ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αλ.Μπουρλά στο ΑΠΘ: Ζούμε σε περίοδο επιστημονικής αναγέννησης- Κόμβος καινοτομίας η Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Στέφανος Μαχτσίρας22 Μαΐου 2022

Μία μεστή ομιλία - ύμνο στην επιστήμη, την πρωτοπορία, την καινοτομία αλλά και στη νέα γενιά απηύθυνε ο Άλμπερτ Μπουρλά σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος και CEO της Pfizer ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ.

«Νιώθω μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια αλλά και τεράστια ευθύνη να συμβάλλω στην ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών (Ελλάδας και Ισραήλ). Παρακολουθώ στενά την εξέλιξη υλοποίησης του μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη ενώ και η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να αλλάξει χρήση τιμώντας τις μνήμες όσων χάθηκαν», ανέφερε.

«Η ανακάλυψη του εμβολίου για την πανδημία ήταν το επιστέγασμα της συνεργατικότητας και της δύναμης της επιστήμης. Κανείς δεν πρέπει σήμερα με όσα έχουμε στα χέρια μας, η Pfizer έχει διανείμει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε πάνω από 170 χώρες. Τεχνολογίες όπως το mRNA μας δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε το φάσμα των ασθενειών που μπορούν να εξαλειφθούν, ζούμε σε περίοδο επιστημονικής αναγέννησης, τα επόμενα 10 χρόνια η ανθρωπότητα θα καρπωθεί τα οφέλη», επεσήμανε ο κ.Μπουρλά κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο success story του οικοσυστήματος της καινοτομίας του Ισραήλ αλλά και στα γοργά βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας.

Για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως εξελίσσεται σε ένα πολύ δυναμικό και ελπιδοφόρο οικοσύστημα πρωτοπορίας και τεχνολογίας, γεγονός που συνέβαλε και στην ψήφο εμπιστοσύνης της Pfizer στην πόλη για τη δημιουργία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας που φιλοδοξεί να αλλάξει και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τις ζωές των ασθενών παγκοσμίως. Το κέντρο καινοτομίας στην πόλη δημιουργεί 2.600 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη αποφέροντας παράλληλα 1,6 δις. Ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ σε βάθος δεκαετίας», τόνισε.

«Σε αυτό το χώρο πριν πολλά χρόνια ορκίστηκα κτηνίατρος, σήμερα λείπουν από αυτό το χώρο ο πατέρας μου και η μητέρα μου» ανέφερε σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης ο Θεσσαλονικιός στην καρδιά και την ψυχή «Άκης» Μπουρλά («υπέρτατη αξία που δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο η διάκριση από την πόλη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά), αποθεώνοντας ταυτόχρονα τη νέα γενιά και τις αστείρευτες δυνατότητές της.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου και η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Γερακίνα Μπισμπινά.

«Η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ αφορά δύο στρατηγικούς εταίρους, είναι μία σχέση ακμάζουσα. Η αγάπη του Άκη Μπουρλά για την πατρίδα του είναι αδιαφιλονίκητη, κάτι που αποδεικνύει συνεχώς με πράξεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Στην αξιοσημείωτη ανάπτυξη που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ σε όλους τους τομείς εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας στάθηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ, Γιάννα Παναγοπούλου.

Η εκδήλωση άνοιξε με την καλλιτεχνική συμβολή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε με το μουσικό της μέρος, στο οποίο η Ορχήστρα Εγχόρδων ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ παρουσίασε έργα σε μουσική προετοιμασία του καθηγητή Δημητρίου Χανδράκη. Σολίστ ήταν η μεσόφωνος, αν. καθηγήτρια Αγγελική Καθαρίου, ενώ την μουσική διεύθυνση είχε ο καθηγητής Γεώργιος Βράνος.

Παρουσιάστηκαν τα έργα: F. Mendelssohn: Συμφωνία αριθμός 10 για έγχορδα σε σι ελάσσονα, K. Weill: Yukali για μεσόφωνο και έγχορδα, σε μεταγραφή από τον Σάκη Νεγκρίν και Oseh Shalom: Παραδοσιακή εβραϊκή μελωδία, σε μεταγραφή για μεσόφωνο και έγχορδα από τον Herbert Gardner

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την 74η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Εξάλλου, «η επιστήμη μπόρεσε να μας βγάλει από το σκοτάδι της πανδημίας, σήμερα είμαστε σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από ότι πριν δύο χρόνια», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Άλμπερτ Μπουρλά σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της εκδήλωσης.

«Όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων.

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.

«Η πανδημία έδωσε μια ευκαιρία στον άνθρωπο ν' αποδείξει ποια είναι η δύναμη της επιστήμης. Ήταν δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, είχαμε σκοτάδι και μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε. Ακόμη δεν είμαστε τελείως έξω από τον κίνδυνο αλλά είμαστε σε πολύ διαφορετικό μέρος επειδή η επιστήμη μπόρεσε να προσφέρει στον άνθρωπο αυτά που έπρεπε κι αυτά που οφείλει να προσφέρει», πρόσθεσε ο CEO της Pfizer.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αλμπέρτ Μπουρλά έλαβε δύο μακέτες: μία με τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου που κοσμούν τη Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη και μία με το Μουσείο Ολοκαυτώματος το οποίο θα κατασκευαστεί στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, εις μνήμην των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της πόλης που ξεκίνησαν το ταξίδι προς τον θάνατο από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό προς τα στρατόπεδα εξόντωσης των κτηνών Γερμανών ναζί.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες στη photogallery:

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.