Αιχμές για τις απευθείας αναθέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για την προμήθεια υλικών στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία του νέου κορονοϊού, άφησε η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα η κ. Νοτοπούλου κατήγγειλε πάρτι απευθείας αναθέσεων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος στην αυτοδιοίκηση για την προμήθεια υλικών κατά της πανδημίας και ζήτησε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να παραδώσει τα έγγραφα που έχει ζητήσει εδώ και μέρες η παράταξή της, προτού επιχειρήσει η ίδια να τα εντοπίσει, αξιοποιώντας άλλες οδούς, όπως είπε.
Επίσης «οφείλετε μία συγγνώμη στην πόλη γιατί τα χρήματα του δήμου δεν είναι δικά σας για να τα ξοδεύεται σε συναυλίες πριβέ», ανέφερε σε άλλο σημείο η κ. Νοτοπούλου, σχετικά με πρόσφατη συναυλία-έκπληξη που ετοίμασε ο κ. Ζέρβας σε καραβάκι στον Θερμαϊκό.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ρώτησε τον κ. Ζέρβα πώς θα τηρηθούν τα μέτρα, όταν σε ορισμένα σχολεία του δήμου δεν λειτουργούν καν οι τουαλέτες και τίθεται θέμα υγιεινής.
Για την ανάπλαση της ΔΕΘ, η κ. Νοτοπούλου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του δημάρχου απέναντι στο Δ.Σ. και στους πολίτες, λέγοντας πως «έχει μετατραπεί μέσα σε μία εβδομάδα σε αντικείμενο διχασμού της κοινωνίας. Οι πολίτες, τα επιμελητήρια, οι φορείς πότε θα εκφράσουν την άποψή τους;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα ότι επιχειρεί πρώτα να αποφασίσει και κατόπιν να συζητήσει το θέμα στο Δ.Σ.
Μάλιστα η κ. Νοτοπούλου δήλωσε πως ο Κ. Ζέρβας έχει μπερδέψει το γραφείο του δημάρχου με το πρωθυπουργικό γραφείο, υποστηρίζοντας ότι ταυτίζεται σε όλα τα ζητήματα με την κυβέρνηση.
Επιπλέον, η επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Μαζί» μίλησε για τα εφτά εκατομμύρια ευρώ που επρόκειτο να δώσει η κυβέρνηση στον δήμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εν μέσω κορονοϊού. «Πανηγυρίζατε και τελικά παίρνετε τέσσερα. Κοροϊδεύετε τον κόσμο για να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη», εκτίμησε και παρότρυνε τον δήμο να σπεύσει να προλάβει να απορροφήσει έστω αυτά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η κ. Νοτοπούλου κατηγόρησε τη διοίκηση Ζέρβα για έλλειψη διάθεσης για διαφάνεια, θεωρώντας πως οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορούν να μεταδίδονται μέσω της TV100, ενώ πρότεινε και τη δια ζώσης παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων στο δημαρχιακό μέγαρο.
Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, λέγοντας πως «έχουμε συνηθίσει ότι η αμετροέπεια είναι ένα χαρακτηριστικό της δημοτικής αρχής».
Κατηγόρησε τη διοίκηση Ζέρβα ότι προσπαθεί «με προπαγάνδα να πείσουν ότι κάτι γίνεται στην πόλη. Ας κάνουν μία βόλτα στην πόλη. Ασφαλτοστρώνουμε έναν δρόμο και πανηγυρίζουμε».
Σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί από φέτος στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Ορφανός διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς προσπάθεια κάναμε; τα KIBO (σ.σ. κοντέινερ); ειδικά μέσα στις συνθήκες του κορονοϊού. Να στήσουμε τέτοια κτήρια σε οποιουσδήποτε χώρους. Δεν έχουν καμία εφαρμογή».
«Του είπαμε μην προχωράς. Εμείς γιατί μπαίνουμε σε κυνήγι μαγισσών; και τώρα έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση και ζητά να του βγάλει το φορτίο από το κεφάλι» συνέχισε ο κ. Ορφανός αναφερόμενος στον κ. Ζέρβα και στο αίτημα που κατέθεσε η διοίκηση του δήμου προς το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μην εφαρμοστεί ούτε φέτος η δίχρονη προσχολική αγωγή, λόγω αδυναμίας εύρεσης χώρων, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παράλληλα ο κ. Ορφανός μίλησε και για την κατάσταση με το φλοιοφάγο έντομο στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, υπενθυμίζοντας ότι καταστρέφεται και κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία. «Είναι απών από ένα θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός.
Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας πως «πληρώνει τα ειδικά χαρακτηριστικά της» και συγκεκριμένα τη γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες και τη Χαλκδιική, όπως επίσης και τη χαλαρότητα και τη νεολαιίστικη ένταση που χαρακτηρίζει την πόλη, όπως συμπλήρωσε.
Κατά την άποψη του κ. Βούγια, «ο δήμαρχος θα μπορούσε να είναι αυτός ο πλοηγός ο οποίος να δίνει οδηγίες, να εξηγεί στον κόσμο, να συζητά μαζί τους» για την πορεία της πανδημίας στην πόλη, μέσα από τη δημοτική τηλεόραση «και όχι να αυτοθαυμάζεται θεωρώντας πως έκανε ό,τι μπορούσε περισσότερο», συνέχισε.
Επανέλαβε τη στήριξή του στο σχέδιο των ποδηλατόδρομων και πρότεινε τη μονιμοποίησή τους. Πρότεινε επίσης επικοινωνία του δήμου με συλλόγους και ομάδες ποδηλατών για να αυξηθεί ο αριθμός των ποδηλατών που τους χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε ζήτημα διαφάνειας στις διαδικασίες του Δ.Σ., ζητώντας τη ζωντανή μετάδοση των τηλεδιασκέψεων από την TV-100. Όπως είπε και στη Βουλή υπάρχει η σχετική εμπειρία και η τεχνολογία είναι διαθέσιμη.
Για τα σχολεία αναρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν προσλαμβάνονται καθαριστές με συμβάσεις αορίστου χρόνου, από τη στιγμή που λόγω της πανδημίας υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, παρά μόνο προτιμώνται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία δικτύου τραμ, καθώς «η πόλη έχει εγκλωβιστεί στο σίριαλ του μετρό», όπως είπε.
Από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», ο επικεφαλής της, Γιώργος Ρακκάς, σημείωσε πως χρησιμοποιεί «το ποδήλατο 300 μέρες τον χρόνο από επιλογή», αλλά τον ποδηλατόδρομο της Κ. Καραμανλή «δεν θα τον χρησιμοποιούσα», υποστήριξε και εξήγησε: «Πρώτα σχεδιάζεις θέσεις φορτοεκφόρτωσης. Πρώτα θα κοιτούσα την αξία χρήσης που έχει ο δρόμος για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους, αλλιώς κάνω κοινωνικό αυτοματισμό».
Ακολούθως παρότρυνε τη διοίκηση Ζέρβα «προτού πράττετε, να σκέφτεστε, γιατί ορισμένες ιδέες σας μπορεί να σας γυρίσουν μπούμερανγκ».
Για τη ΔΕΘ ο κ. Ρακκάς δήλωσε πως το οικονομικό και πολιτικό φόρουμ που θα αντικαταστήσει φέτος την παραδοσιακή μορφή της, είπε πως θα πρέπει να θέτει στο επίκεντρο την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. «Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση η οποία θα είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμη».