ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη Κυριακή και σε προοδευτική διακυβέρνηση

Βαγγέλης Στολάκης25 Σεπτεμβρίου 2022

Το προεκλογικό αφήγημα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα φτάσει στις εθνικές κάλπες, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να στηθούν, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει πως οι εκλογές είναι απαραίτητες και την ίδια να είναι έτοιμη όταν γίνουν αυτές, ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Ο τέως πρωθυπουργός το περασμένο Σαββατοκύριακο από το βήμα της 86ης ΔΕΘ τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όσο και της συνέντευξης Τύπου έστειλε τα μηνύματά του, ενώ οριοθέτησε το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος και το κόμμα του, ξεκαθαρίζοντας πως στοχεύει σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή και σε συνεργασίες με άλλα κόμματα για το σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε κατά την Κουμουνδούρου ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία, τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους. Παρουσίασε τους έξι άξονες του προγράμματος με έμφαση στη δικαιοσύνη (και το κράτος δικαίου με φόντο τις υποκλοπές) και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σημειώνοντας πως τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι ισοδύναμα με εκείνα που παρουσίασε μια εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να προλάβει όσους μιλήσουν για μη ρεαλιστικές προτάσεις.

Τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Εγνατίας, στα τοπικά γραφεία του κόμματος, επικρατεί ικανοποίηση για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως ήταν εμφάνιση όχι απλώς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ενός εν αναμονή πρωθυπουργού. Οι προτάσεις Τσίπρα πάντως προκάλεσαν αντιδράσεις κυρίως της ΝΔ και των στελεχών της που έκαναν λόγο για «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2.0», «γενική παροχολογία» και μη «κοστολογημένες προτάσεις», με τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν πως η «κριτική που ασκήθηκε ιδίως από τα πρώτα λεπτά μετά το πέρας της ομιλίας Τσίπρα φανερώνει το... μούδιασμα της κυβέρνησης με γενικά κι αόριστα και όχι συγκεκριμένα επιχειρήματα».

Στόχος και διλήμματα

Πολιτικά, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τα διλήμματα-διακυβεύματα των επόμενων εκλογών. Είπε πως οι πολίτες καλούνται με την ψήφο τους να επιλέξουν εάν θέλουν «Δημοκρατία ή παρακράτος» εάν θέλουν να μας κυβερνά όπως τόνισε «μία Αγία Οικογένεια ή μία προοδευτική συμμαχία» κάνοντας λόγο για «μάχη ιδεών» στις επόμενες εθνικές κάλπες και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν καθαρή νίκη στο κόμμα του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές τόσο στην ομιλία του στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» όσο και στην πολύωρη (3,5 ώρες) συνέντευξη Τύπου της επόμενης ημέρας πως στόχευσή του είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή, δηλαδή την Κυριακή της απλής αναλογικής. Είπε ότι θα ήταν καλό να αποφύγει ο τόπος τις δεύτερες εκλογές, τις οποίες ωστόσο όπως δήλωσε εάν γίνουν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, έκανε λόγο για «νέα Μεταπολίτευση» αναφερόμενος σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες για τον σχηματισμό «κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας» η οποία όπως τόνισε «μπορεί να γίνει η «πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος». Για τον Αλ. Τσίπρα η νίκη από την πρώτη Κυριακή είναι τόσο σημαντική αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «δεν σκέφτεται τις δεύτερες Κυριακές», σε μία προσπάθεια να κινητοποιήσει τον κόσμο, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «κάψει» την πρώτη κάλπη. Απαντώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη περί πολιτικής «τερατογένεσης» ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, αλλά τερατογένεση θεωρούν οι πολίτες να είναι ξανά στην εξουσία». Σε άλλη απάντηση σχολίασε: ««Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία εάν τα πράγματα έρθουν έτσι και πάμε σε δεύτερες εκλογές και τις κερδίσουμε» είπε. «Οι πρώτες εκλογές είναι κρίσιμες, συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη» δήλωσε και σχολίασε ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο».

Κάνοντας την αυτοκριτική είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πιο ώριμος από εκείνον της περιόδου 2015-2019. «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε την βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας πως είμαστε «ώριμοι» και «έχουμε κυβερνήσει» ενώ μίλησε για «επίτευγμα» αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε, και για τα 27 δισεκατομμύρια που άφησε η κυβέρνησή του στα κρατικά ταμεία δήλωσε περήφανος. Έσπευσε να δηλώσει ωστόσο πως «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη».

«Κοστολογημένο και ρεαλιστικό» πρόγραμμα

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους έξι βασικούς άξονες, στους οποίους κινείται μιλώντας για έξι εθνικές προτεραιότητες. Αυτές είναι: η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενίσχυση του εισοδήματος, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η παραγωγική Ανασυγκρότηση, το Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος και τέλος, η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου προκειμένου να γίνει γνωστό το πρόγραμμα του κόμματος έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ιστοσελίδα dikaiosinipantou.syriza.gr μέσα από την οποία οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που καταθέτουν, και όπου μπορούν να βρουν συγκεντρωμένες όλες τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 86ης ΔΕΘ. Το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει καμπάνια με τις προτάσεις στα social media και το διαδίκτυο με «πρωταγωνιστή» τον Αλέξη Τσίπρα. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία στους προσωπικούς λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού «ανέβηκε» βίντεο με τις προτάσεις διάρκειας μικρότερης των τεσσάρων λεπτών.

Πηγές της Κουμουνδούρου απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης κάνουν λόγο για άλλο μείγμα πολιτικής και μιλούν για ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εναλλακτικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ (ανάκτηση τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, είπε), μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε 3 δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης, αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για την εργασία, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, παύση της αναστολής εργασίας για υγειονομικούς, εισαγωγικό μισθό για πρωτοδιοριζόμενο γιατρό τα 2.000 ευρώ, καθιέρωση 14ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγης, ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος με ποσοστό του δημοσίου στο 40%. Ειδική έμφαση δίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες προτείνοντας κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους. Πρότεινε επίσης πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας, 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και εκπαιδευτικών, αύξηση αναπηρικού επιδόματος κατά 20%, καθιέρωση επιδόματος μητέρας, θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες κ.ά.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν διαφέρει από το αντίστοιχο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός «αλλά οι διαφορές του εντοπίζονται στη φιλοσοφία, την κατεύθυνση τον τρόπο και το όραμα» όπως τόνισε. Ειδικότερα, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος έχει δαπάνες 9,35 δισεκατομμύρια ευρώ και έσοδα 3,74 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει το δημοσιονομικό κόστος ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.