Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ στην Κομοτηνή στο εργοτάξιο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και η συνάντησή του με υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα που είχε προγραμματιστεί να γίνει χτες Παρασκευή αλλά τελικά αναβλήθηκε.
Χτες το απόγευμα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουνίου. Ο κ. Πέτκοφ επιθεώρησε την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας -Βουλγαρίας στο χωριό Μάλκο Καντιέβο κοντά στην πόλη Στάρα Ζαγόρα, στη νότια Βουλγαρία, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας. Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, οι εργασίες του έργου τους τελευταίους τρεις μήνες προχώρησαν όσο όλο το προηγούμενο έτος. Επισήμανε ότι έχει πολύ καλή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αγωγοί έχουν τοποθετηθεί, και το φυσικό αέριο θα ρέει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Νικολάι Νικόλοφ.
Η πορεία του έργου
Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρία του έργου η κατασκευή της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας προχωρά με γρήγορα βήματα. Οι δραστηριότητες στο γραμμικό τμήμα βρίσκονται στην τελική φάση, η κατασκευή των υπέργειων εγκαταστάσεων προχωρά καλά και το 50% των εργασιών για την κατασκευή βαλβίδων φραγής έχει ήδη ολοκληρωθεί. Αυτό διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια διήμερης επιθεώρησης από τη διοίκηση του ICGB σε όλη τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου σε βουλγαρικό και ελληνικό έδαφος.
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το γραμμικό τμήμα του αγωγού είναι κοντά στην ολοκλήρωση. Όλες οι βαλβίδες που χρειάζονται για την κατασκευή των μπλοκ βαλβίδων έχουν παραδοθεί και η εγκατάστασή τους βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Για το 75% της διαδρομής έχουν ολοκληρωθεί οι υδροδοκιμές, που είναι η τελική φάση των εργασιών στο γραμμικό τμήμα του έργου. Ο ανάδοχος EPC εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η ολοκλήρωση όλων των υδροδοκιμών, συμπεριλαμβανομένων των βαλβίδων μπλοκ το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από εδώ και στο εξής ο μετρητικός σταθμός φυσικού αερίου κοντά στην Κομοτηνή πρέπει να είναι ο κύριος στόχος του εργολάβου», δήλωσαν οι εκτελεστικοί υπάλληλοι του ICGB Teodora Georgieva και Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος.
"Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παραδόσεις για το βουλγαρικό τμήμα της διαδρομής, συμπεριλαμβανομένου του καθυστερημένου εξοπλισμού. Ενόψει των γεγονότων στην Ουκρανία και της αυξανόμενης ανάγκης για διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στη Βουλγαρία, αναμένουμε από τον ανάδοχο AVAX να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της το συντομότερο δυνατό», ανέφεραν οι Γκεοργκίεβα και Καραγιαννάκος. Σύμφωνα με αυτούς, έχει συσταθεί διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων. Η ομάδα θα εργαστεί για επιλογές για τη βελτιστοποίηση των διοικητικών προθεσμιών των διαδικασιών πριν από την εμπορική έναρξη του έργου IGB. "Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε την 1η Ιουλίου ως προθεσμία για την έναρξη λειτουργίας. Είμαστε ευγνώμονες για τη θεσμική βοήθεια για τη μείωση των διοικητικών προθεσμιών όπου είναι δυνατόν,
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του σταθμού μέτρησης αερίου κοντά στη Στάρα Ζαγόρα, ο οποίος είναι έτοιμος στο 80%. Λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις στην Ελλάδα, ο μετρητικός σταθμός φυσικού αερίου κοντά στην Κομοτηνή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης, ολοκληρώθηκε στο 50%. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του κέντρου αποστολής κοντά στο Χάσκοβο, όπου έχει ολοκληρωθεί το 80% των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και επίκειται η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού ελέγχου και διαχείρισης.
Το έργο IGB έχει καίρια σημασία για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού και για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε περιφερειακό επίπεδο, η IGB θα παρέχει πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου για βουλγαρικούς δήμους και περιφέρειες που δεν είχαν δυνατότητα σύνδεσης. Η διασύνδεση με την Ελλάδα είναι μια εντελώς νέα διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα δώσει στη Βουλγαρία και στην περιοχή πρόσβαση σε προμήθειες από νέες πηγές. Το έργο θα συνδέει τη χώρα με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και έχει εξαιρετική συνέργεια με άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα όπως τα TAP, TANAP, EastMed και ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.