Γράφει ο Άκης Λαζάρου
Εκπρόσωπος του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης
Ένας από τους σκοπούς του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των όσων κατοικούν, εργάζονται ή απλά κινούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κατά συνέπεια, τα προβλήματα του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, είτε αφορούν την παράνομη κατάληψη του είτε την καθαριότητα, είναι αυτά τα οποία απασχολούν το Σωματείο και για τα οποία «μάχεται» καθημερινά στη διάρκεια των έξι χρόνων λειτουργίας του.
Η επιδείνωση της κατάστασης που αφορά στην κατάληψη του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου ξεκίνησε από το 2010-11, αλλά μετά το 2016 επικρατούν ασυδοσία και ανομία, οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες.
Μία από τις κύριες αιτίες είναι η αλματώδης αύξηση των επιχειρήσεων εστίασης, που, όμως, θα μπορούσαν να λειτουργούν όλες ανεξαιρέτως, χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα, αν η Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία δεν χορηγούσε τις άδειες άκριτα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους, κι αν υπήρχε αυστηρή αστυνόμευση για την κατά γράμμα τήρηση των διατάξεων, με ταυτόχρονη επιβολή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ που προβλέπονται.
Το πρόβλημα με την κατάληψη του δημόσιου χώρου άρχισε να δημιουργείται, από έναν περιορισμένο αριθμό επιχειρηματιών, κατά την δεύτερη περίοδο δημαρχίας του κυρίου Μπουτάρη και επί δημαρχίας τού κύριου Ζέρβα απογειώθηκε.
Αποτέλεσμα ήταν οι πεζοί να είναι υποχρεωμένοι, σε ορισμένες περιοχές, να βαδίζουν στο οδόστρωμα, με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι μεγάλος, και οι ΑμεΑ να είναι αποκλεισμένοι από ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Μόνο το τελευταίο τρίμηνο εφαρμόσθηκαν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία, για παράδειγμα οι συνεχόμενες άρσεις εξοπλισμών, και ευελπιστούμε στη συνέχιση αυτής της τακτικής από τον νέο Δήμαρχο, τον κύριο Αγγελούδη, καθώς είναι ο μόνος τρόπος συνέτισης .
Ένα ακόμα τεράστιο ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με την λειτουργία τόσων πολλών ΚΥΕ στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου τα διαμερίσματα αποτελούν, κατά κύριο λόγο, κατοικίες αλλά και χώρους εργασίας, είναι η ηχορύπανση και μη τήρηση των ωραρίων κοινής ησυχίας.
Τόσο ο Δ.Θ. όσο και η ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν τεράστια ανοχή, με τους πολίτες να μένουν απροστάτευτοι, ακόμα κι όταν φτάνουν στο σημείο να διαμαρτυρηθούν επισήμως.
Ο νέος Δήμαρχος έχει επανειλημμένα δηλώσει, όπως έγινε και στην πρόσφατη συνάντησή μας, ότι η ευταξία στον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο είναι στις προτεραιότητες του και έχει δώσει αυστηρές οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε για το καλό της πόλης να τα καταφέρει.
Η δεύτερη κύρια αιτία για την απαράδεκτη κατάσταση στον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο είναι η στάθμευση και η κίνηση των δίκυκλων σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους.
Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός χώρων στάθμευσης για τα δίκυκλα και ο Δ.Θ. υποχρεούται να δημιουργήσει αρκετούς (να σημειωθεί εδώ, ότι η δημιουργία θέσεων στάθμευσης δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος θέσεων μονίμων κατοίκων).
Όμως αυτό επ’ ουδενί δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για την στάθμευσή τους σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, μη επιτρέποντας στους πεζούς, και ιδιαίτερα στους ΑμεΑ και στους ηλικιωμένους και στους γονείς με μωρό στο καροτσάκι, την απρόσκοπτη διέλευση, πολύ, δε, περισσότερο δεν μπορεί να δικαιολογεί την κίνησή τους σε αυτούς, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πεζών.
Τους δύο τελευταίους μήνες υπάρχει αυξημένη, αν και όχι στον επιθυμητό βαθμό, αστυνόμευση για το θέμα αυτό και, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Δημάρχου και της Διοικήτριας της Τροχαίας ότι θα λάβουν δραστικά μέτρα, θα υπάρξει βελτίωση, πράγμα το οποίο ευχόμαστε και αναμένουμε.
Το ΣΦΙΚΘ θα προσπαθεί ακατάπαυστα, μέχρι να σταματήσει να επικρατεί ασυδοσία και ανομία στον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο.
Όσον αφορά την καθαριότητα, είναι λυπηρό που τα δύο τελευταία χρόνια η τραγική εικόνα της πόλης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κάθε ανεκτό όριο. Φυσικά, εκτός από την κακή διαχείριση από την απελθούσα δημαρχιακή αρχή, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στον εξοπλισμό, ευθύνη έχουμε και οι πολίτες, με βασικό παράγοντα το έλλειμμα παιδείας πολύ μεγάλης μερίδας των πολιτών. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, ο Δ.Θ. οφείλει να αστυνομεύει αυστηρά και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες. Θα περιμένουμε τις κινήσεις της νέας δημαρχιακής αρχής, με την ελπίδα ότι η Θεσσαλονίκη θα ξαναγίνει η καθαρή και βιώσιμη πόλη του παρελθόντος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.01.2024