Μία ακόμα αριστούχος υποψήφια των πανελλαδικών εξετάσεων 2021 που συγκέντρωσε 21.950 μόρια δεν κατάφερε να περάσει στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης για μόλις 0,5 μονάδες, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Όπως σημειώνει η ίδια η μαθήτρια, Φωτεινή Σαραφιανού σε ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχοντας σαν πρώτη επιλογή την Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε συνολικά 21.950 μόρια μαζί με το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, έχοντας ήδη επιτύχει 18.700 μόρια στα γενικά μαθήματα του πεδίου. Όμως η ΕΒΕ τής στέρησε τη δυνατότητα να περάσει στη σχολή της προτίμησής της, καθώς, αν και αρίστευσε στο σύνολο, έγραψε χαμηλή βαθμολογία στο ελεύθερο και έτσι έχει δυνατότητα πρόσβασης μόνο στην αρχιτεκτονική Ιωαννίνων, Πάτρας και Χανίων.
"Νιώθω απογοητευμένη, αδικημένη και προδομένη από εσάς προσωπικά αλλά και από όλη την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι αγκαλιάζει και καλοδέχεται τους άριστους, ότι τους θέλει στην Ελλάδα και την ελληνική εκπαίδευση. Αυτό το άδικο σύστημα με τρεις διαφορετικές ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για την αρχιτεκτονική ειδικά, απέκλεισε όχι μόνο εμένα, αλλά και ακόμα 25.000 μαθητές από τα ΑΕΙ και το όνειρό τους για μια αξιοπρεπή ενήλικη ζωή", αναφέρει η Φωτεινή.
Η μαθήτρια καλεί μάλιστα την υπουργό Παιδείας "να ξανασκεφτεί τις αστοχίες που αφορούν την ΕΒΕ, ιδιαίτερα για τα ειδικά μαθήματα του σχεδίου".
Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας:
"Φωτεινή Σαραφιανού, υποψήφια για την Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ, με 21.950 μόρια, ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ!!!
"Προς την Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας κα ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και μαζί με χιλιάδες συμμαθητές μου αγωνιούσα για το αποτέλεσμα. Έχοντας σαν πρώτη επιλογή την Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσα συνολικά 21.950 μόρια μαζί με το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο έχοντας ήδη επιτύχει 18.700 μόρια στα γενικά μαθήματα του πεδίου.Δυστυχώς όμως σήμερα πληροφορήθηκα ότι ως ελάχιστη βάση εισαγωγής στο ελεύθερο σχέδιο ορίζεται το 14,03. Έχοντας γράψει 13,8 στο ελεύθερο και 18,7 στο γραμμικό και ενώ αρίστευσα στο σύνολο, καταλήγω να έχω δυνατότητα πρόσβασης μόνο στην αρχιτεκτονική Ιωαννίνων, Πάτρας και Χανίων.
Νιώθω απογοητευμένη, αδικημένη και προδομένη από εσάς προσωπικά αλλά και από όλη την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι αγκαλιάζει και καλοδέχεται τους άριστους, ότι τους θέλει στην Ελλάδα και την ελληνική εκπαίδευση. Αυτό το άδικο σύστημα με τρεις διαφορετικές ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για την αρχιτεκτονική ειδικά, απέκλεισε όχι μόνο εμένα, αλλά και ακόμα 25.000 μαθητές από τα ΑΕΙ και το όνειρό τους για μια αξιοπρεπή ενήλικη ζωή.
Σκεπτόμενη τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι χιλιάδες μαθητές βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μου δημιουργείται η εξής απορία:
Πώς γίνεται ένας μαθητής ο οποίος δεν διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο στο σχολείο και έχοντας κάνει μάλιστα μόνο διαδικτυακά μαθήματα να αποδώσει στο σχέδιο; Είναι δίκαιο για το μάθημα αυτό να μην υπάρχει καθορισμένη ύλη από το υπουργείο, να μην υπολογίζεται έστω ο μέσος όρος ελεύθερου και γραμμικού και παρόλα αυτά να καθορίζει την πρόσβαση στις αρχιτεκτονικές σχολές;
Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε τη βάση του 10 σε όλα τα ειδικά μαθήματα ως κριτήριο εισαγωγής; Μήπως να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα να αναθεωρήσουν τις Ε.Β.Ε; Μήπως να αναγνωρίσετε ότι το τέλειο σύστημα που μας διαφημίσατε δίνει πρόσβαση σε κάποιον με 13.000-14.000 μόρια και αποκλείει κάποιον με 20.000 μόρια από το ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα;
Σας παρακαλώ να ξανασκεφτείτε τις αστοχίες που αφορούν την ΕΒΕ, ιδιαίτερα για τα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και να μην στερήσετε από εμένα και άλλους άριστους μαθητές την δυνατότητα να επιλέξουμε το τμήμα της επιλογής μας.
Με εκτίμηση,
Φωτεινή Σαραφιανού"