ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα αποκαλύπτεται η αρχαία Μαρώνεια

MakThes Team11 Μαρτίου 2023

Τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο Μαρώνειας, στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση – Διαμόρφωση οδού Μαρώνειας- παραλίας Πετρωτών-ορίων Ν. Έβρου» παρουσίασαν στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, (οι Χ. Καραδήμα, Ά. Μουσιώνη, Σ. Τσολάκης, Θ. Τηλιόπουλος, Ζ. Λέου, Ι. Γάτας, Μ. Φωτιάδη) στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2021
στην οδό, στο πλαίσιο βελτίωσης της οδού μήκους 14 χιλιομέτρων, που διέρχεται από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, διασχίζει την περιοχή των αρχαίων λατομείων μαρμάρου της Μαρμαρίτσας, τα τείχη της οχύρωσης του Αγίου Γεωργίου, διέρχεται από την παραλία Πετρωτών και τα νεκροταφεία της Αρχαίας Ζώνης, και καταλήγει στα όρια του Έβρου.

Την περιοχή αυτή διέτρεχε, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ένας μικρός χωματόδρομος, πλακοστρωμένος κατά τμήματα, τον οποίο ακολούθησε μόνο μία μοίρα του στρατού του Ξέρξη κατά την εκστρατεία του στην Ελλάδα, με τον κύριο όγκο του στρατού να την παρακάμπτει γιατί κατά τον Ηρόδοτο, ήταν δύσβατη.

Το ανάγλυφο της περιοχής, έχει μείνει αναλλοίωτο ανά τους αιώνες, και αποτελεί μέρος όχι μόνο ενός ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου, αλλά και ενός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η εικόνα που έχουν αποκομίσει οι αρχαιολόγοι από την ανασκαφή των τριών κτιρίων που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική συνάντηση, είναι ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά, πιθανότατα Δημόσια Κτίρια, στο κέντρο της Μαρώνειας, κοντά το θέατρο και το Ιερό του Διονύσου, που βρισκόταν σε λειτουργία από το 2ο μισό του 4ου Αιώνα π.Χ., και είναι ενταγμένα σε ένα οργανωμένο Ιπποδάμειο σύστημα, που ο προσανατολισμός του υπαγορεύτηκε προφανώς από την κλίση του εδάφους.

Διαβάστε περισσότεραεδώ


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.