ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σακισλόγλου στο makthes.gr: «Τον προοδευτικό χώρο δεν πρέπει κανείς να τον ξεγράφει»

Βαγγέλης Στολάκης26 Μαΐου 2024

Έχοντας διανύσει... χιλιόμετρα στο πεζοδρόμιο της δημοσιογραφίας, αυτή την περίοδο περπατά στις γειτονιές της χώρας κάνοντας γνωστές τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς με την οποία διεκδικεί την εκλογή του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Λίγο πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών ο υποψήφιος με τη Νέα Αριστερά Άκης Σακισλόγου μιλά στο makthes.gr για το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης αλλά και τα μηνύματα που λαμβάνει από τον κόσμο. Αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματά της, τονίζει πως «η Θεσσαλονίκη οφείλει να διεκδικεί έργα για το σήμερα κι όχι για ένα αόριστο μέλλον», μιλά για τις δημοσκοπήσεις και τις προτεραιότητές του σε περίπτωση εκλογής του, ασκεί κριτική στην ΝΔ σημειώνοντας ότι «η ανάγκη να απαλλαγούμε από αυτήν την κυβέρνηση είναι τεράστια» και τονίζει πως η Νέα Αριστερά έρχεται με φόρα να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.


Κύριε Σακισλόγλου, με ποιο αφήγημα οδηγείται η Νέα Αριστερά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου;

Σε μια εποχή όπου η συντηρητική δεξιά παράταξη και οι παραφυάδες της έχουν κυριαρχήσει στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και η αξιωματική αντιπολίτευση όχι απλά αδυνατεί να αντιπολιτευθεί αλλά ουσιαστικά μεταλλάχτηκε σε ένα «ρηχό» κόμμα του φαίνεσθαι και της εικόνας, η Νέα Αριστερά δημιουργήθηκε για να απαντήσει με θέσεις και προτάσεις που θα έχουν αριστερό πρόσημο και προοδευτικό προσανατολισμό. 

Είμαστε ακόμα στην αρχή αλλά καταφέραμε μέσα σε έξι μήνες να δημιουργήσουμε μια συμπαγή και δραστήρια κοινοβουλευτική ομάδα, να στήσουμε οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και να ετοιμαστούμε για την πρώτη εκλογική μάχη στις 9 Ιουνίου με ένα εκπληκτικό ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας. Ζητάμε από τους ψηφοφόρους να αξιολογήσουν το έργο των 11 υπερδραστήριων βουλευτών μας αλλά και τις θέσεις μας όπως διατυπώθηκαν στην ιδρυτική μας συνδιάσκεψη και μπορείτε να τις διαβάσετε στο neaaristera.gr.

Και ο στόχος ποιος είναι; Η είσοδος στην Ευρωβουλή; Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθείτε; Πως σχολιάζετε τα ποσοστά που σας δίνουν;

Η είσοδος στην Ευρωβουλή είναι το πρώτο ζητούμενο και το αποτέλεσμα που θα μας δώσει τον πολιτικό χρόνο ώστε να οργανωθούμε στο εσωτερικό δημιουργώντας ένα σοβαρό κόμμα με διαδικασίες, διεργασίες και δράση σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. 

Οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν αισιοδοξία. Μας έχουν σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο εισόδου στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, όμως, γνωρίζουμε πως οι έρευνες είναι απλώς «εργαλεία» τα οποία απαιτούν ανάλυση και οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι δεδομένο πως αποτελούμε τη νέα πολιτική δύναμη της χώρας. 

Οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν αξιόλογο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου παρότι το κόμμα μας τώρα μόλις δημιουργήθηκε και τώρα συστήνεται στους ψηφοφόρους. Ευελπιστούμε ότι στις επόμενες εβδομάδες με την προεκλογική εκστρατεία που σχεδιάσαμε θα καταφέρουμε να στείλουμε το μήνυμα μέχρι και στον τελευταίο Έλληνα ψηφοφόρο ζητώντας του να μας επιβραβεύσει για την σκληρή αντιπολίτευση που κάνει η κοινοβουλευτική μας ομάδα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για τις προτάσεις μας που υπερασπίζονται το δίκιο των πολλών και πιο αδυνάτων.


Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο κατά τη διάρκεια των περιοδειών σας;

Οι πολίτες ξέρουν το παρελθόν μας και καταλαβαίνουν και τις προθέσεις μας. Όσο περνάει ο καιρός αντιμετωπίζουμε όλο και πιο θετικές γνώμες ακόμα κι από αντιπάλους. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Είμαστε ρεαλιστές. Χρειάζεται μεγάλη επιμονή και προσπάθεια για να κατανοήσει ο κόσμος ότι η Νέα Αριστερά είναι η δύναμη του σταθερού και αξιόπιστου πολιτικού λόγου χωρίς λαϊκισμούς αλλά και χωρίς υπαναχώρηση.

Οι πολίτες χρειάζονται αριστερό και προοδευτικό λόγο μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στην κοινωνία κι αυτό είναι τεράστια ευθύνη για το κόμμα μας. Δε θα τους απογοητεύσουμε. Έχουμε σχέδιο, ακούμε όλους τους πολίτες και είμαστε μια ομάδα γειωμένη με την κοινωνία και τα προβλήματα της. Είμαστε κομμάτι της.

Από τη δημοσιογραφία στην πολιτική. Φυσική εξέλιξη;

Δεν το κάνουν όλοι και δεν είναι αναγκασμένοι όλοι οι δημοσιογράφοι να αφήνουν το λειτούργημά τους για να ασχοληθούν με τα κοινά. Εννοώ πως δεν είναι φυσική εξέλιξη αλλά μάλλον εξαίρεση η επιλογή η δική μου. Από την άλλη, για μένα ο κύκλος της δημοσιογραφίας έκλεισε από τη στιγμή που κατάλαβα ότι είμαι πολύ πιο χρήσιμος στον πολιτικό στίβο, από τις παρυφές του ακτιβισμού μέχρι την κάθοδο στις ευρωεκλογές. 

Νιώθω ότι βρίσκομαι μέσα σε ένα δημιουργικό πολιτικό περιβάλλον με συναγωνιστές από τους οποίους μόνον να μάθω έχω. Είμαι τυχερός που συμμετέχω από την πρώτη μέρα στη δημιουργία αυτού του φορέα και πιστεύω πως πολύ σύντομα η Νέα Αριστερά θα εξελιχθεί σε πολιτικό καταλύτη εξελίξεων σε όλη τη χώρα. Ακόμα κι αν χρειαστεί να θυσιάσω για πάντα τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα και δράση, κάτι μέσα μου μου λέει ότι δεν πρόκειται να το μετανιώσω.

Τι κομίζει η δική σας υποψηφιότητα ενόψει ευρωεκλογών; Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσμος;

Γιατί γνωρίζω σε βάθος το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δρα και επιβάλλεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και γιατί εκπροσωπώ ένα κοινωνικό κύτταρο που δεν σταματά ποτέ να αντιστέκεται και να προσπαθεί τόσο μέσα στην εργασία και το επιχειρείν όσο και μέσα στα δίκτυα αλληλεγγύης. Ζούμε σε μια πόλη που δεν είναι καθόλου δύσκολο να διαβάσει κανείς το βιογραφικό μας. Αυτό που λέμε και στην Ευκαρπία: το κάθε αρνί από το πόδι του κρέμεται. 

Δεν μπορείς να κρυφτείς από τον κόσμο. Θα μάθει, θα ρωτήσει, θα σε «ζυγίσει». Ειδικά για όσους υπηρετήσαμε και υπηρετούμε τα ΜΜΕ, οι απόψεις μας είναι καταγεγραμμένες και οι επιλογές στρατοπέδων είναι φανερές. Εκτίθεμαι σε αυτές τις εκλογές γιατί έχω ισχυρή πεποίθηση πως με τη Νέα Αριστερά θα καταφέρουμε να ταράξουμε τα πολιτικά νερά. Ζητάμε από τους ψηφοφόρους να μας εμπιστευθούν για να επιστρέψει επιτέλους η πολιτική ως αντίδοτο στον κυνισμό της επικοινωνίας και του λαϊκισμού.

Ποιες οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση εκλογής σας;

Να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στην Ευρώπη την πραγματική εικόνα της Ελλάδας και των προβλημάτων της. Οι αιχμές μας είναι ξεκάθαρες. Από την ακρίβεια και τον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις και καλύτερους μισθούς ως τα ζητήματα της ελευθερίας του τύπου, του ξεμπλοκαρίσματος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η Νέα Αριστερά είναι έτοιμη να δώσει μάχες με την αριστερή πτέρυγα. 

Παράλληλα, σε ένα περιβάλλον όλο πιο ακροδεξιό και σκοταδιστικό, ο προοδευτικός μας λόγος θα βοηθήσει ώστε να αναχαιτιστεί αυτή η κυνική και μισάνθρωπη πτέρυγα η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος εκμεταλλευόμενη την φτώχεια και την εξαθλίωση. Να ξεκαθαρίσω φυσικά ότι η εκλογή μου δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοσκοπός, σε αντίθεση με τον αγώνα μου να πάρει η Νέα Αριστερά ένα μεγάλο ποσοστό συνολικά. Εκεί εστιάζω περισσότερο. 

Το ποιος ή ποια θα εκλεγεί και θα μας εκπροσωπήσει στα ευρωπαϊκά έδρανα είναι δευτερευούσης σημασίας γιατί στη Νέα Αριστερά έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε 42 σπουδαίες υποψήφιες και υποψήφιους όπου πραγματικά δεν ξέρεις σε ποιον να δώσεις έναν από τους τέσσερις σταυρούς που διαθέτεις.

Πριν από τις δημοτικές εκλογές είχατε εκδηλώσει πρόθεση να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης. Προφανώς έχετε εντοπίσει προβλήματα της πόλης που θέλετε να επιλύσετε. Ποια εξ αυτών τοποθετείτε στην κορυφή της ατζέντας και ποιες οι προτάσεις σας;

Η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει η μεγάλη μου αγάπη. Νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω κι από άλλες θέσεις ακόμα κι αν δε διεκδίκησα τον δημαρχιακό θώκο. Γνωρίζω καλά τη Θεσσαλονίκη. Την ζω και την περπατώ καθημερινά πρωί και βράδυ. Ξέρω κάθε σπιθαμή της. 

Το κυκλοφοριακό, τα απορρίμματα, η έλλειψη πρασίνου, οι αναπλάσεις ειδικά στα δυτικά του κέντρου, οι υπηρεσίες για τον πολίτη, το κρίσιμο ζήτημα της μετατροπής της πλατείας ελευθερίας σε πάρκο μνήμης είναι κάποια από τα βασικά ζητήματα που περιμένουν λύση από τη νέα διοίκηση καθώς η προηγούμενη έκανε τα πάντα για να παραδώσει καμμένη γη σε όλα τα επίπεδα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. 

Όλα θέλουν δουλειά, επιμονή και χρήματα. Οφείλει στο σύνολο της η Θεσσαλονίκη να είναι διεκδικητική. Από τον δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Οφείλει η Πολιτεία επιτέλους να στηρίξει οικονομικά τα θέλω αυτής της πόλης και όχι να της τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δείτε πριν λίγες μέρες τι έγινε με την έλευση του πρωθυπουργού. Οι αθεόφοβοι αντί να απολογηθούν που η βασική γραμμή του μετρό δεν έχει καν ξεκινήσει και δεν ξέρουμε αν και πότε θα ξεκινήσει, υπόσχονται δεύτερη γραμμή και επεκτάσεις το 2040. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να διεκδικεί έργα για το σήμερα κι όχι για ένα αόριστο μέλλον.

Το σλόγκαν της Νέας Αριστεράς σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι «Δώσε φωνή στο δίκιο σου». Ποιο είναι το «δίκιο» για τη Νέα Αριστερά;

Η ισονομία και η κοινωνική ευημερία. Η στήριξη στους νέους και η βοήθεια στους αδύναμους πολίτες. Η ενίσχυση των νοσοκομείων και η διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα της παιδείας. Αυτό είναι το δίκιο του Έλληνα πολίτη και θα το βρει μόνον αν στηρίξει ένα ανεξάρτητο κόμμα όπως η Νέα Αριστερά που έρχεται με φόρα να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση της ΝΔ, μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο και κατακερματισμό της αντιπολίτευσης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάνει κάτι σωστά η κυβέρνηση και κάτι λάθος η αντιπολίτευση;

Η ιδεολογική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, από τη διαχείριση και τον έλεγχο των ΜΜΕ μέχρι τη συμμαχία με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, την εμμονή στην επικοινωνία, τον λαϊκισμό, το επικίνδυνο φλερτ με τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Ναι, αυτό η κυβέρνηση το κάνει όντως σωστά. 

Είναι αξεπέραστη, δεν το αρνούμαστε. Αυτό που αρνούμαστε πεισματικά είναι να αφήσουμε τη χώρα χωρίς αντιπολίτευση, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο και χωρίς ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας να ακυρωθεί. Φυσικά δε θα αποφύγω να αναφερθώ και στις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πράγματι, σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος κι εμείς, όχι από πρόθεση αλλά από αδυναμία να κατανοήσουμε το σύνθετο της επικοινωνίας και της ανάλυσης της κοινής γνώμης με επιστημονικά εργαλεία. 

Εμείς στη Νέα Αριστερά ανοίξαμε τον εσωτερικό διάλογο και ψάξαμε τις αιτίες του περσινού εκλογικού μας Βατερλό. Υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας και στους συντρόφους μας ότι δε θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Με καθαρό πολιτικό λόγο και επιχειρήματα θα πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι η αριστερά αξίζει μιας δεύτερης ευκαιρίας διακυβέρνησης της χώρας και μάλιστα πολύ σύντομα.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη συνεργασία και τη συνεννόηση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Με ποιον τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία;

Δε θα χαρακτήριζα μεγάλη τη συζήτηση που γίνεται για την προοπτική συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων του «μη δεξιού» χώρου. Ειδικά τώρα, λίγο πριν την κάλπη δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξει κουβέντα. Όλοι ξέρουμε ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου μπορούν ανά πάσα στιγμή να συνομιλήσουν. 

Όλοι ξέρουμε πως σε κάποια κομβικά ζητήματα και με αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορούμε να συμπορευτούμε. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, άσχετα με το αν θα καταλήξουν σε μία συμφωνία. Η ανάγκη να απαλλαγούμε από αυτήν την κυβέρνηση είναι τεράστια. Εμείς στη Νέα Αριστερά το αποδείξαμε και με την συμπόρευση μας με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να κατατεθεί πρόταση μομφής. Μπορούμε να συνεννοηθούμε για πολλά θέματα αλλά αυτή τη στιγμή είναι άκαιρο να το λέμε. Τον προοδευτικό χώρο δεν πρέπει κανείς να τον ξεγράφει. 

Θα επανέλθουμε σύντομα και με συγκεκριμένη ατζέντα κυβερνησιμότητας.


INFO

Ο Άκης Σακισλόγλου γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε αρχικά δημοσιογραφία και στη συνέχεια Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και ειδησεογραφικά σάιτ της Βόρειας Ελλάδας. 

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης εδώ και 20 χρόνια και εκλεγμένος εργασιακός εκπρόσωπος για τα ιδιωτικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης. Από νεαρή ηλικία υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος νομικών προσώπων και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη. 

Παράλληλα, είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στα δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα στον Δήμο Παύλου Μελά. Είναι παντρεμένος με την Αλίκη Νικολαΐδου με την οποία έχουν τρία παιδιά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.