδειξε την αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής και έκανε εμφανή την απουσία οργανωμένου κοινωνικού κράτους. Αντίθετα με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση χωρίς να έχει διαμορφώσει ένα σταθερό και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και βοήθειας προς τους ανέργους και τους κοινωνικά ευάλωτους, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί άνθρωποι να περιέλθουν τα τελευταία χρόνια σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ακόμα και σήμερα τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στο 20% περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ στους νέους το ποσοστό αυτό ανέρχεται στα 43,8%» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, οι 4.560 κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -δημοτικά ιατρεία, κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κέντρα πρόληψης, δημοτικά κοινωνικά φαρμακεία κ.ά.- τελούν υπό καθεστώς ημιπαρανομίας, καθώς οι δήμαρχοι, μέσω της ΚΕΔΕ, ζήτησαν από την κυβέρνηση να διασυνδεθούν οι υπάρχουσες δημοτικές δομές με τον ΕΟΠΠΥ, αλλά αυτή αρνήθηκε. 

«Οι δομές μας δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Οποιοσδήποτε μπορεί να τις αμφισβητήσει και να μπλοκάρει τη λειτουργία τους. Δεν είναι κατοχυρωμένη η αρμοδιότητά μας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κι όμως, οι 4.560 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας -προσχολική αγωγή, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, δομές για τη μονογονεϊκή οικογένεια, για τα ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι- είναι αυτές που υποκατέστησαν το καχεκτικό, εδώ και δεκαετίες, κοινωνικό κράτος της χώρας» δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Καμία μέριμνα για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν επισημάνει τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών σε προβλήματα υγείας, παρά τις πολλαπλές ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ για την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα αποκέντρωσης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και παρότι ο «Καλλικράτης» δίνει τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής για την υγεία σε τοπικό επίπεδο μέσω των δημοτικών ιατρείων, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

«Με τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη δημιουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (με το νόμο 4486/7-8-2017), η κυβέρνηση υιοθετεί την κοινωνικά και πολιτικά παρωχημένη άποψη για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από δομές υπαγόμενες στο ίδιο το υπουργείο Υγείας. Στη νέα αυτή μεταρρύθμιση δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, ούτε για τα ζητήματα της αποκεντρωμένης λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τους δήμους της χώρας αλλά ούτε και για τη διασύνδεση των υπαρχόντων δημοτικών δομών με το Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης. Πρόσθεσε μάλιστα πως ένας μεγάλος αριθμός δημοτικών ιατρείων, κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κέντρων πρόληψης και δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων, απλά δεν υπάρχουν για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.