ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού της Δυτικής Αυστραλίας

MakThes Team30 Μαΐου 2023

Την παραίτησή του ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας, Mark McGowan.

Ενδεικτικό του απροσδόκητου της αποχώρησης του κ. McGowan από την πολιτική, στο τέλος αυτής της εβδομάδας μάλιστα, είναι ότι οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν μόλις 45 λεπτά πριν από τη σχετική συνέντευξη Τύπου.

«Η αλήθεια είναι ότι είμαι κουρασμένος, εξαιρετικά κουρασμένος. Στην πραγματικότητα, είμαι εξαντλημένος», δήλωσε ο ίδιος, για τους λόγους για τους οποίους παραιτείται από πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας και βουλευτής του Rockingham.

Υπό την ηγεσία του, οι Εργατικοί σάρωσαν στις πολιτειακές εκλογές του 2017, κερδίζοντας με τεράστια διαφορά έναντι του Κόμματος των Φιλελευθέρων, που είχαν ως επικεφαλής τον επί μακρόν πρωθυπουργό, Colin Barnett.

Ο 55χρονος McGowan επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2021 με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, κερδίζοντας 53 από τις 59 έδρες στην Κάτω Βουλή, χάρη τις επιδόσεις του στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 στη Δυτική Αυστραλία.

Μετά από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση ανέλαβε και υπουργός Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι… αναζητούνται διάδοχοι για τις δύο αυτές θέσεις.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Roger Cook και η υπουργός Υγείας Amber-Jade Sanderson. ήταν οι επικρατέστεροι για να τον διαδεχθούν στην πρωθυπουργία τουλάχιστον.

Ο κ. Cook επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τη θέση.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εκλογές στη Δυτική Αυστραλία θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2025.

«Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω τον λαό της Πολιτείας και της κοινότητάς μου όλο αυτό το διάστημα», δήλωσε ο κ. McGowan, περιτριγυρισμένος από το Υπουργικό του Συμβούλιο στη συνέντευξη Τύπου

«Είναι πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έφτανε η καριέρα μου».

Υποστήριξε ότι η «αδυσώπητη» πίεση της πολιτικής ζωής τον είχε φθείρει.

«Μου άρεσε η πρόκληση, να λύνω προβλήματα, να παίρνω αποφάσεις, να πετυχαίνω αποτελέσματα και να βοηθάω τους ανθρώπους», είπε.

Αλλά, αυτό «έρχεται με τεράστιες ευθύνες που καταναλώνουν τα πάντα κάθε μέρα. Και, σε συνδυασμό με τα χρόνια της COVID, με εξουθένωσε».

«Δεν είμαι εκ φύσεως συγκρουσιακός. Αλλά κάθε μέρα πρέπει να εμπλέκομαι σε επιχειρήματα και συζητήσεις και να συγκρούομαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και είμαι κάπως κουρασμένος από αυτό».

«Θα κάνω ένα διάλειμμα για λίγο καιρό. Μόλις ξεκουραστώ και ανακάμψω, θα ψάξω να βρω κάτι να κάνω», είπε.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, δήλωσε ότι ο κ. McGowan του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει για την παραίτησή του.

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον Mark McGowan. Τον φίλο μου, τον έμπιστό μου, αλλά και έναν εξαιρετικά επιτυχημένο πρωθυπουργό της Δυτικής Αυστραλίας», δήλωσε ο κ. Albanese στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών.

«Ο Mark McGowan, μέσω της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής πολιτικής, έχτισε μια ισχυρότερη Δυτική Αυστραλία και του εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον».

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, έκανε λόγο για μία αιφνιδιαστική παραίτηση ενός «πολύ καλού φίλου».

«Ο Mark McGowan είναι πολύ καλός μου φίλος και του εύχομαι τα καλύτερα και είναι σπάνιο πράγμα στην πολιτική να μπορείς να φύγεις με τους δικούς σου όρους. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Mark McGowan. Και νομίζω ότι μπορεί να είναι πολύ, πολύ περήφανος για το έργο που έχει επιτελέσει επί μακρόν. Πολύ, πολύ περήφανος για τη δουλειά που έχει κάνει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν 30 χρόνια στο δημόσιο βίο».

Ερωτηθείς αν είναι και ο ίδιος «εξαντλημένος» ο κ. Andrews απάντησε:

«Είμαι καλά. Και υπάρχουν πολλά να ασχοληθώ … Αυτές οι δουλειές είναι ένα εκπληκτικό προνόμιο. Και δεν υπάρχουν εύκολες μέρες σε αυτή τη δουλειά. Αυτό δεν είναι παράπονο. Είναι απλώς ένα γεγονός…».

Πηγή: neoskosmos

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.