ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αιχμηρή ανακοίνωση πέντε Ενώσεων Εκδοτών για την 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

MakThes Team13 Μαΐου 2024

Κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε σύλλογοί τους εξαπολύουν βολές κατά του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), που διοργανώνει την έκθεση, εγείροντας σοβαρές αιτιάσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται και την έκθεση και τους ίδιους. 

Υπογραμμίζουν, κατ’ αρχάς, ότι «απέκλεισε και εφέτος από κάθε σχετική απόφαση το σύνολο των Ελλήνων εκδοτών και επέλεξε για άλλη μια φορά να διαχειριστεί τα άγνωστα σε εμάς παρεχόμενα κονδύλια σε περιφερειακές δράσεις και σε αδικαιολόγητες αναλήψεις δαπανών που τίποτε δεν προσφέρουν στον κεντρικό σκοπό της έκθεσης». 

Επισημαίνουν παράλληλα το γεγονός ότι «η ΔΕΘ-ΗΕLEXPO που εκμισθώνει τους χώρους και τον εξοπλισμό αύξησε εν κρυπτώ το κόστος συμμετοχής των εκδοτών, επικαλούμενη διόγκωση των δαπανών λόγω των αποφάσεων του ΕΙΠ, ενώ οι παροχές προς τους εκθέτες παραμένουν ίδιες και βεβαίως κατώτερες των αναγκαίων». 

Παρότι ξεκαθαρίζουν ότι θα λάβουν μέρος στη φετινή έκθεση, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «οι Έλληνες εκδότες δεν πρόκειται να συνεχίσουν να προσφέρουν την ανοχή τους σε φορείς και πρόσωπα ακατάλληλα να αντιληφθούν την αποστολή και τα καθήκοντά τους και να είναι υποχρεωμένοι να αποκρούσουν τον σφετερισμό του διαρκούς έργου τους και τη σπατάλη πόρων εις βάρος των συμφερόντων τους» και πως η φετινή έκθεση «θα είναι η τελευταία που διοργανώνεται χωρίς αυτούς, η τελευταία χωρίς κεντρικό στόχο να αυξηθεί το αναγνωστικό κοινό, η τελευταία που κρύβει μέσω της αδιαφάνειας δαπανηρές και ταυτοχρόνως αναποτελεσματικές επιλογές».

Κ. Δαρδανός: Δεν ενημερωνόμαστε

«Η έκθεση βιβλίου γίνεται για τους εκδότες, αλλά χωρίς εκδότες κι αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία» μας λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Δαρδανός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ). «Οι εκδότες, αν και μας παρουσιάζει το ΕΙΠ ως συνδιοργανωτές, κατ’ ουσίαν δεν είμαστε, αφού ποτέ δεν ενημερωνόμαστε για τον προϋπολογισμό της έκθεσης, άρα δεν γνωρίζουμε ποιες ενέργειες έχουν προαποφασιστεί και πόσο κοστίζουν. Επιπλέον, δεν ενημερωνόμαστε για τον απολογισμό της έκθεσης για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε αν όλα έγιναν σωστά, και δεν ενημερωνόμαστε για το επαγγελματικό και το διεθνές πρόγραμμα της έκθεσης» επισημαίνει. Εξηγεί, μάλιστα, ότι «για παράδειγμα, η διοίκηση του ΕΙΠ παρέκαμψε τα σωματεία των Ελλήνων εκδοτών και προσκάλεσε διεθνείς οργανισμούς, όπως τη Διεθνή Ομοσπονδία Εκδοτών (IPA) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (FEP), και μάθαμε ότι θα έρθουν μέσα από ιδιωτικές συνομιλίες. Εμείς είμαστε μέλη των διεθνών οργανισμών. Το ΕΙΠ, δηλαδή, μας παρέκαμψε και σ’ αυτό το επίπεδο. Μεγάλος Έλληνας εκδότης εμφανίζεται να συμμετέχει σε εκδήλωση του ΕΙΠ χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει». Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, «καλούμαστε να πληρώσουμε υπερβολικές αυξήσεις για τα περίπτερα που νοικιάζουμε στην έκθεση χωρίς να έχουμε ενημερωθεί εγκαίρως».

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ στέκεται επίσης και στη σύσταση του νέου φορέα βιβλίου ΕΛΙΒΙΠ, που νομοθετήθηκε πρόσφατα. «Του χρόνου, απ’ ό,τι φαίνεται, την έκθεση θα την αναλάβει ο νέος φορέας για το βιβλίο, ο ΕΛΙΒΙΠ, όμως και για τη δημιουργία αυτού του φορέα η διαβούλευση υπήρξε προσχηματική. Όλοι οι φορείς εκδοτών κατέθεσαν κοινές προτάσεις για τον νέο φορέα, αλλά δεν εισακούστηκαν. Όλα τα σωματεία των εκδοτών, και όχι κάποια, όπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός Πολιτισμού, ομόφωνα αντιδράσαμε στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε ο φορέας» καταλήγει.

Κώστας Παπαδόπουλος: Αγνοεί τους Έλληνες εκδότες

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου, βάζει από την πλευρά του και ακόμα μία παράμετρο, αυτή της στήριξης του ελληνικού βιβλίου και της εγχώριας αγοράς του. «Η μοναδική έκθεση που διοργανώνεται με τη βοήθεια της Πολιτείας πρέπει να έχει κύρια αποστολή την αύξηση του αναγνωστικού κοινού και τη συνάντηση εκδοτών και συγγραφέων με τους αναγνώστες. Το ΕΙΠ που τη διοργανώνει έχει παραμερίσει κατά την προετοιμασία της όσα απαιτούνται για την επιτυχία μιας τέτοιας έκθεσης, δηλαδή ούτε τη διαφημίζει όσο είναι απαραίτητο ούτε προσκαλεί συγγραφείς, βιβλιοπώλες, βιβλιοθήκες από την περιοχή της Βορείου Ελλάδος, και κυρίως αγνοεί τους Έλληνες εκδότες. Επίσης, δεν κάνει τίποτε για να καταστήσει πιο ελκυστική οικονομικά τη συμμετοχή των Ελλήνων εκδοτών» επισημαίνει. «Αντ’ αυτού, το ΕΙΠ προφανώς επειδή χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια έχει ρίξει το βάρος στο διεθνές τμήμα και στη συμμετοχή ξένων συγγραφέων και πρακτόρων πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίοι έρχονται για να πουλήσουν τα δικά τους έργα. Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ξένους για να διευκολύνει την είσοδό τους στην ελληνική αγορά βιβλίου χωρίς να απαιτεί ταυτόχρονα την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Και το κάνει σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά βιβλίου και οι Έλληνες εκδότες βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση».

Στην κοινή ανακοίνωση, την οποία, εκτός της ΕΝΕΛΒΙ και τον Ανεξάρτητο Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου, συνυπογράφουν και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνουν επίσης ότι έκαναν «συνεχή διαβήματα» προκειμένου να συνεισφέρουν «εκ των προτέρων» με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ώστε να «συμφωνηθεί από κοινού η κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων και ο απαραίτητος έλεγχος», όμως αντ’ αυτών «ενημερώνονταν για προειλημμένες αποφάσεις, διάβαζαν ψευδείς ανακοινώσεις εξωφρενικών αριθμών προσέλευσης και συμμετοχών, πληροφορούνταν από λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων για προσκλήσεις ξένων παραγόντων και θεματικές συζητήσεις, ενώ στο πρόγραμμα παρουσιάσεων νέων εκδόσεων επικρατούσαν άδηλα κριτήρια, αν μη μεροληπτικές προτιμήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει περίπτερο στη φετινή έκθεση και η Διεύθυνση Γραμμάτων, που είναι υπεύθυνη για την ελληνική εκπροσώπηση στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ανάμεσα στις οποίες και η έκθεση του Εμιράτου Σάρζα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, δεν είχε καμία ενημέρωση και ανάμειξη στην προετοιμασία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.