Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της 14ης Δεκεμβρίου 2023, εξέλεξε τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Τιβέριο ως αντιπρόεδρό της για το έτος 2024 και ως πρόεδρό της για το 2025. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024 θα είναι ο νυν αντιπρόεδρός της, ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής.
O Μιχάλης Τιβέριος
Ποιός είναι ο Μιχάλης Τιβέριος
Ο Μιχάλης Τιβέριος είναι ομότιμος καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε το 1947 στη Χώρα της Άνδρου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας το 1971, ενώ το 1976 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με επόπτη τον Μανόλη Ανδρόνικο. Μεταξύ 1977 ως 1979 συνέχισε, ως υπότροφος του ιδρύματος Alexander von Humboldt Stiftung, τις σπουδές του στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόννης με τον καθηγητή Nikolaus Himmelmann. Είναι ιδιαίτερη η συμβολή του στην έρευνα της μελανόμορφης αγγειογραφίας της Αρχαίας Αττικής.
Από το 1975 εργάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως βοηθός της έδρας Κλασσικής Αρχαιολογίας, το 1981 έγινε υφηγητής, το 1983 εξελέγη αναπληρωτής και το 1987 καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και διατέλεσε, από το 1989 ως το 1993, πρόεδρος του ιδίου τμήματος και διευθυντής των μεταπτυχιακών σπουδών του, από το 1996 ως το 1997.
Παράλληλα το 1987 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης, ενώ το 1994 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ (Marburg) και το 1998 στο J. Paul Getty Museum στο Μαλιμπού (Malibu) της Καλιφόρνιας.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών, οργανισμών και ιδρυμάτων, όπως της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Scientiarum et Atrium Europaea, European Academy of Sciences and Arts), του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (Archaeological Institute of America). Ήταν ή είναι μέλος της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων ιδρυμάτων, όπως του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Μ.Ι.Ε.Τ.), του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.) και του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ. Επιπλέον, είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Το Νοέμβριο του 2011 εξελέγη ως τακτικό μέλος στην έδρα Αρχαιολογίας (Κεραμικής) της Τάξης των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Παράλληλα με το διδακτικό του έργο ο Μιχάλης Τιβέριος έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ανασκαφές σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις, όπως της Βεργίνας και των Φιλίππων, τη Θεσσαλονίκη, τη Κύπρο, τη Παλαιόπολη της Άνδρου, ενώ διευθύνει τις ανασκαφές σε αρχαίους οικισμούς, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη Σίνδο και στο ακρωτήριο Μικρό Έμβολο (Καραμπουρνάκι) της Θεσσαλονίκης:
Από το 1990 ως το 2002 διατέλεσε επικεφαλής των ανασκαφών στη Σίνδο.
Από το 1994 ως το 2013, ήταν ο διευθυντής των ανασκαφών στο Μικρό Έμβολο.
Έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς και επιστημονικά ιδρύματα, όπως από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, που τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα, το 1999. To 2007 του αφιερώθηκαν τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου “Athenian Potters and Painters”.
Συνεδρίαση Ακαδημίας
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της 30ής Νοεμβρίου 2023, η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ακαδημαϊκό Αντώνιο Ρεγκάκο, καθηγητή αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως γραμματέα της επί των δημοσιευμάτων.