ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αιωνόβιες ελιές αλλάζουν την όψη της οδού Αγγελάκη (φωτ.)

Δημήτρης Λαζόπουλος17 Μαΐου 2020

Ριζική αλλαγή στην όψη της οδού Αγγελάκη στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης επέφερε ο δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς αφαίρεσε τις προϋπάρχουσες λεύκες και φύτεψε αιωνόβια ελαιόδεντρα.

Η λεύκα «είναι ένα δέντρο το οποίο είναι επικίνδυνο. Στον πρώτο αέρα πολύ εύκολα σπάνε τα κλαδιά και δεν συνιστάται για φυτεύσεις σε αστικό περιβάλλον» εξηγεί στο makthes.gr ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, γεωπόνος και υπεύθυνος Πρασίνου της Sani Ikos και προσθέτει πως «φυτεύονταν παλαιότερα λόγω κόστους. Είναι το πιο φτηνό δέντρο και το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο. Μία λεύκα από μικρό δεντράκι γίνεται μέσα σε 20 χρόνια ένα πολύ μεγάλο δέντρο».

Επιπλέον η λεύκα «ρίχνει τα φύλλα με συνέπεια να λερώνουν τα πεζοδρόμια και αυτή την περίοδο ρίχνει το λευκό χνούδι», συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στον αντίποδα η ελιά χρειάζεται ακόμη και 100 χρόνια για να αποκτήσει μεγάλο όγκο, ωστόσο «ήδη τα δέντρα πάνε πολύ καλά. Η μεταφύτευση είναι επιτυχής. Όλα τα δέντρα έχουν πολύ καλή συμπεριφορά. Πιστεύω μέχρι τον Νοέμβριο θα έχουμε πολύ καλή εικόνα. Τον χειμώνα σταματάει η ανάπτυξη των φυτών και από την άνοιξη η εικόνα θα είναι πολύ ωραία» με αποτέλεσμα να υπάρχει πυκνό φύλλωμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μάλιστα σε δύο χρόνια από σήμερα «θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή κόμη των δέντρων και όσο περνάνε τα χρόνια, τα δέντρα θα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα», διαβεβαιώνει ο γεωπόνος.

Αυτή η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης «θα ανοίξει τη διάθεση στους δήμους για να έχουμε λίγο πιο μεσογειακό τοπίο στις ελληνικές πόλεις», ευελπιστεί ο κ. Παπαδόπουλος και παραπέμπει στην Αθήνα όπου η ελιά κυριαρχεί σε διάφορα σημεία.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη «το 100% των δέντρων που υπάρχουν ρίχνουν τα φύλλα, οπότε τον χειμώνα έχουμε μία γυμνή εικόνα. Γιατί να συμβαίνει αυτό, ενώ υπάρχουν μεσογειακά δέντρα, όπως η ελιά, η κουκουναριά, το κυπαρίσσι που είναι σήμα κατατεθέν της Μεσογείου;» διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος και καταθέτει την εκτίμησή του ότι αυτή η παρέμβαση θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δημιουργήσει διάθεση για τη δημιουργία πεζόδρομου στην Αγγελάκη.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της αιωνόβιας ελιάς, μόνο το δέντρο κοστίζει τουλάχιστον 3.000 ευρώ, χωρίς το κόστος μεταφύτευσης και μεταφοράς, ενώ η τιμή της λεύκας ξεκινά από πέντε ευρώ, ενημερώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Βέβαια ο ίδιος σπεύδει να συμπληρώσει ότι η φύτευση των αιωνόβιων ελιών στην Αγγελάκη αποτελεί χορηγία του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, «όταν αποφασιστεί η ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, αν αποκτήσει έναν μεσογειακό χαρακτήρα, θα πρότεινα κουκουναριές, ελιές, κυπαρίσσια που όλο τον χρόνο είναι πράσινα. Οι πολίτες μένουνε στην πόλη κυρίως τον χειμώνα», προτείνει ο κ. Παπαδόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος οραματίζεται την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Πρασίνου, ο οποίος δηλώνει στο makthes.gr ότι οι λεύκες είναι τα δέντρα των... δημάρχων, διότι είναι φθηνά και αναπτύσσονται τάχιστα. «Οι λεύκες είναι ένα δέντρο το οποίο γηράσκει, έχει πολλά προβλήματα, δεν έχει μεγάλο χρόνο ζωής και είναι επικίνδυνο μετά από κάποιο σημείο», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος και συμπληρώνει πως «οι περισσότερες λεύκες στην Αγγελάκη είχαν εσωτερική σήψη και ήταν πάρα πολύ επικίνδυνα δέντρα. Οι δύο από αυτές που κόψαμε θα πέφτανε μόνες τους».

Αυτό που απομένει είναι να φυτευτεί χόρτο μέσα στο κάθε παρτέρι με τις ελιές και να τοποθετηθούν ειδικά φωτιστικά σώματα τα οποία θα προσδίδουν μία άλλη αισθητική κατά τις βραδινές ώρες. «Σαν διοίκηση θέλουμε να δώσουμε μία διαφορετική όψη στη Θεσσαλονίκη, πιο μοντέρνα, πιο ευρωπαϊκή. Θα είναι το σήμα κατατεθέν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Δείτε φωτογραφίες του makthes.gr από τη νέα όψη της οδού Αγγελάκη, μετά τη φύτευση των ελαιόδεντρων:

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.