«Αυτήν τη στιγμή προέχει το να μάθουμε τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο πρωτοφανές αυτό ναυάγιο κόντρα σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο «Χρέος μας η αλήθεια για την Πύλο», δεσμευόμενος πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημειώνει ότι αυτό, όμως, δεν φτάνει και πως απαιτείται κάτι πιο ριζικό: «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό και να καταρρεύσει η πολιτική τού φόβου, στην οποία επένδυσε η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα στο 2019 και στο 2023».
Ασκεί κριτική στην ΕΕ ότι «έχει επιλέξει να μετατρέψει το σύνθετο ζήτημα των προσφυγικών ροών σε μια υπόθεση όπου το κύριο ζητούμενο είναι η οχύρωσή της και η μετατροπή συγκεκριμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, σε φυλακές όπου εγκλωβίζονται οι τυχεροί εκείνοι που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι εδώ». Προσθέτει ότι «η στρατηγική αυτή συνδυάζεται με την ανάδυση μιας αντιδραστικής αντίληψης που περιφρονεί το διεθνές δίκαιο στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ασφάλειας» που, όπως τονίζει, «δεν εξασφαλίζει τίποτα και «αντίθετα, γεννά ανθρώπινες τραγωδίες και ταυτόχρονα σέρνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στη δίνη της ανασφάλειας». Όπως αναφέρει, σε αυτό το έδαφος ο μετανάστης και ο πρόσφυγας «εκπροσωπούν μια "απειλή"» και «η αντανακλαστική αντίδραση απέναντι στους εισβολείς είναι η εθνική περιχαράκωση», με αποτέλεσμα την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και την ενίσχυση της άκρας δεξιάς.
Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η παράταξη που έχει διαχρονικά επενδύσει στον φόβο είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας». Υπογραμμίζει ότι το έκανε απέναντι στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, «όταν ταύτισε την προσπάθεια να βγούμε από τα μνημόνια με την καταστροφή της χώρας», το έκανε το '19 στο «Μακεδονικό» όπου «επιστράτευσε φοβικά σύνδρομα για την απώλεια της εθνικής μας συνείδησης». «Το έκανε στα χρόνια της κυβέρνησής της. Από τις υποκλοπές μέχρι την πρόσφατη στοχοποίηση της μειονότητας στη Θράκη, η συνταγή είναι ίδια: Η σημαία του εθνικού κινδύνου ανοίγει τον δρόμο για την περιφρόνηση των κανόνων, τη ρητορική της τρομοκράτησης, τις αυταρχικές και αλαζονικές πρακτικές της απενοχοποιημένης Δεξιάς», προσθέτει. Όσον αφορά στο προσφυγικό κατηγορεί τη ΝΔ ότι «συστηματικά εργάστηκε για να εμπεδωθεί ο φόβος σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας», καταλογίζοντάς της «συκοφάντηση» της χώρας στην προσπάθεια διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος το 2015, ενσωμάτωση στις γραμμές της πολιτικών στελεχών όπως ο κ. Θ. Πλεύρης «που δήλωνε υπέρμαχος μίας πολιτικής που θα άφηνε νεκρούς στα σύνορά μας, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες». Την κατηγορεί ότι «μετέτρεψε τον φράχτη στον Έβρο σε νέο εθνικό σύμβολο, ενώ ήταν ορατό στον καθέναν ότι η αποτρεπτική του ικανότητα ήταν περιορισμένη και η παρουσία του οδηγεί τους απελπισμένους σε όλο και πιο παράτολμες διαδρομές», ότι «επιτέθηκε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, καταστρατήγησε το διεθνές δίκαιο… ».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι πολλοί συμπολίτες μας ανησυχούν για το προσφυγικό και πως δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να σπάσουμε το κέλυφος του φόβου, ανοίγοντας μια προγραμματική συζήτηση για την ουσία του θέματος». Σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα είναι η παράταξη που έχει και τη βούληση, το σχέδιο και τη φιλοδοξία να έχουμε μια νέα πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Όχι ως αφηρημένη έκθεση ιδεών, αλλά ως επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους».
Ειδικότερα, αφού σχολιάζει ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, όπως υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «είναι αναγκαίο και εφικτό η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει για την αναθεώρηση του Δουβλίνου-2 στην κατεύθυνση ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα κατανέμει την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη και θα εξασφαλίζει νόμιμες οδούς κίνησης και ελέγχου των μεταναστών και των προσφύγων». Όπως επισημαίνει, όμως, στον δρόμο προς εκεί, η χώρα μας οφείλει να πράττει αυτό που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και ο πολιτισμός μας: Να διασώζει τους ανθρώπους που φτάνουν στην πόρτα μας και στη συνέχεια να προχωρά στις προβλεπόμενες διαδικασίες για το μέλλον τους». Υποστηρίζει ότι «αυτό το μέλλον αφορά και εμάς», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στο παρελθόν υποδέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, «που η παρουσία τους ανανέωσε και ανανεώνει την κοινωνία μας. Και εντάχθηκαν στον κοινωνικό ιστό. Έγιναν καλύτεροι Έλληνες από πολλούς άλλους και πολλοί από αυτούς μας έκαναν και μας κάνουν περήφανους καθημερινά». Αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «φτάνει να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα δημιουργεί αυτοπεποίθηση και σιγουριά στους Έλληνες πολίτες». «Έτσι θα νικήσουμε την ανασφάλεια, έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού», συμπληρώνει.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι αναγνωρίζει πως πολλοί αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες έχουν επιφυλάξεις για επιμέρους επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή, όμως, ξέρουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι». «Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε στον φόβο και σήμερα, υποκριτικά, μιλά για μια ανείπωτη τραγωδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε, το 2015, μια μεγάλη μάχη, όταν η χώρα μας ήταν στην πιο δύσκολη στιγμή της, με μοναδικό κριτήριο το δικαίωμα των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων, στη ζωή και στο δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι μόνο στο προσφυγικό. Παντού», σημειώνει. Όπως προσθέτει, ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά, στήριξε εκείνους που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη και «όπως έχει εύστοχα πει ο Λούλα, "καλύτερα μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει"». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου, με πρώτο σταθμό την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και θέτει το ερώτημα: «Θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρχει η επόμενη Πύλος ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα κάνει τον φόβο καθεστώς, αδιαφορώντας για τις συνέπειες;». «Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά», επισημαίνει και καλεί κάθε προοδευτικό και αριστερό πολίτη να κάνει το ίδιο, «να σπάσουμε, όλοι μαζί, το καθεστώς του φόβου».