ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρίβεια και παρακολουθήσεις στο... «καλάθι» του ΣΥΡΙΖΑ

Βαγγέλης Στολάκης06 Νοεμβρίου 2022

Ακρίβεια και παρακολουθήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εφαρμόσει σε πλήρη εξέλιξη τον αντιπολιτευτικό του σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα με αιχμή του δόρατος την οικονομία, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ψήφο των πολιτών στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και τα ζητήματα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Χαλάνδρι. Μία μόλις ημέρα μετά την «πρεμιέρα» που έκανε το «καλάθι του νοικοκυριού» στο οποίο έχει επενδύσει το κυβερνητικό επιτελείο, ως μία από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά την περιοδεία του και την επίσκεψη στην Κοινωνική υπηρεσία του δήμου Χαλανδρίου ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί, οι φτωχοί απελπισμένοι και οι ‘γαλάζιες’ ακρίδες εφορμούν στο δημόσιο πλούτο» στον απόηχο της υπόθεσης Πάτση. 

«Η χώρα, δυστυχώς περνάει μία οδυνηρή κρίση με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τόνισε. Υπογράμμισε επίσης πως: «Αυτές οι τρομακτικές ανισότητες, δεν μπορούν να συνεχίσουν. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή πριν ένας χειμώνας οδυνηρός έρθει σε όλη την ελληνική κοινωνία. Όσο γρηγορότερα έρθει μία προοδευτική κυβέρνηση για να στηρίξει με ένα πρόγραμμα στήριξης των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανθρώπους που έχουν την πραγματική ανάγκη τόσο το καλύτερο για όλους. Για όλη την ελληνική κοινωνία και για την χώρα».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κάθε ευκαιρία αποδομούν το «καλάθι του νοικοκυριού». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «κοροϊδία» το «καλάθι του νοικοκυριού» σημειώνοντας ότι όπως και στην ενέργεια έτσι και στα σούπερ μάρκετ η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης.

«Εκλογές με... παρακολουθήσεις»;

Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν θεωρεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων «λήξαν» όπως το αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση, αλλά το επαναφέρει καθημερινά στη συζήτηση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε να προκαλέσει σχετική συζήτηση στη Βουλή, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με τον καθόλου τυχαίο τίτλο: «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;». 

Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που τού θέτει συνιστά ατόπημα κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και «επιβεβαιώνει τις κατηγορίες» όπως τονίζουν στη «ΜτΚ» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

«Είναι προφανές ότι προσπαθεί να αποδράσει για άλλη μία φορά από τις τεράστιες ευθύνες του και στην πραγματικότητα, όπως σας είπα και προηγουμένως, οδηγείται η χώρα σε εκλογές με μία τεράστια σκιά, με ένα σκοτεινό πέπλο να τυλίγει την ελληνική δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά τη συνάντησή του με τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που είχε την περασμένη Πέμπτη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. 

Το ζήτημα πάντως θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξορμήσεις και ημερίδες

Κορυφώνονται οι δράσεις και οι εξορμήσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται εκ νέου τα τοπικά κομματικά στελέχη να βγουν στις γειτονιές της πόλης και το κέντρο της Θεσσαλονίκης για να ενημερώσουν τους πολίτες για το πρόγραμμα του κόμματος. 

Στο τοπικό κομματικό επιτελείο πάντως, δίνουν έμφαση και στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει το «παρών» στο κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 

Θα ακολουθήσουν ανοιχτές εκδηλώσεις και στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα για τα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα. 

Οι Ημερίδες ξεκίνησαν την Παρασκευή από το Ρέθυμνο και θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους νομούς. Στόχος αυτών των ημερίδων είναι να αναλύονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος και να εκκινεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Σε αρκετές μάλιστα από αυτές τις ημερίδες θα παρευρεθεί και θα μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.11.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.