Λουκέτο έβαλε ο κορονοϊός σε πολλούς χώρους όπου χιλιάδες συνάνθρωποι μας έβρισκαν καθημερινά ένα πιάτο με ζεστό φαγητό. Λόγω των μέτρων προστασίας που έχουν επιβληθεί, η σίτιση των άστεγων και άπορων σε ιερούς ναούς και δομές των δήμων έχει σταματήσει, πλην μερικών εξαιρέσεων, όπως αυτή του δήμου Θεσσαλονίκης που συνεχίζει να παρέχει μερίδες φαγητού στα συσσίτια αλλά απαγορεύει την παραμονή εντός των χώρων.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς δίνουν έναν νέο αγώνα για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε όλοι να βρουν μια στέγη, ένα πιάτο φαγητό και να ενημερωθούν επαρκώς για τον COVID-19. Από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας, πολλά συσσίτια μετατράπηκαν σε κατ’ οίκον διανομή φαγητού αλλά και τροφίμων. Πρόκειται για μια τακτική που θα εφαρμοστεί καθολικά, καθώς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει οδηγίες για κατ’ οίκον διανομή των αγαθών στους ωφελούμενους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). «Σε συνεργασία με τους δήμους, όλοι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν στα σπίτια τους τα τρόφιμα και τα βασικά υλικά αγαθά από το ΤΕΒΑ. Σε αυτό θα βοηθήσουν δημοτικοί υπάλληλοι από δομές και υπηρεσίες που σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω του κορονοϊού» δηλώνει στη «ΜτΚ» η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Σε δομές και ξενοδοχεία οι άστεγοι
Στο υπνωτήριο αστέγων και σε ξενοδοχείο που μίσθωσε ο κεντρικός δήμος φιλοξενούνται, μετά τα μέτρα για τον κορονοϊό, 62 άνθρωποι που κοιμόντουσαν στους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χάρη Αηδονόπουλο, περίπου 30 άστεγοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο, ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. «Τα συσσίτια των άστεγων έχουν σταματήσει και τα γεύματα πλέον παρέχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται. Επίσης, έχω ζητήσει ενίσχυση του προσωπικού, για να υπάρχει η κατάλληλη φροντίδα και καθαριότητα» δηλώνει ο κ. Αηδονόπουλος. Άμεσα αναμένεται να υπάρξει μέριμνα για περισσότερους άστεγους -υπολογίζεται πως ακόμα 40 άστεγοι γυρίζουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- με την διοίκηση του δήμου ήδη να αναζητά νέους χώρους φιλοξενίας, όπως αποθήκες του ΟΛΘ που φιλοξένησαν παλιότερα και πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, η ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ, βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των άστεγων για να τους ενημερώσει για τον COVID-19 αλλά και να ανταποκριθεί σε όσα χρειάζονται. «Προσεγγίζουμε στοχευμένα είτε ανθρώπους που ήδη γνωρίζουμε, είτε κάνουμε νέες επαφές. Τους ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν με τον κορονοϊό, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ΜΜΕ και καταγράφουμε τις ανάγκες τους» περιγράφει για την δράση τους η Κατερίνα Γουνή, υπεύθυνη της ομάδας. «Παρέχουμε είδη πρώτης ανάγκης όπως sleeping bag, ρουχισμό, ξηρά τροφή και είδη υγιεινής. Στη συνέχεια, αν το θέλουν οι ίδιοι, προχωράμε σε επικοινωνία με δήμους για την φιλοξενία τους σε δομές» συμπληρώνει.
«Δύσκολη η διανομή κατ’ οίκον»
Τα συσσίτια απόρων του δήμου Θεσσαλονίκης δεν σταμάτησαν λόγω του κορονοϊού, ωστόσο λήφθηκαν ιδιαίτερα μέτρα. «Έχουμε ρυθμίσει την συχνότητα και δεν υπάρχει συνωστισμός. Επίσης, έχω δώσει οδηγία ο καθένας που παίρνει την μερίδα του να μην μένει εντός του χώρου που γίνεται το συσσίτιο αλλά να τρώει αλλού κατά μόνας» σημειώνει ο κ. Αηδονόπουλος. Ίδιες συνθήκες επικρατούν και στα κοινωνικά παντοπωλεία του δήμου, όπου οι δικαιούχοι λαμβάνουν σακούλες με τρόφιμα.
Οι άποροι που δικαιούνται μερίδες φαγητού από τα συσσίτια του κεντρικού δήμου φτάνουν τους 650. Ο κ. Αηδονόπουλος υποστηρίζει πως θα υπάρχει δυσκολία στην κατ’ οίκον διανομή σε όλους τους δικαιούχους. «Νομίζω πως είναι πάρα πολύ δύσκολη η διανομή 650 μερίδων. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει τρόπος, μακάρι να μας δώσουν την κατάλληλη στήριξη» λέει και στηρίζει πως «σε κάθε περίπτωση, όσοι άποροι βγαίνουν από το σπίτι τους για διάφορες άλλες ανάγκες, μπορούν να περάσουν και από συσσίτιο να πάρουν την μερίδα τους».
Τι γίνεται σε Καλαμαριά και Εύοσμο - Κορδελιό
Στην Καλαμαριά, ωστόσο, η κατ’ οίκον διανομή για τους δικαιούχους του συσσιτίου άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα. «Κάθε μέρα μεταφέρουμε ζεστό φαγητό σε 102 ανθρώπους, ενώ την Παρασκευή τους δίνουμε μερίδες και για το Σαββατοκύριακο» αναφέρει η Ευλαμπία Ντόντη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής - Αλληλεγγύης. Λόγω του κορονοϊού, στην λίστα των δικαιούχων προστέθηκαν και νέα άτομα. «Η διανομή βασίζεται στην καλή θέληση όλων μας» σημειώνει.
Έτοιμοι να διαμορφώσουν μια νέα δομή συσσιτίου με διανομή κατ’ οίκον είναι και στον δήμο Ελ. Κορδελιού - Ευόσμου. Όπως λέει η αντίδημαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου, εφόσον η λειτουργία συσσιτίων έχει σταματήσει, σε πρώτο στάδιο μεταφέρουν στα σπίτια δικαιούχων τρόφιμα και άμεσα θα αρχίσουν να στέλνουν και ζεστό φαγητό. «Οι μαγείρισσες υπάρχουν, ψάχνουμε την μεγαλύτερη διαθέσιμη κουζίνα σε δομή μας, ώστε να ετοιμάζουν όλες μαζί τις μερίδες φαγητού» αναφέρει. Η λίστα των δικαιούχων ανανεώνεται συνεχώς, με τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και χρειάζονται βοήθεια να είναι σε προτεραιότητα και έπειτα να ακολουθούν πολίτες που βρίσκονται σε ένδεια. Εκτός από την διανομή φαρμάκων, τροφίμων και μερίδων φαγητού, από τον δήμο Ελ. Κορδελιού - Ευόσμου δηλώνουν διαθέσιμοι να μεταφέρουν και τα αγαθά του ΤΕΒΑ στους 4.800 δικαιούχους. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε προσωπικό και σαφώς βοηθούν στην προσπάθεια όλες οι αντιδημαρχίες του δήμου» τονίζει η Φωτεινή Δεβετζή Πεσματζόγλου.
Έκκληση για βοήθεια από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
«Πάγωσαν» τα 14 συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης λόγω του κορονοϊού. Καθημερινά διέθεταν ζεστό φαγητό σε 2.500 ανθρώπους, ενώ άλλοι τόσοι προμηθεύονταν τρόφιμα από τα σημεία διανομής της ενορίας.
«Πριν τα μέτρα καθολικής απαγόρευσης δόθηκαν τρόφιμα για 15 ημέρες σε όσους ερχόντουσαν στο συσσίτιο. Πλέον η επόμενη διανομή θα είναι το Πάσχα και ετοιμαζόμαστε από τώρα για αυτήν» αναφέρει ο πατέρας Ιάκωβος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Μέσω της «ΜτΚ» απευθύνει έκκληση σε όλους για στήριξη, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συμπολιτών μας. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να καταφέρουμε να μαζέψουμε όσες προμήθειες χρειάζονται με τις παρούσες συνθήκες. Θα χρειαστούμε βοήθεια» δηλώνει ο πατέρας Ιάκωβος. «Για να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπο μας δεν πρέπει να είναι σε έσχατη ανάγκη. Ίσως είναι ένας χαμηλοσυνταξιούχος, ένας άνεργος, ένας χαμηλόμισθος» συμπληρώνει.
Κινδυνεύουν τα αδέσποτα από ασιτία
Μεγάλο κίνδυνο ασιτίας αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα, καθώς έπειτα από το κλείσιμο καταστημάτων και την απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον δεν βρίσκουν φαγητό. Η Κοινωνική Οργάνωση «Αντικρίση» έκανε έκκληση προς όλους τους κατοίκους της χώρας να ταΐζουν όσα περισσότερα αδέσποτα ζώα μπορούν, διότι κινδυνεύουν να πεθάνουν.
«Η κατάσταση που επικρατεί είναι απελπιστική. Τα περισσότερα ζώα τα τάιζαν εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων και τώρα απειλούνται από ασιτία. Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα περιστέρια, που πεθαίνουν συνεχώς, διότι δεν βρίσκουν πλέον ψυχούλα στους δρόμους» δηλώνει ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Δημήτρης Καραμπουρούνης. Κάποιοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή τους, ωστόσο το πρόβλημα δεν λύνεται εύκολα. «Εμείς βρήκαμε δυο γάτες που ήταν έτοιμες να πεθάνουν. Απευθυνθήκαμε και στο δήμο Θεσσαλονίκης και υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν μέτρα» σημειώνει ο κ. Καραμπουρούνης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Μαρτίου 2020