ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Στην τελική ευθεία το αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών

MakThes Team07 Νοεμβρίου 2024

Το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα προσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών αποκαλύπτεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το σύστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2025,
όταν θα πραγματοποιηθούν και στοχευμένες διορθώσεις σε 12 δήμους που έχουν υποβάλει ενστάσεις. Παράλληλα, μέσα στην ιδια χρονιά, θα επεκταθεί το αντικειμενικό σύστημα σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Όλα αυτά θα προσμετρηθούν στον νέο σύστημα που θα προσδιορίζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Κεντρικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των πληροφοριών που αφορούν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, από την τοποθεσία και την έκταση έως τις υποδομές και την εμπορικότητα κάθε περιοχής. Όλα τα δεδομένα θα ενσωματώνονται σε μια ενιαία πλατφόρμα, όπου οι βάσεις δεδομένων του δημόσιου τομέα θα αλληλεπιδρούν, προσφέροντας πλήρη πληροφόρηση για κάθε περιοχή.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, που τεθηκε σε δημοσιά διαβούλευση, προβλεπει την αναβάθμιση της πλατφόρμας valuemaps.gov.gr, η οποία θα αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο πληροφόρησης για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Η «πύλη» των αντικειμενικών αξιών

Η ψηφιακή πλατφόρμα valuemaps.gov.gr θα λειτουργεί ως το επίσημο ψηφιακό μητρώο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον προσδιορισμό αντικειμενικών αξιών. Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται χάρτες και δεδομένα, όπως οι Τιμές Ζώνης, οι συντελεστές αύξησης και μείωσης, καθώς και πίνακες και υπολογισμοί αξιών ακινήτων. Τα δεδομένα θα ανανεώνονται και θα ελέγχονται τακτικά για την εγκυρότητά τους.

Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν τις τιμές των ακινήτων και να έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς γεωγραφικούς χάρτες που αποτυπώνουν τις ζώνες του συστήματος Α.Π.Α.Α.

Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει λειτουργίες υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ενώ τα πολεοδομικά δεδομένα των δήμων θα επικαιροποιούνται συνεχώς μέσω της ειδικής γεωχωρικής εφαρμογής «Ενημέρωση πολεοδομικών στοιχείων ΑΠΑΑ από δήμους». 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής:


1. Δημιουργία Βάσης Δεδομένων Στοιχείων Ακινήτων: Στόχος είναι η συγκέντρωση στοιχείων από διάφορες πηγές, όπως δημόσιες υπηρεσίες (π.χ., Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ) και ανοιχτά δεδομένα. Στη βάση θα περιλαμβάνονται τιμές συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ., χρήση γης, εγγύτητα σε σημεία ενδιαφέροντος) και άλλες πληροφορίες που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων.

2. Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων (CAMA): Πρόκειται για ένα πολυχρηστικό πληροφοριακό σύστημα που θα εγκατασταθεί στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και θα επιτρέπει τη μαζική εκτίμηση της αξίας των ακινήτων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τρόπο διαφανή και θεσμικά κατοχυρωμένο. Το σύστημα θα βασίζεται στη μεθοδολογία Computer Assisted Mass Appraisal (CAMA) και θα περιλαμβάνει διαδραστικούς χάρτες με δυνατότητα εισαγωγής και διαχείρισης δεδομένων, ώστε οι χρήστες να βλέπουν στοιχεία για την εκτιμώμενη αξία ακινήτων, την τοποθεσία τους και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Το σύστημα θα παρέχει επίσης υπηρεσίες σε τρίτα συστήματα και φορείς και θα είναι σε θέση να παράγει στατιστικά στοιχεία, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες στην αγορά ακινήτων.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.