ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Ο στόχος της πρώτης Κυριακής, το προσκλητήριο στα άλλα κόμματα και το δίλημμα της επόμενης κάλπης

Βαγγέλης Στολάκης18 Σεπτεμβρίου 2022

Πως το πρόγραμμα που παρουσίασε από το βήμα της 86ης είναι απόλυτα «κοστολογημένο» και αγγίζει τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με μέτρα και προτάσεις κοστολογημένες μια προς μια με τη διαφορά όμως ότι αλλάζει «το σχέδιο, το όραμα και το μοντέλο» με το αντίστοιχο που παρουσίασε μια εβδομάδα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ξεδίπλωσε τις πτυχές του προγράμματός του, δήλωσε περήφανος για το έργο της κυβέρνησής του την περίοδο 2015-2019 κάνοντας λόγο για «Επίτευγμα» και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου μάλιστα το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Δικαιοσύνη Παντού: Δίκαιο κράτος, Δίκαιη κοινωνία, Δίκαιη Οικονομία». Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές το προσκλητήριο του για σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο την επόμενη ημέρα και συνεργασία κομμάτων κάνοντας λόγο για «νέα Μεταπολίτευση», ενώ επέμεινε πως στόχος του κόμματός του είναι η πρώτη Κυριακή. Το δίλημμα των επομένων εκλογών είναι «Δημοκρατία ή παρακράτος», είπε.

«Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε ξανά τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα» τόνισε και χαρακτήρισε «επίτευγμα» το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε στο κρατικό ταμείο 27 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εάν δεν εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο ριζοσπαστικό πρόγραμμα θαρραλέων επιλογών, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα» αναρωτήθηκε. Ειδικότερα, για τη μεσαία τάξη τη χαρακτήρισε ως «εύκολο στόχο την περίοδο των μνημονίων» που είχε τεράστιες απώλειες την πενταετία 2010-2015. «Αδικήσαμε την μεσαία τάξη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε την βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας πως είμαστε «ώριμοι» και «έχουμε κυβερνήσει». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης έκανε λόγο για παρεμβάσεις «ανάσα».

Κληθείς να απαντήσει για το πως θα επανακρατηκοποιήσει τη ΔΕΗ, όπως δεσμεύτηκε χθες παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, ανέφερε πως η υπόθεση ιδιωτικοποίησής της από την κυβέρνηση χρίζει διερεύνησης. «Αυτό το πάρτι σε βάρος των Ελλήνων θα τελειώσει. Με αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει στον έλεγχο του δημοσίου» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Θα μπει τέλος στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ» είπε.

Αναφέρθηκε ειδικά στο στεγαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν 1,7 εκ. νοικοκυριά ήτοι 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το αντίστοιχο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε επίσης σε «μάστιγα Airbnb». «Τεράστια οικοδομικά τετράγωνα περνάνε στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων και έχουν εκτοξεύσει την τιμή των ενοικίων στο Θεό». Μίλησε επίσης για την «τράπεζα στέγης» πρόταση που έχει κατατεθεί από το κόμμα του (να δοθούν φορολογικά κίνητρα και ιδιώτες να δώσουν τα ακίνητά τους που θα περάσουν στην τράπεζα στέγης και το κράτος θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική).

Για υποκλοπές

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών είπε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «δημοκρατική εκτροπή που όμοια δεν έχει δει η χώρα μεταπολιτευτικά». «Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε από τη στιγμή που παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, ένας δημοσιογράφος, ο Χρήστος Σπίρτζης με το ίδιο παράνομο λογισμικό, μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να δίνει ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ο ίδιος έχει κάθε λόγο να πάει σε εκλογές έχοντας αντίπαλό του τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας, διαχώρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη ΝΔ σε ό,τι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων σημειώνοντας: «Δεν θέλω να ταυτίσω το κόμμα με τέτοιες συμπεριφορές». «Τα θέματα δεν τα θέτω εγώ. Τα θέτει η ίδια η ζωή. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιμένω μια σαφή δημόσια τοποθέτηση» σχολίασε ο κ. Τσίπρας. «Το Κυριάκος gate πλέον είναι, Νέα Δημοκρατία Gate» ανέφερε.

Προανήγγειλε δε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση εάν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

«Η ΕΥΠ επί ημερών μας ρωτούσε με όσα το γράμμα του νόμου ορίζει» σημείωσε σε άλλη ερώτηση για τις υποκλοπές σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Στέργιου Πιτσιόρλα. Είπε ότι είχε ως πρωθυπουργός μια «θεσμική σχέση» με την ΕΥΠ και τον Διοικητή της. «Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα και έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο του στο Σύνταγμα» ανέφερε. «Κακιά συνήθεια να μην καταστρέφουμε φακέλους, να μην λειτουργούμε χωρίς εισαγγελικούς λειτουργούς» δήλωσε.

«Οι συγκρίσεις σε όλα τα επίπεδα είναι μέρας με τη νύχτα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν» απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξέφρασε πικρίες και ζήτησε εξηγήσεις. «Έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες ο κ. Πιτσιόρλας. Για τον καθένα από εμάς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας» τόνισε.

«Πιάστηκε με τον κοριό στ’ αυτί» είπε για τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε πως «είναι κατάντια να είναι το ίδιο οι άριστοι με τους κατσαπλιάδες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ (Κοντολέοντα) συναντήθηκε μια φορά εθιμοτυπικά. «Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία». «Είναι παρωδία και εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μείνει η αλήθεια στο σκοτάδι. «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας με όσα θεσμικά μέτρα διαθέτουμε για να βγει η αλήθεια στο φως» σχολίασε.

Περί... «πολιτικής τερατογένεσης» και επόμενης ημέρας

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, αλλά τερατογένεση θεωρούν οι πολίτες να είναι ξανά στην εξουσία» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στον όρο «πολιτική τερατογένεση» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός.

«Η νέα μεταπολίτευση για τον τόπο θα είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να μάθουμε να κυβερνάμε με προοδευτικές συγκλήσεις» σχολίασε. «Έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος» σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το στόχο για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. «Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις». «Πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί και είναι καλό να αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε. «Κανένας παρά μονάχα ο ελληνικός λαός δεν καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο λαός με την ετυμηγορία του» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «τερατογένεση» μια ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ όπως έγινε, όπως δήλωσε, το 2012 με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μας αφορούν τα διάφορα σενάρια. Τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για μένα είναι σαφή» ανέφερε.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο που ψάχνει να βρει διέξοδο» είπε σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός μια βδομάδα πριν περί αλλαγής του εκλογικού νόμου σε περίπτωση που συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη απερχόμενο πρωθυπουργό. «Είπε ότι δεν είναι κωλοτούμπας και μας κάλεσε να γίνουμε και οι δυο κωλοτούμπες» ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν στις πρώτες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση είπε «στόχος μας δεν είναι να βγάλουμε κυβέρνηση ηττημένων. Αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσωπο είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανοίξει το δρόμο για τη νέα αλλαγή» είπε. «Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και η ηθική νομιμοποίηση» σχολίασε.

«Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη απερχόμενο πρωθυπουργό και σχολίασε πως ο ελληνικός λαός θα κρίνει εάν θα μπούμε σε τροχιά απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων».

«Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία εάν τα πράγματα έρθουν έτσι και πάμε σε δεύτερες εκλογές και τις κερδίσουμε» είπε. «Οι πρώτες εκλογές είναι κρίσιμες, συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη» δήλωσε και σχολίασε ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο.

Για επεισόδια ΑΠΘ και Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ έκανε λόγο για «καθεστωτικές λογικές και καθεστωτικές νοοτροπίες». Χαρακτήρισε «απρόκλητη και ενορχηστρωμένη την επίθεση ενάντια στους φοιτητές του ΑΠΘ». Κάλεσε δε τους νέους να συμμετέχουν στην «Αλλαγή» με ειρηνικό αγώνα. «Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να δημιουργήσει ένταση» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για Τουρκία και πόλεμο στην Ουκρανία

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από πλευρά του κ. Ερντογάν. Υπάρχει όμως και ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης» κι αυτό ενδεχομένως να τον οδηγεί στην αλλαγή της ατζέντας ανέφερε ο κ. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις. Χαρακτήρισε ωστόσο, πιο σοβαρό το ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία και αυτό τον ανησυχεί περισσότερο. «Πάντα υπήρχε ένταση αλλά νομίζω ότι είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια» είπε. «Θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη να λέει ΓΙΟΚ τη στιγμή που πρέπει και όχι στο κοινό του στο Βελλίδειο» τόνισε. «Στις κρίσιμες στιγμές να λέει ΓΙΟΚ» σχολίασε.

Για την Ρωσική εισβολή είπε ότι υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας, ενόρασης στην ΕΕ. «Ο μεγάλος χαμένος πέραν του Ουκρανικού λαού είναι η Ευρώπη» σχολίασε. «Θεωρώ ότι η Ευρώπη συνολικά και ο κόσμος ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου ο κόσμος μας μπαίνει σε παρατεταμένη και διαρκή ψυχρό πόλεμο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τα εσωκομματικά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα. Με μια κεντρική επιτροπή που είναι πλήρως ανανεωμένη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας ότι οι εσωκομματικές αλλαγές που έγιναν στο κόμμα μετά την ήττα του 2019 είναι πολύ μεγάλες, οι μεγαλύτερες που έγιναν σε ελληνικό κόμμα. Για τα ψηφοδέλτια είπε ότι θα υπάρχει εκπροσώπηση των δυο φύλων 50%-50% και νέα πρόσωπα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει» είπε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Φανταστείτε να μην είχε γίνει η Συμφωνία, τι πιέσεις θα δεχόταν η κυβέρνηση για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική ονομασία Μακεδονία. Υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο απόλυτο» είπε.

Για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

«Έχουμε μια περίπτωση που παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο για χρόνια, το πιο σύντομο ανέκδοτο στην πόλη και μέσα σε τρία χρόνια φτάσαμε στο 75%» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Κυβέρνηση είπε ότι «δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025».

Για την Παιδεία έκανε λόγο για ανάγκη διπλασιασμού σε βάθος τετραετίας των δημοσίων δαπανών σε βάθος τετραετίας και διπλασιασμού των καθηγητών. «Θέλουμε δωρεάν καλά προγράμματα σπουδών, δωρεάν μεταπτυχιακά» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το αίτημα ανακατανομής πόρων είπε ότι θα ενέτασσε σε αυτό το logistic center και την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα κράτησε περίπου 3,5 ώρες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.