ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβή "πολυτέλεια" η τροφή των κατοικίδιων ζώων! (Φωτ.)

Λίνα Πέτκου04 Απριλίου 2022

Οι τιμές στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες αλλά και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά καλπάζουν εδώ και εβδομάδες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και από αυτό το ξέφρενο ράλι των τιμών δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες και οι τροφές και τα προϊόντα που αφορούν στους αγαπημένους μας φίλους, τα κατοικίδιά μας.

Η Στέλλα Παναγιωτάρα, ιδιοκτήτρια ενός pet shop στην περιοχή της Τούμπας, μίλησε στο makthes.gr και μάς έδωσε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις τροφές αλλά και τα αξεσουάρ των κατοικίδιων ζώων.

«Οι παραλαβές του Μαρτίου ήταν με ακόμα υψηλότερες τιμές, κυρίως στις τροφές για γάτες και σκύλους, και οι εταιρίες μας ενημέρωσαν ότι θα μας στείλουν emails με νέες ανατιμήσεις για τον Απρίλιο. Ενδεικτικά, να σας πω ότι μία τροφή 15 κιλών για σκύλους που κόστιζε 35 ευρώ, με τις αυξήσεις έφτασε τα 38 ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις γατοτροφές. Γενικότερα όμως, οι αυξήσεις στις τροφές όλων κατοικίδιων, και για τα ψάρια και για τα πουλιά, ξεκινούν από 10% και φτάνουν κοντά στο 20%».

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτάρα, οι πελάτες των pet shop παραπονιούνται για την άνοδο των τιμών των προϊόντων όμως αρχίζουν να προσαρμόζονται. «Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες όλα τα προϊόντα ανέβηκαν και αναμένουμε νέες ανατιμήσεις. Ο κόσμος όσο και να διαμαρτύρεται προσπαθεί να προσαρμοστεί με κάθε τρόπο. Άλλοι πελάτες αγοράζουν μικρότερες ποσότητες, γιατί δίνουν και δικό τους φαγητό στα ζωάκια, άλλοι έριξαν την ποιότητα της τροφής που αγοράζουν ώστε να τους βγαίνει φθηνότερα, ενώ άλλοι… αγοράζουν σε πιο αραιά διαστήματα. Χαρακτηριστικά, ένας πελάτης μού είπε πως θα αρχίσει να δίνει ψωμάκι στο ψάρι του γιατί θεωρεί πολυτέλεια πια την αγορά της τροφής του ψαριού. Με ρώτησε μάλιστα πόσο καιρό αντέχει ένα ψάρι χωρίς την τροφή του»!

Οι λόγοι αυξήσεων στις ζωοτροφές πολλοί. Τους προηγούμενους μήνες, λόγω του κορονοϊού, πολλά από τα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών έκλεισαν με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σε αρκετές από αυτές. Επιπλέον, τα μεταφορικά έξοδα είναι πολύ μεγάλα, μιας και οι περισσότερες ξηρές τροφές είναι εισαγωγής. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η αύξηση -λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- στα σιτηρά, καλαμπόκια και άλευρα που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές αλλά και η δυσκολία του να τα προμηθεύονται οι χονδρέμποροι και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες pet shop και εν τέλει οι πελάτες.

Η κ. Παναγιωτάρα μας εξήγησε επίσης ότι η πτώση του τζίρου στο κατάστημά της είναι ήδη πολύ εμφανής, μιας και οι πελάτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις συνεχείς ανατιμήσεις και υπογράμμισε ότι πέραν των ανατιμήσεων στην ξηρά τροφή και τις κονσέρβες, αυξήσεις σημειώνονται και σε αξεσουάρ για τα κατοικίδια, όπως στις πάνες, τα λουριά ακόμα και τα χάπια.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.