Στους μεσαιωνικούς χρόνους αυτή η περιοχή της Ελλάδας ήταν τόσο απρόσιτη που ήταν κυριολεκτικά «άγραφα» ατσαλώνοντας τους κατοίκους της με μια άγρια κι ανεξάρτητη "φλέβα", την οποία διατηρούν μέχρι σήμερα.
Με αυτά τα λόγια, το BBC αφιερώνει σήμερα στα πρώτα θέματα του ιστότοπού του ένα ιδιαίτερο χώρο στα Άγραφα, την ελληνική περιοχή, όπως λέει στον τίτλο, που είναι τόσο απάτητη που δεν τη βρίσκουν ούτε οι χάρτες.
Στο μοναδικό αφιέρωμα, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς σπάνια στα τέσσερα πρώτα θέματα που βλέπει ο αναγνώστης όταν ανοίγει τη δημοφιλή σελίδα του βρετανικού κολοσσού υπάρχει ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, επισημαίνει πως "Υπάρχει μια περιοχή της Ελλάδας που είναι ελάχιστα γνωστή και ακόμη λιγότερο επισκέψιμη. Βαθιά στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο από βουνά, βρίσκεται η περιοχή των Αγράφων. Το όνομά τους σημαίνει κυριολεκτικά «άγραφο» στα ελληνικά, γιατί όταν οι Βυζαντινοί λόγιοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά την περιοχή τη βρήκαν πολύ απομακρυσμένη για να την καταγράψουν στους χάρτες τους, χαρακτηρίζοντάς την ως άγραφα - αχαρτογράφητη περιοχή. Οι Οθωμανοί, επίσης, βρήκαν την περιοχή πολύ απρόσιτη για έλεγχο, και έτσι τα Άγραφα έγιναν μία από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που δεν έπεσαν ποτέ στην οθωμανική κατοχή" αναφέρεται στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ του ελληνικής καταγωγής συνεργάτη του BBC, Alex Sakalis.
Το αφιέρωμα "χτυπά" στην καρδιά των Αγράφων με ιστορικά στοιχεία αλλά και συναντήσεις με τους βουνίσιους του σήμερα που επέλεξαν να μείνουν στα πανέμορφα χωριά, ενώ οι φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Λάγγου από το πρακτορείο Getty Images, θα πείσουν και τον πιο... θαλασσινό πώς η "Ελβετία" της Ελλάδας, όπως χαρακτηρίζει το βρετανικό δίκτυο τα Άγραφα, αξίζουν και με το παραπάνω μια επίσκεψη.
Άλλωστε, οι νέοι χάρτες στην εποχή του... 5G, έχουν καταγράψει την τοποθεσία τους με ακρίβεια.