Στα σημερινά αυξημένα επίπεδα, θα παραμείνουν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων, ενώ μεγάλη μερίδα εκτιμητών και μεσιτών, προβλέπει περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές, ειδικά για τις περιοχές που η ζήτηση ξεπερνάει την αγορά, περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αγοράς της Cerved Property Services, στο επόμενο εξάμηνο, όχι μόνο δεν προβλέπεται μείωση των τιμών - είτε πρόκειται για αγορά, είτε για ενοικίαση- αλλά , αντίθεται, προβλέπεται αύξηση στις τιμές, έως και 20%, όταν πρόκειται για κατοικίες υψηλής ενεργειακής κατάταξης. Τα κριτήρια ESG έχουν εισδύσει και στην αγορά οικιστικών ακινήτων, αλλά για εκείνους που έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα...πληρώσουν. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι- αγοραστές ή ενοικιαστές- αξιολογούν ένα ακίνητο, μία κατοικία, βάσει των "παραδοσιακών" κριτηρίων ( π.χ. θέση, όροφος, παλαιότητα) και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν τη σημαντική διαφορά στην τιμή, που έχει ένα "πράσινο" διαμέρισμα ή σπίτι.
Η έρευνα της CPS, διαπιστώνει ότι στην αγορά κατοικίας εξακολουθεί να υπάρχει πλεόνασμα ζήτησης στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς η σχέση προσφοράς και ζήτησης είναι κατά κανόνα ισoρροπημένη.
Οι παράγοντες που ενισχύουν τη ζήτηση είναι το ενδιαφέρον των αλλοδαπών για χρυσές βίζες και εξοχικές κατοικίες, η αυξημένη ζήτηση των ευκατάστατων ελληνικών νοικοκυριών για ιδιοκατοίκηση και ο επενδυτικός ρόλος που έχει αποκτήσει πλέον η κατοικία. Αντιθέτως οι παράγοντες που αποδυναμώνουν την αγοραστική ζήτηση από πλευράς ελληνικών νοικοκυριών, είναι ο πληθωρισμός, με τη συνεπακόλουθη ραγδαία αύξηση των τιμών, καθώς και η αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον απορρέει σχεδόν εξίσου από τις ανάγκες για ιδιοκατοίκηση και επένδυση και μοιράζεται μεταξύ νεόδμητων κατοικιών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και παλαιότερων ακινήτων για ανακαίνιση, ενώ το ενδιαφέρον για τα οικόπεδα είναι συγκριτικά περιορισμένο.
Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά αυξημένα επίπεδα σύμφωνα με το 53% των ερωτηθέντων, ενώ το 44% προβλέπει περαιτέρω αύξηση.
Η διαπίστωση αυτή, της έρευνας της CPS, επιβεβαιώνει την κυρίαρχη αντίληψη, ότι θα απαιτηθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τη στέγαση , ατόμων και οικογενειών, με χαμηλότερα εισοδήματα.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπέρασμα όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της CPS, αφορά τον ρόλο που παίζουν τα ESG χαρακτηριστικά στην αγορά κατοικίας.
Συγκεκριμένα προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών υψηλής ενεργειακής κατάταξης εμφανίζουν εντονότερες αυξητικές τάσεις που φθάνουν έως 20%. Αντιθέτως για τις τιμές μίσθωσης, οι απόψεις διίστανται με το 60% των ερωτηθέντων να προβλέπουν σταθεροποίηση καθώς τα ενοίκια έχουν πλέον φθάσει σε οριακά επίπεδα για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα σημερινά αυξημένα επίπεδα τιμών. Παραταύτα 40% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση, που όμως δε θα ξεπεράσει το 10%.
Το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί δείγμα της έλλειψης ομοιογένειας ως προς την αποτίμηση των «πράσινων» - ESG χαρακτηριστικών στην οικιστική αγορά, όπου θεσμικοί και μεμονωμένοι επενδυτές αξιολογούν με μεγαλύτερο βάρος τις νέες βιώσιμες τάσεις, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των συμμετεχόντων στην αγορά αξιολογεί ως σημαντικότερα τα πιο «παραδοσιακά» κριτήρια επιλογής κατοικίας, αξιολογώντας ως δευτερεύοντα τα πλεονεκτήματα μίας πράσινης κατοικίας.
Όπως επισημαίνεται, αυτό είναι ένα στοιχείο που δυσχεραίνει τα φιλόδοξα εθνικά και ευρωπαϊκά σχέδια για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και συνηγορεί υπέρ της υιοθέτησης στοχευμένων κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση.